Charles III. in njegovi "klobasasti prsti": Zakaj ima novi angleški kralj rdeče, otečene prste?

Zdravje novega kralja že vznemirja britansko javnost...

Charles III. in njegovi "klobasasti prsti": Zakaj ima novi angleški kralj rdeče, otečene prste? - Foto: Profimedia

Od smrti kraljice Elizabete II. je bila vsaka poteza novega angleškega kralja Charlesa III. pod drobnogledom in analizirana. 10. septembra 2022, ko je naslednik britanske krone prisegel pred Svetom za pristop, je pozornost uporabnikov interneta pritegnila fizična podrobnost. Bližnji posnetek njegovih rok med podpisovanjem uradnih dokumentov je pokazal, da ima 73-letni monarh izjemno rdeče in nenavadno otečene prste. To je na družbenih omrežjih sprva povzročilo veliko posmeha, nekateri so njegove prste primerjali s klobasami. Nek novozelandski mesar je šel celo tako daleč, da je prodajal paket klobas z imenom "King Charles Sausage Fingers", kot je razvidno iz fotografij, ki so jih pogosto objavljali britanski tabloidi. 

Charles III. in njegovi otekli prsti: Ali mora Britance skrbeti njegovo zdravje?

Kraljeve roke so res smešne, vendar so mnogi izrazili tudi zaskrbljenost zaradi njegovega zdravja, saj se bojijo, da morda trpi za resno boleznijo. Vendar to ne drži, saj stanje ni novo. Kot poroča Wales Online, se je Charles III. leta 2012 med potovanjem v Avstralijo šalil o svojih "klobasastih prstih", kot jih je poimenoval. Kraljica Elizabeta II. je leta 1948 v pismu učitelju glasbe o svojem najstarejšem sinu dejala, da ima "zanimiv par rok za otroka", in dodala, da so njegovi prsti "precej veliki" in "precej drugačni od mojih in zagotovo ne od očetovih". 

Dr. Gareth Nye, višji predavatelj na Univerzi v Chestru, je za Daily Star povedal, da je po njegovem mnenju bolj verjetno, da gre za edem zaradi zadrževanja tekočine:  "Edem je stanje, pri katerem telo začne zadrževati tekočino v okončinah, običajno v nogah in gležnjih, pa tudi v prstih, zaradi česar ti otečejo," pojasnjuje in opozarja tudi na možnost artritisa: "Prsti običajno postanejo togi, boleči in otekli, in čeprav lahko zdravila ublažijo bolečino, lahko oteklina ostane." Stanja, ki so pogosta pri starejših od 65 let: "Iz oteklih prstov zagotovo ni mogoče sklepati na neposredne zdravstvene težave in gre najverjetneje za znak njegove starosti," pravi zdravnik. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Princ William in Kate Middleton želita, da princ Harry in Meghan Markle "priznata bolečino, ki sta jo povzročila"

Priporočamo tudi: Pravo ime valižanske princese ni Kate Middleton

Najbolj brano