Beljakovinski napitek, ki ga lahko pijete ob zajtrku, da pridobite mišično maso in shujšate: Priročna možnost, da si zagotovite zadosten vnos beljakovin takoj po treningu

Strokovnjaki za prehrano pojasnjujejo lastnosti znanih beljakovinskih napitkov iz sirotke in zakaj so lahko dobra izbira, zlasti po vadbi.

Beljakovinski napitek, ki ga lahko pijete ob zajtrku, da pridobite mišično maso in shujšate: Priročna možnost, da si zagotovite zadosten vnos beljakovin takoj po treningu - Foto: Profimedia

Govoriti moramo o nasitnem napitku, ki vam lahko pomaga pripraviti dober zajtrk za pridobivanje mišične mase in hujšanje. Najprej je pošteno in nujno povedati, da za doseganje obeh ciljev - izboljšanje telesne postave in ohranjanje ali izguba telesne teže. Zato je dobro znana formula telesne vadbe (zlasti vadbe za moč) in zdrave prehrane nezmotljiva. Pri reševanju obeh izzivov pa so vam lahko v pomoč nekateri zavezniki. To velja za beljakovinske napitke iz sirotke. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, so ti napitki, ki ste jih verjetno že videli na policah športnih trgovin ali supermarketov, dodatek, pridobljen iz koagulacije mleka, ki našemu telesu "hitro in enostavno zagotovi kakovostne beljakovine". Vendar je treba poudariti, da je to dodatek, ki lahko pomaga, vendar nikakor ni nujen. To je le še ena možnost. "Športna dopolnila niso potrebna in s pravilno prehrano je mogoče doseči dnevne potrebe po vseh živilih. Vendar je treba poudariti, da nam dopolnila pomagajo doseči cilje na bolj udoben način," pojasnjujejo strokovnjaki.

Ne spreglejte:

Zagotavlja vnos beljakovin (zlasti po športu).

Čeprav ni nujno, da ga zaužijete takoj po treningu - lahko vam služi kot prigrizek -, je, če vadite zjutraj, priročna in popolna možnost, da si zagotovite ustrezen vnos beljakovin po treningu. Pomembno je, da upoštevamo tudi druge obroke v dnevu in vemo, da ni nujno, da ga zaužijemo takoj po treningu, lahko kadar koli v dnevu, če se po treningu dobro regeneriramo. Če na primer za zajtrk raje jeste toast ali ovsene kosmiče, lahko to počnete še naprej, ta beljakovinski koktajl pa zaužijete kot prigrizek, vendar ga morate vedno pojesti po treningu. Če vadite takoj, ko vstanete, je ta beljakovinski napitek resnično dobra izbira. Telo je v stalnem procesu razgradnje in sinteze mišičnih beljakovin. Po nočnem postu je razgradnja večja od sinteze, zato bo beljakovinsko bogat zajtrk preprečil to razgradnjo, kar bo koristilo sintezi in s tem pridobivanju in ohranjanju mišic. Poleg tega so beljakovine v prahu za razliko od hrane bolj biološko dostopne. To pomeni, da jih telo hitreje asimilira, pravijo strokovnjaki.

Pomaga pri pridobivanju mišične mase (in hujšanju)

Vztrajamo, da ne gre za nič čudežnega - in da je zajtrk s pravim odmerkom beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov prav tako priporočljiv - vendar so beljakovinski napitki iz sirotke hitra in varna možnost za izpolnitev potreb telesa po beljakovinah po treningu. To vpliva tudi na rezultate. Ne glede na to, ali je vaš cilj pridobiti mišično maso (ali jo ohraniti) ali pa ste v procesu izgubljanja maščob, je uživanje beljakovin pri zajtrku zelo pomembno. Poleg tega so beljakovine makronutrient z največjim učinkom nasičenja. Z beljakovinami bogat zajtrk pomaga preprečiti željo po sladkem in visokokaloričnem obroku sredi dopoldneva. Ti napitki so lahko odličen zaveznik pri nizkokaloričnih dietah in tako lahko dosežete cilje izgube maščobe, ne da bi stradali.

Za popoln zajtrk je treba koktajl sestaviti na naslednji način

Glede na to, da so v tem napitku beljakovine, je treba zajtrk dopolniti z majhnim delom zdravih maščob in ogljikovih hidratov. Svetujemo vam, da ga dopolnite s sadjem in virom maščobe, kot je pest oreščkov. Glede na to, da lahko smoothie pripravite z vodo ali mlekom, lahko uporabite tudi živalsko mleko ali mu dodate malo arašidovega masla ali kakava v prahu. Če je pripravljen z vodo, je treba upoštevati, da bi bil prispevek le beljakovinski in da bi bilo treba zajtrk dopolniti. Pri pripravi smoothieja z zelenjavnimi napitki je najpomembneje, da ne vsebujejo dodanega sladkorja, zato si oglejte njihovo sestavo in na podlagi tega prilagodite preostala živila, ki jih boste vključili v zajtrk. Na primer, žitni napitki (ovseni ali riževi) ne bi potrebovali dodatnega sadja, napitki z oreščki (lešnikovi ali mandljevi) pa ne bi potrebovali dodatnih oreščkov. Če ga pripravljate iz živalskega mleka, ga lahko pripravite iz polposnetega mleka, če želite ohraniti svojo telesno težo, ali iz posnetega mleka, če želite shujšati.

Vse je odvisno od tega, kako fizično aktivni ste.

Vendar pa tako kot pri vsem tudi popolnega zajtrka ni mogoče posplošiti, saj je vse odvisno od potreb vsakega posameznika in njegove vsakodnevne telesne dejavnosti. Pri ljudeh, ki ves čas delajo sede, je lahko dovolj beljakovinski napitek iz sirotke s koščkom sadja. Če pa ste športnik, ki potrebuje zelo obilen zajtrk, ker ste zelo fizično naporni, lahko toast in umešana jajca kombinirate s koktajlom in kosom sadja. Vse to je odvisno od vaše dnevne porabe in mora biti izračunano s strani strokovnjaka za prehrano.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kate Middleton so pred napovedjo tretje nosečnosti posvarili, naj ne rodi še enega otroka

Priporočamo tudi: Modna dekleta napovedujejo 7 največjih trendov jesenskih škornjev letošnje sezone

Najbolj brano