Prisegate na zdrav in obilen zajtrk ali nanj pogosto namerno pozabite? Če ga jeste tako, vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme

Kako pogosto pa vi zajtrkujete? Če še ne poznate vseh resnic, ki se skrivajo za pomembnostjo zajtrka, je sedaj skrajni čas, da jih ponotranjite in nikdar več ne izpustite zajtrka. 

Prisegate na zdrav in obilen zajtrk ali nanj pogosto namerno pozabite? Če ga jeste tako, vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme - Foto: Instagram

Kdo še ni slišal, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva? Da moramo za vsako ceno jesti zjutraj. Morda je bilo to res, ko smo bili otroci in smo potrebovali moč za šolski dan, kaj pa danes? Ali nam je pri bolj zdravem življenjskem slogu res treba zajtrkovati? Mnenja so različna. Nekateri strokovnjaki bodo rekli, da se moramo za hujšanje brez njega odreči, drugi pa, da je treba zajtrkovati. Kako pa nam zajtrk lahko pomaga pri hujšanju?

Če redno preskakujete zajtrk, vse z namenom, da bi se vrnili na pravo pot, je videti, da ste na napačni poti. In čeprav se nekateri morda s tem ne strinjajo, večina strokovnjakov meni, da je zajtrk izredno pomemben pri doseganju bolj zdravega načina prehranjevanja. Zajtrk je idealno zaužiti v dveh urah po prebujanju za podporo zdravega metabolizma. Po celonočnem postu med spanjem naše telo potrebuje gorivo za začetek dneva. Z uravnoteženim zajtrkom, ki vsebuje predvsem polnovredne vire hranil, bogate z beljakovinami in vlakninami, da se raven sladkorja v krvi uravnovesi. Po dobrem in zdravem zajtrku se boste počutili okrepljeni, zbrani in polni energije, poleg tega lahko zajtrk odpravi naše hormonske težave in ohranja določeno ravnovesje, ki pomaga stabilizirati telesno težo. 

Ne spreglejte:

Strokovnjaki se strinjajo, da se je pri hujšanju bolje osredotočiti na to, kaj jeste, in ne na to, kdaj to jeste. Zakaj? To, kar pojemo ob zajtrku, določa tempo našega dneva. To je naš prvi obrok po dolgem obdobju mladosti, zato moramo razmisliti, kako ga bomo razdelili. Zato se moramo osredotočiti na vlaknine in beljakovine, da zagotovimo vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje za celodnevno delovanje. Izbira hrane je pomembna tudi za uravnavanje količine sladkorja v krvi. Sladek zajtrk, ki povzroči porast glukoze, nas ne bo pripravil na uspeh. Zato raje izberite slan in uravnotežen zajtrk. 

Zajtrk je pomemben obrok, saj je priložnost, da telo napolnimo s hranilnimi snovmi. Če se zjutraj zbudite lačni, je uživanje zajtrka in poslušanje znakov lakote zelo pomembno. Če ste zaposleni in en dan preskočite zajtrk, se vam ni treba počutiti krive.

Če običajno preskočite zajtrk, je pomembno, da poskrbite za optimalen vnos hranil pri drugih obrokih.

Kako zajtrk koristi vašemu telesu?

Zajtrk nadzoruje vaš apetit. Če z jedjo čakate več ur po tem, ko se zbudite, se lahko raven sladkorja v krvi zniža. To lahko vpliva tudi na nekatere hormone, ki spodbujajo lakoto.

Posledica? "Do kosila ste lahko lačni - ali celo prej," pravijo strokovnjaki.

In ko ste res lačni, je manj verjetno, da boste izbrali bolj zdrave možnosti. Verjetno boste pojedli več kalorij in maščob, kot ste nameravali, zaradi česar se boste še težje znebili odvečnih kilogramov.

Dober zajtrk vas bo napolnil z energijo. Predstavljajte si, da vozite avto na plin, pravijo strokovnjaki. Ne boste prišli daleč, preden boste morali napolniti rezervoar.

Vaše telo je enako: Če izpustite zajtrk, ne dobite hranilnih snovi in kalorij, ki jih potrebujete za preživetje dneva. Ko je raven vaše energije visoka, se boste tudi lažje odločali za pas prijazne odločitve, kot sta telovadba in priprava zdravih obrokov doma, namesto da bi se odločili za hitro prehrano.

Krepi vaše zdravje. Zajtrk gre običajno z roko v roki z zdravim življenjskim slogom. Morda celo zmanjša možnosti za nastanek bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Kako sestaviti uravnotežen zajtrk? 

Če se zbudite lačni ali če preprosto želite zajtrkovati, je najpametneje izbrati zdrav in uravnotežen obrok - namesto da bi na primer posegli po skledi sladkih kosmičev, pecivu ali belem toastu z marmelado.

Če želite optimizirati svoj zajtrk:

Izberite polnozrnate izdelke. Polnozrnati kruh in žita so boljša izbira kot beli ali rafinirani, saj so polni vlaknin, pravijo strokovnjaki. 

Strokovnjaki svetujejo, naj bo zajtrk sestavljen iz vsaj 20 gramov beljakovin. To je lahko smoothie iz navadnega grškega jogurta, sadja in zelene zelenjave. Ali pa  se odločite za skuto in sadje (ena skodelica nemastne skute vsebuje 24 g beljakovin). Če imate več časa za kuhanje, dve jajci in beljak nudita 16 g beljakovin.
Poskusite z ovsenimi kosmiči, ki jih lahko vzamete s seboj. Če zjutraj največkrat hitite skozi vrata, si pripravite posodice z ovsenimi kosmiči za čez noč in si tako zagotovite hranljiv zajtrk brez stresa. Pripravite jih tako, da staromodni oves zmešate z nemastnim ali nemastnim mlekom ali jogurtom, sojinim ali mandljevim mlekom ter sadjem, začimbami ali oreščki in pustite kremasto zmes v hladilniku, medtem ko spite. 
Razmislite o netradicionalnih živilih. Nič ni narobe, če za zajtrk pojeste sendvič s puranom ali ostanke piščanca, če ste za to razpoloženi

Dobre možnosti so tudi krepka juha iz leče, solata s trdo kuhanimi jajci in čičerko, zavitek z zelenjavo, kozjim sirom in rjavim rižem ali celo pest ali dve mešanice oreščkov in suhega sadja. Če imate težave s telesno težo in izpuščate zajtrk, je vredno poskusiti zajtrkovati in preveriti, ali vam to pomaga pri bolj zdravih izbirah čez dan ali bolje uravnavati lakoto. Vse je odvisno od tega, kaj bo ustrezalo vašemu okusu, apetitu, ciljem in življenjskemu slogu.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jane Fonda čudovita v elegantnih belih hlačah in mokasinkah, popolnem videzu za ženske nad 60 let

Priporočamo tudi: Poglejte, kako letos nosimo top brez naramnic

Najbolj brano