Zakaj zvečer ni priporočljivo uživati začinjene hrane? Pekoča hrana lahko vpliva na vaš spanec in zdraži celoten prebavni proces

Če so začimbe dobrodošel dodatek vsem vašim skrbno pripravljenim receptom, je videti, da boste morali za večerjo shajati brez njih!

Zakaj zvečer ni priporočljivo uživati začinjene hrane? Pekoča hrana lahko vpliva na vaš spanec in zdraži celoten prebavni proces - Foto: Profimedia

Začimbe so vsekakor obvezen del naše kuhinje. Jedem dodajo okus, izboljšajo okus hrane in navdušijo naše brbončice. Poleg tega, da so nujne za dober obrok, imajo tudi veliko koristi za naše zdravje in vitko postavo. Nekatere od njih so znane in priznane celo zaradi svojih lastnosti "kurjenja" maščob. Njihove učinkovine namreč delujejo na naš metabolizem in ga nekoliko spodbujajo. Omogočajo lažjo prebavo in pomagajo pri izločanju kalorij. Toda če so začimbe zaveznice naše postave, se zdi, da so sovražnice našega spanja. Razkrivamo vam, zakaj ne smete jesti začinjene hrane tik pred spanjem. 

Ne spreglejte:

Ste se že kdaj zbudili z občutkom, da niste niti za trenutek pomežiknili z očmi? Ali še huje, ste se celo noč premetavali in obračali, dokler naslednje jutro niste zaslišali zvonjenja budilke?

Žal je pomanjkanje spanja za mnoge resna težava, ki lahko resno vpliva na vaše zdravje. Poleg tega, da izguba spanja zmanjša raven energije, lahko poslabša delovanje imunskega sistema, zmanjša libido in uniči koncentracijo. Študije tudi kažejo, da je običajno pomanjkanje spanja lahko povezano z večjim tveganjem za kronične bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca.

Obstaja več možnih vzrokov za izgubo spanca, med njimi tudi tisti, ki se morda skrivajo v vašem hladilniku. Dobra novica je, da lahko z izogibanjem tem živilom lažje zaspite - brez neprijetnih stranskih učinkov uspavalnih tablet.

Brez začimb pred spanjem

Ne glede na to, ali smo navajeni uživati začimbe ali ne, znajo te poskrbeti, da naše telo hitro pridobi nekaj stopinj, kar se zgodi zaradi vsebnosti kapsaicina. Ta kemikalija zvišuje telesno temperaturo, saj moti telesno termoregulacijo, kar posledično moti spanje. Če temu dodamo še veliko energije, ki je potrebna za prebavo začimb, se lahko poslovite od globokega spanca Rezultat: znojimo se. Prav zato začimb ne smemo uživati tik pred spanjem. Rezultati študije kažejo, da sta "omaka Tabasco in gorčica, ki ju zaužijete ob večernem obroku, jasno motili spanec šestih zdravih mladih moških, saj sta zmanjšali počasni val spanja in fazo 2 spanja, podaljšali skupni čas budnosti in skrajšali čas za zaspanje. Pravzaprav je naš karidianski cikel odvisen od faz spanja, med katerimi se spreminja telesna temperatura. Če se torej zabavamo in destabiliziramo njegovo delovanje z uživanjem začimb, bo posledice čutilo naše spanje. Poleg tega lahko začimbe povzročijo zgago, ki nam preprečuje spanje. Strokovnjaki trdijo, da lahko zaradi prisotnosti antihistaminikov v pekoči hrani postanete zaspani, vendar pa histamini spodbujajo budnost.

Uživanje začinjene hrane tik pred spanjem lahko povzroči prebavne motnje in nelagodje, zaradi česar je spanje skoraj nemogoče. Raziskave tudi kažejo, da lahko kapsaicin, spojina, ki jo najdemo v začinjeni hrani, zviša telesno temperaturo in s tem ovira spanje.

Začinjene hrane se ni treba popolnoma izogibati, vendar je najbolje, da jo omejite nekaj ur pred spanjem. V času kosila si privoščite salso in curry, kolikor želite, pozneje čez dan pa se skušajte umiriti z začimbami.

Kaj lahko jemo, da si zagotovimo dober spanec?

Vemo, da je dobra prehrana skrivnost zdravega telesa. Nič drugače ni pri spanju. Če so nekatera živila, na primer močne, pekoče začimbe, naši sovražniki, ki jemljejo nas spanec, nas druga, nasprotno, potiskajo v njegov objem. To velja na primer za živila z visokim glikemičnim indeksom. Ker so bili predolgo demonizirani, so v resnici pomembni gostje na naši večerji. Privoščite si sadje, vendar se pred spanjem raje izogibajte citrusom. Preveč vitamina C pred spanjem namreč ni dobro za spanje. Paziti moramo, da jemo vsaj štiri ure pred spanjem. Na ta način preprečite, da bi vam prebavni proces onemogočil spanje. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na klasično belo srajco, kot jo poznate, Jennifer Lopez je nosila nov, nepričakovan model

Priporočamo tudi: Posnetki z divjih zabav Kate Middleton in princa Harryja so ta hip viralni na vseh družbenih mediji

 

Najbolj brano