Se še spomnite "piščančkov"? Timberlandovi škornji so nepremočljivi čevlji za zimo 2022/23, a tokrat v novi različici

Od kultnega milanskega dodatka Paninari do najnovejšega videza Emily Ratajkowski.

Se še spomnite "piščančkov"? Timberlandovi škornji so nepremočljivi čevlji za zimo 2022/23, a tokrat v novi različici - Foto: Profimedia

Trend škornjev Timberland je potrjen tudi za zimo 2022/23

Nobena zimska sezona ni popolna brez kultnega čevlja Timberland. Za to je v veliki meri zaslužna Italija osemdesetih let prejšnjega stoletja in zlasti subkultura mladine paninari. Vendar je zgodovina "rumenih škornjev" veliko daljša, tako zelo, da ima rodovnik, ki sega približno 70 let nazaj. Ti čevlji, ki so bili ustvarjeni za spopadanje s slabim vremenom v najhladnejših mesecih ali za pohodništvo v gorah, so danes postali zimska obutev par excellence, upravičena naložba, ki združuje tehnologijo z estetiko glampinga, tj. bolj modno platjo gorskih dejavnosti, ki se lahko pokaže tudi v mestu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timberland (@timberland)

Prvi nepremočljivi čevlji

Piše se leto 1952 in Nathan Swartz začne študije za izdelavo prvih nepremočljivih škornjev: več kot desetletje bo trajalo, preden bo prišel do inovativne rešitve, ki bo omogočila nepremočljivost čevljev. Leta 1968 je bila uvedena tehnologija brizganja, ki je podplate spajala z usnjem in tako preprečila nastanek šivov. 

Na moške in ženske škornje Timberland, kot jih poznamo danes, je bilo treba počakati do leta 1973, ko je podjetje izdelalo prve modele iz usnja nubuk v ikoničnem rumenem odtenku, po katerem je dobilo ime "Timberland Yellow Boot". 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timberland (@timberland)

Vsi škornji Timberland niso enaki: kako jih izbrati po svojih potrebah

Kot ste morda opazili, vsi modeli nimajo enakih podrobnosti: z leti so bile uvedene različne podrobnosti, ki so ustrezale različnim potrebam. Izbira vrste usnja je tesno povezana s končno uporabo čevlja: za modo ali prosti čas je semiš prefinjen in mehkejši, medtem ko je polnozrnato usnje, bolj trpežno in robustno, priporočljivo za spopadanje s slabim vremenom ali sprehode po gorah ter za delo v tovarni (prvi uspeh je med delavci v Novi Angliji).

Nasprotno pa je notranjost "usnjena rokavica", zaradi katere je model zelo mehak in prožen: ta izbira skrajša čas, ki ga vsi novi čevlji potrebujejo, da se zmehčajo in prilagodijo stopalu. Zato so zimski čevlji Timberlands dobra naložba za zimo.

Od Jennifer Lopez do Emily Ratajkowski

Ženski škornji Timberland so vstopili v garderobe sodobnih ikon po zaslugi Jennifer Lopez, ki je v videospotu Jenny From The Block z omejeno izdajo, ki jo je oblikoval Manolo Blahnik, obula hlače in mrežast top. Ta model so pravzaprav čevlji Oklamod slavnega oblikovalca čevljev, vendar po navdihu znamke Timberland. 

In zdaj, ko se je moda iz leta 2000 vrnila, da bi narekovala pravila sodobnih trendov, je tu Emily Ratajkowski v škornjih do kolen, ki so nastali v sodelovanju med Timberlandom in Venedo Carter: model, ki ohranja "rumeno" barvo nubuka, kot tudi vezalke in rjavo usnje, čevlji pa so povišani zaradi pete s špico.

Timberland, cena: 350 evrov

V najnovejšem sodelovanju se je Jimmy Choo povezal s podjetjem Timberland: kolekcija obsega sedem modelov za moške in ženske, vključno z dvema šokantnima rožnatima žametnima škornjema s prozornim podplatom, dvema klasičnima škornjema iz nubuka z logotipom Jimmy Choo, navdihnjenim z grafiti, črnim škornjem s kristali Swarovski in črnim škornjem do kolen z odstranljivim usnjenim pasom, ki se zlahka spremeni v klasično silhueto. Kolekcijo dopolnjuje različica ikoničnega čevlja Timberland, ki je v celoti prekrita s kristali Swarovski in je v omejeni izdaji na voljo izključno v butikih Jimmy Choo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jimmy Choo (@jimmychoo)

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Fotografije iz zakulisja božičnega fotografiranja Kate Middleton kažejo, koliko strategije je potrebne za eno kraljevo fotografijo

Priporočamo tudi: Princesi Kate in Charlotte čudoviti v ujemajočih se plaščih: Kate Middleton in princ William otroke peljala na božični dogodek

Najbolj brano