Dieta dolgoživosti, ki omogoča zdravo hujšanje: Prehranski program za daljše življenje in dobro zdravje

10. 10. 2022
Dieta dolgoživosti, ki omogoča zdravo hujšanje: Prehranski program za daljše življenje in dobro zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj je dieta dolgoživosti in zakaj vsi govorijo o njej? Bistvo diete za dolgoživost je čim dlje živeti v dobrem zdravju.

Čim dlje živeti v dobrem zdravju je načelo diete dolgoživosti, ki jo je razvil Valter Longo, gerontolog in profesor biologije, specializiran za celično biologijo in genetiko. Prehranski program, ki bi z majhnimi, včasih zelo preprostimi navadami, ki jih je treba osvojiti že v mladosti, podaljšal pričakovano življenjsko dobo. 

Kot trdijo strokovnjaki, je za dodajanje vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov treba poseči po določenih živilih, med katerimi so seveda sadje in zelenjava, pa tudi oreščki, fižol, oljčno olje in morski sadeži, zlasti tisti z nizko vsebnostjo živega srebra, kot so sardele. Kruh, testenine in riž pa naj bodo polnozrnati, da bi izkoristili njihovo visoko vsebnost vlaknin. 

Ne spreglejte:

Posebnost diete za dolgoživost je, da izključuje vse živalske izdelke, tj. meso, sir in kravje mleko. 

Valter Longo je med svojimi raziskavami in različnimi kliničnimi poskusi, ki jih je opravil za razvoj te diete, pa tudi s primerjavo naše prehrane s prehrano naših prednikov, prišel do zaključka, da je vsakodnevno uživanje mesa ali mlečnih izdelkov zelo škodljivo za naše zdravje. Po mnenju biologa bi morali zato poskušati čim bolj omejiti uživanje in si ga privoščiti le ob redkih priložnostih. Če imate željo, bi bilo pametneje kravje mleko nadomestiti s kozjim ali ovčjim mlekom ali rastlinskimi nadomestki, ki so veliko bolj koristni za vaše zdravje.

Izogibajte se tudi živilom, ki vsebujejo preveč nasičenih maščob, predelanega sladkorja ali soli, ki jih v prevelikih količinah najdemo v pripravljenih obrokih ali industrijskih prigrizkih. 

Kako deluje?

Dieta dolgoživosti je podobna spremenjeni veganski prehrani, pri kateri so dovoljeni nekateri morski sadeži ter majhne količine mesa in mlečnih izdelkov. Je tako način življenja kot prehranjevalni načrt in se je lahko držimo nedoločen čas. Smernice vključujejo petdnevno dieto, ki posnema postenje, in sicer občasno skozi vse leto.

Večina živil na seznamu živil diete dolgoživosti je rastlinskega izvora in vkjučuje:

  • listnato zelenjavo, kot so blitva, špinača
  • zelenjavo, bogata z vlakninami
  • sveže sadje vseh vrst
  • fižol in stročnice (čičerka in leča)
  • oreščki

Dieta za dolgoživost svetuje izogibanje mesu, perutnini in mlečnim izdelkom, saj ta živila vsebujejo veliko nasičenih maščob.

Če se mesu in perutnini ne morete popolnoma odpovedati, priporočamo, da ju čim bolj omejite in ju v majhnih količinah vključite v jedi rastlinskega izvora, da bi jim dodali okus, in ju raje postavite v središče jedi.

Kar zadeva mlečne izdelke: V primeru, da vseeno želite uživati mleko in sir, dieta dolgoživosti priporoča, da kravje mleko in sire zamenjajo s kozjim mlekom, siri in jogurti, ki so bogati z minerali in imajo protivnetne učinke.

Je post skrivnost boljšega zdravja?

Dieta za dolgoživost zahteva tudi občasno postenje, da bi se ponovno povezali z navadami prednikov. Raziskave Valterja Longa so pokazale, da so se mnogi naši predniki postili in da takrat ni bilo običajno, da bi se stalno prehranjevali kot danes. 

Vendar obstaja več načinov posta in od vas je odvisno, kateri bo najbolj ustrezal vašemu življenjskemu slogu. Če ena od njih vključuje, da enkrat ali dvakrat na teden 24 ur ne jeste, je to lahko še posebej naporno in zapleteno, zlasti če tega niste vajeni. Zato je bolj smiselno izbrati deljeno metodo, kot je metoda 16/8, ki vključuje 16-urni počitek brez prehranjevanja in prehranjevanje preostalih 8 ur. 

Prednosti diete

Glavna načela diete dolgoživosti - uživanje več rastlin, manj beljakovin in postenje - temeljijo na raziskavah Dr. Longa o dolgoživih populacijah po vsem svetu, vključno z Grčijo, Italijo in Japonsko, ter na študijah, ki jih je izvajal v Združenih državah Amerike.

V eni od teh, je ocenjeval prehranjevalne navade in zdravje več kot 130.000 zdravstvenih delavcev.

Ugotovil je, da je bil velik vnos živalskih beljakovin pozitivno povezan s smrtnostjo zaradi bolezni srca in ožilja, velik vnos rastlinskih beljakovin pa je bil obratno povezan s smrtnostjo zaradi vseh vzrokov in bolezni srca in ožilja, zlasti med posamezniki z vsaj enim dejavnikom tveganja, povezanim z življenjskim slogom. Nadomeščanje rastlinskih beljakovin z živalskimi, zlasti s predelanim rdečim mesom, je bilo povezano z nižjo umrljivostjo, kar kaže na pomen vira beljakovin.

Dr. Longo je v svoji raziskavi odkril tudi pomembne prednosti prehrane, ki posnema postenje (podobno kot prekinitveno postenje) - zlasti to, da takšna prehrana izboljša dejavnike, ki pomembno vplivajo na zdravje, zlasti s starostjo, vključno z indeksom telesne mase (ITM), krvnim tlakom in ravnijo glukoze (sladkorja) v krvi.

Priporočeni časovni razpored

Ljudem s prekomerno telesno težo ali ljudem, ki zlahka pridobivajo kilograme, priporočamo, da pri načrtovanju obrokov uživajo dva obroka - zajtrk in kosilo ali večerjo - ter dva prigrizka z nizko vsebnostjo sladkorja na dan. Ljudem z zdravo telesno težo ali tistim, ki zlahka hujšajo, svetujemo tri obroke na dan in en prigrizek z nizko vsebnostjo sladkorja.

Vse obroke in prigrizke je treba zaužiti v časovnem razponu od 10 do 12 ur, na primer med 8. uro zjutraj in 18. do 20. uro zvečer. Smernice prav tako priporočajo, da se tri do štiri ure pred spanjem ne jé.

Ljudje, ki se držijo diete dolgoživosti, večkrat na leto upoštevajo tudi načrt prehranjevanja, ki posnema postenje. Pri tem pet dni uživajo omejene količine živil, predvsem zelenjave, oreščkov in semen. Skupno število kalorij za vsak dan je od 800 do 1100, pri čemer 60 % kalorij predstavljajo maščobe, 10 % beljakovine in 30 % ogljikovi hidrati. 

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Sharon Stone je pri 64 letih v obelki z izrezi videti bolj zapeljiva kot kdajkoli prej

Priporočamo tudi: Charles III. in njegovi "klobasasti prsti": Zakaj ima novi angleški kralj rdeče, otečene prste?