Če poskušate shujšati, jih preskočite: Teh 5 dietnih živil je del večine diet, a so v resnici zelo redina

8. 7. 2024
Ta živila veljajo za nizkokalorična, vendar niso dobra izbira, če poskušate shujšati. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta živila veljajo za nizkokalorična, vendar niso dobra izbira, če poskušate shujšati.

 

Ta živila veljajo za nizkokalorična in nizkokalorična, vendar niso dobra izbira, če poskušate shujšati ali le pretiravate. Niso vsa dietna živila res primerna za dieto in hujšanje.

Dietna hrana je danes na voljo na vsakem koraku, zato je že dolgo ni več samo v trgovinah z zdravo hrano, ampak tudi v lokalnih supermarketih.

Ne spreglejte:

Z naraščanjem stopnje debelosti v svetu narašča tudi potreba po živilih, ki jih lahko uživamo brez slabe vesti, a nekatera med njimi – čeprav imajo res malo kalorij in maščob – niso primerna za hujšanje.

Če se torej trudite shujšati, poskusite ta živila črtati s svojega jedilnika ali jih vsaj omejiti.

Sveže stisnjeni sokovi

Pomarančni sok je vedno boljša izbira od kupljenega v trgovini, ki je poln sladkorja, da o gaziranih pijačah niti ne govorimo. Strokovnjaki pa poudarjajo, da s pitjem soka ne boste dobili potrebnih vlaknin kot ob njegovem uživanju, zato je za prigrizek vedno bolje izbrati pomarančo kot njen sok.

Suho sadje

Suhe slive, grozdje in marelice so pogosto dodane ovsenim kosmičem za zdrav, energičen zajtrk. Vendar pa je tudi v tem primeru boljša možnost, da se odločite za sveže sadje – 100 g svežega grozdja zagotavlja 288 kJ (69 kcal) in 15,5 g sladkorja, poroča FoodData Central, platforma ameriškega ministrstva za kmetijstvo. Vseeno pa enaka količina rozin vsebuje 1250 kalorij in 65,2 g sladkorja.

Pakirana dietna hrana

Čeprav je vedno bolje pojesti vrečko mandljev kot čokolade, ne pozabite, da se pri pripravi pakirane dietne hrane uporabljajo nezdrave sestavine, dodana je sol in konzervansi.

Pravzaprav je kakršna koli predelana hrana slaba izbira tako za linijo kot za splošno zdravje.

Dietna gazirana pijača

Ljubitelji gaziranih pijač, ki se jim že leta niso mogli odpovedati, lahko zaradi dietnih različic uživajo v istem ali podobnem okusu. Lahko pa prispevajo tudi k povečanju telesne teže, so polni umetnih sladil, ki lahko zasvojijo, povzročajo glavobole, slabost in druge simptome, poleg tega pa nimajo hranilne vrednosti, lahko poškodujejo zobno sklenino, prispevajo k osteoporozi.

Nemastni jogurt z okusom

Tudi sadni jogurti imajo v zadnjem času svoje manj mastne različice, a naj vas to ne zavede – če pogledate deklaracijo, boste videli, da so polni sladkorja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Brazilska dieta je ena najhitrejših in najučinkovitejših diet na svetu: S pomočjo tega načrta prehrane v 30 dneh kar do 10 kilogramov manj

Priporočamo tudi: Famozni Crocsi presenetili z novo podobo! (modne navdušenke se bodo greble zanje)

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač