Kako pogosto se ta živila znajdejo na vašem krožniku? 12 najbolj zdravih živil na svetu (ki jih večina od nas nikoli ne uživa!)

15. 11. 2023
Kako pogosto se ta živila znajdejo na vašem krožniku? 12 najbolj zdravih živil na svetu (ki jih večina od nas nikoli ne uživa!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri zdravi prehrani je izbira pravih živil polovica uspeha.

Pri prehrani vsi poznamo geslo: za zdravje je treba pojesti vsaj 5 obrokov sadja in zelenjave na dan. To je vse lepo in prav, vendar se le redki ljubitelji dobrega počutja tega vodila držijo do potankosti. Da bi prepričali bolj omahljive, se zdravstveni strokovnjaki še bolj poglabljajo v hranilne lastnosti živil in potrošnike ozaveščajo, da je treba "jesti prav".

Med njimi je tudi Dr. Jennifer Di Noia, višja predavateljica na univerzi William Patterson v New Jerseyju, ki je leta 2014 izvedla študijo, v kateri je sadje in zelenjavo razvrstila glede na esencialna hranila, ki jih vsebujejo, ter določila najbolj zdrava in za telo najbolj zanimiva. Rezultati vas bodo presenetili....

Ne spreglejte:

12 najbolj zdravih živil na svetu po mnenju znanosti

Cilj študije Dr. Jennifer Di Noia je bil preprost: ugotoviti, katere vrste sadja in zelenjave so "močne". To so sadje in zelenjava z visoko hranilno vrednostjo, ki telo oskrbujejo s kakovostnimi hranilnimi snovmi in ga na primer varujejo pred boleznimi srca in ožilja.

Za njihovo razvrstitev je zdravnik izmeril količine 17 bistvenih hranil: vlaknin, kalija, beljakovin, kalcija, vitamina B12, vitamina A itd. To je prvi primer na tem področju, saj je raziskovalec pionir na področju kvantifikacije hranil, vse z namenom, da bi zagotovil "merljiva orodja za prehransko izobraževanje in prehransko svetovanje". Ta hvalevreden cilj je omogočil opredelitev živil, ki na 100 gramov zagotavljajo "vsaj 10 % priporočene dnevne količine hranil, mineralov in elementov v sledovih, pomembnih za dobro zdravje". Po tej logiki "živila, ki so uvrščena na prvo mesto, zagotavljajo več hranil na kalorijo", pojasnjuje dr. di Noia. "Pridobljene ocene lahko potrošnikom pomagajo, da se osredotočijo na svoje dnevne potrebe po energiji in iz hrane pridobijo največ hranilnih snovi.

Na podlagi analize 47 živil je sistem razvrščanja odkril 12 glavnih superživil:

 • vodna kreša (100 %*)
 • kitajsko zelje (92 %)
 • švicarski ohrovt (89 %)
 • listi rdeče pese (87 %)
 • špinača (86 %)
 • endivija (73 %)
 • solata (71 %)
 • peteršilj (65 %)
 • rimska solata (63 %)
 • zelje (62 %)
 • zelena repa (62 %)
 • rjava gorčica (61 %)

Rezultat?

Vodna kreša je edino živilo, ki zagotavlja vsaj 10 % dnevnega vnosa hranil na 100 gramov, na primer 49 % priporočene dnevne količine betakarotena in 316 % vitamina K1. Kar zadeva ostala živila, je njihov visok odstotek hranilnih snovi več kot pomemben za optimizacijo prehrane, vendar jih večina od nas običajno zanemarja. Na splošno ima ta študija dvojno korist: po eni strani postavlja rekorde, ko gre za dobre prehranske prakse, po drugi strani pa oživlja priljubljenost teh pozabljenih, a najbolj zdravih živil na svetu za poletne solatne recepte.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Zvezdnice so spregovorile: stilski favorit te jeseni je usnjen trenč

Priporočamo tudi: Magnet za denar: Skrivnostna rastlina, ki privablja bogastvo in finančno blaginjo