Paradoks oljčnega olja: Najbolj nasitno olje je tudi odličen zaveznik pri hujšanju

Ta temelj mediteranske prehrane lahko že z vonjem pomiri apetit. Oljčno olje že dolgo velja za zdravo, zdaj pa mu pripisujejo tudi pomoč pri hujšanju in preprečevanju raka. Razkrivamo vse skrivnosti tega zlatega eliksirja.

Paradoks oljčnega olja: Najbolj nasitno olje je tudi odličen zaveznik pri hujšanju - Foto: Profimedia

Obstaja veliko trendov hujšanja, ki vključujejo zmanjšanje vnosa olja, diete brez olja ali celo izbiro "lahkih" olj namesto običajnih. Splošno prepričanje je, da omejevanje uživanja maščob vpliva na zmanjšanje telesne teže, zlasti telesne maščobe, vendar ali ti dietni trendi in miti resnično spodbujajo hujšanje ali pa so v nasprotju z intuicijo? Po mnenju strokovnjakov za prehrano je lahko oljčno olje ključ do izgube telesne teže. Vendar vedno v okviru uravnotežene prehrane. Je temelj sredozemske prehrane, edine prehrane, ki je uspela združiti strokovnjake z vsega sveta in katere koristi vplivajo celo na duševno zdravje. Zaradi njegovih nasitnih učinkov in hranilnih učinkov so ga preučevali na univerzah na Dunaju in v Münchnu. Olje, ki vam pomaga ohranjati kondicijo? Obstaja in to je prav oljčno olje.

Ne spreglejte:

Pri tej raziskavi so njegovi udeleženci (razdeljeni v štiri skupine) tri mesece vsak dan kot dodatek k običajni prehrani uživali 500 gramov jogurta z nizko vsebnostjo maščob, obogatenega z mastjo, maslom, repičnim ali oljčnim oljem. "Oljčno olje je imelo največji nasitni učinek," so povedali strokovnjaki. Poleg tega je bila pri skupini z oljčnim oljem v krvi večja koncentracija hormona sitosti serotonina, prav tako pa se pri nobenem od članov te skupine v času študije ni povečal odstotek telesne maščobe ali telesna teža - z drugimi besedami, niso pridobili na teži.

"Oljčno olje je ključ do izgube telesne teže"

Strokovnjaki za prehrano poudarjajo, da je to lahko posledica njegove sestave: bogat je z mononenasičenimi maščobami, ki povzročajo več sitosti, kar nam lahko pomaga, da se ne prenajedamo in posledično občutimo manj tesnobe. To se bo še povečalo, če ga bomo kombinirali z živili, ki vsebujejo veliko vlaknin ali beljakovin. Strokovnjak poudarja tudi, da "nam zagotavlja dobre maščobne kisline in ne nasičenih maščobnih kislin tipa trans, ki lahko neposredno vplivajo na povečanje telesne teže in vnetja".

Ne le da je okusno v solatnem prelivu ali na testeninah, ima tudi znanstveno dokazane zdravilne in shujševalne lastnosti, ki jih lahko dosežemo s tremi žlicami ali približno 50 ml oljčnega olja na dan.

Uživanje v jedeh poleg solate

Poleg receptov v solati, priporočamo, da ga vsako jutro zaužijete z navadnim jogurtom. Pomaga nam lahko v različnih situacijah, na primer pospešuje prebavo, olajša odhod na stranišče in spodbuja izločanje žolča, ki pomaga pri prebavi hrane in preprečuje občutek teže po jedi, pravijo strokovnjaki za prehrano.

Seveda, da bi zares izkoristili njegove prednosti, ga mora vedno spremljati uravnotežena prehrana v skladu z vašimi posebnimi zahtevami; sicer lahko preprečite, da bi občutili ta učinek na vašo prebavo.

Vonj z nasitnim učinkom

V raziskavi je bilo ugotovljeno, da oljčno olje najbolj odlikuje njegova aroma, saj vsebuje maščobne kisline, podobne tistim v repičnem olju. V drugem delu študije je ena skupina pila navaden jogurt, druga pa jogurt z izvlečki okusa olivnega olja. Zaključimo lahko, da so tisti, ki so bili prikrajšani za vonj oljčnega olja, zaužili do 176 dodatnih kalorij na dan. 

Olje z več prednostmi

Kot eno glavnih živil v sredozemski prehrani mu pripisujejo sposobnost preprečevanja nevrodegenerativnih bolezni. "Ta dieta je v številnih študijah povezana z nižjo stopnjo tovrstnih sprememb, morda zaradi fenolnih spojin v oljčnem olju, ki bi lahko imele nevroterapevtski učinek in prispevale k zmanjšanju pojavnosti hipertenzije, dislipidemije ter bolezni srca in ožilja, še bolje, če jo spremlja telesna vadba," pravijo strokovnjaki.

Na koncu nas strokovnjaki opozarjajo, da oljčno olje vsebuje spojino, imenovano oleokantal: "Deluje protivnetno in bi lahko ugodno vplivala na sklepe, saj zmanjšuje artritične bolečine. Številne študije "kažejo na možen zaviralni učinek na metastaziranje rakavih celic. Vsebuje tudi vitamin E, ki deluje kot antioksidant in upočasnjuje staranje celic, zato ga najdemo v kozmetičnih izdelkih.

Ne poslužujte se diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale vašemu zdravju. Preden se lotite hujšanja in v svojo prehrano uvedete dieto, se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko pomaga pri sestavi uravnoteženega programa prehrane in gibanja. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Cameron Diaz napovedala vrnitev k igranju v tej čudovi obleki

Priporočamo tudi: Črn plašč Jennifer Lopez je popoln plašč za letošnjo jesen

Najbolj brano