Vodnik po praznični pijači: To so alkoholne pijače, ki vsebujejo najmaj kalorij in ne bodo povzročile dviga krvnega sladkorja

Nizkokalorične alkoholne pijače so nekaj, kar mnogi iščejo na božičnih in novoletnih zabavah, če želijo izgubiti nekaj kilogramov. Katere pijače, od gina in vodke do vina in piva, so najboljše za hujšanje?

Vodnik po praznični pijači: To so alkoholne pijače, ki vsebujejo najmaj kalorij in ne bodo povzročile dviga krvnega sladkorja - Foto: Profimedia

Druženje s prijatelji in nazdravljanje na praznično sezono je za mnoge ljudi sestavni del odštevanja do novega leta. Od vrčka kuhanega vina na božičnem sejmu do odpiranja šampanjca na silvestrovo - številne družabne priložnosti v decembru lahko vključujejo alkohol. Obstaja nešteto razlogov, zakaj se želite izogibati sladkim pijačam, vendar ne glede na to, kaj to je, to ne pomeni nujno, da med božičnimi prazniki ne smete uživati alkohola. Katere so torej najmanj kalorične pijače in katere alkoholne alternative lahko izberete?

Ob bližajočih se praznovanjih ob koncu leta je alkohol pogosto na mizi vseh. Toda kakšen alkohol morate piti, če želite paziti na kalorije, obdržati težo ali nadaljevati z dieto? Brez panike, obstaja seznam alkoholnih pijač, ki jih lahko pijete (skoraj) z zaprtimi očmi, in ne bodo imele prevelikega vpliva na vašo težo.

Ne spreglejte:

Če poskušate omejiti količino kalorij, ki jih zaužijete na dan, boste morda želeli razmisliti o zamenjavi nekaterih priljubljenih alkoholnih pijač z manj kaloričnimi. Številne alkoholne pijače vsebujejo veliko kalorij in dodanih sladkorjev, kar lahko vpliva na povečanje telesne teže in druge dolgoročne zdravstvene težave. Vendar to ne pomeni, da se morate od koktajlov za konec tedna popolnoma posloviti.

Ko gre za alkohol, se mu ni treba izogibati. Vendar pa noben alkohol ni zdrav in nima nobene hranilne vrednosti. Vse je odvisno od zmernosti, nadzora in dobre izbire. Ne gre le za štetje kalorij, ampak tudi za to, da preučimo celoten zdravstveni profil pijače; njeno vsebnost sladkorja, ali je vlažilna in ali ji lahko dodamo kakšno hranilno vrednost. Pomembno je tudi vedeti, da je alkohol toksin in da bo vaše telo dalo prednost temu, da se ga znebi, kar je glavna naloga jeter: razstrupljanje in odstranjevanje toksinov. Alkohol negativno vpliva tudi na krvni sladkor, saj povzroča skoke in strme padce, ki jim sledijo.

Vodnik po pijačah, ki jih je treba prepovedati

Jessie Inchauspé, specialistka za glukozo in avtorica knjige The Glucose Revolution, je 22. decembra 2022 prek svojega računa na Instagramu delila seznam pijač, ki povzročajo skoke glukoze. Da bi med prazniki še naprej nadzorovali glikemični učinek - opozarjamo vas, da lahko glukoza povzroči večjo utrujenost, povečanje telesne teže, napihnjenost, prebavne motnje in številne druge negativne vidike, vam predstavljamo seznam pijač, ki jih lahko uživate. 

Kako pametno izbrati pijačo

Pravilo številka ena je, da se izogibajte vsem pijačam, ki so vnaprej zmešane; alkoholnim ali brezalkoholnim. Te vsebujejo veliko sladkorja in/ali umetnih sladil ter morda še veliko drugih dodatkov, kot so umetne arome, barvila in konzervansi, pa tudi kemične sestavine ali sol, ki so potrebne za pripravo teh domiselnih pijač. Bodite previdni pri zamrznjenih mešanih pijačah, kot so na primer margarite, ki niso narejene na novo, temveč so pogosto narejene iz vnaprej pripravljenih mešanic.

Dobra novica je, da je vino na vrhu seznama alkoholov, ki jih lahko pijete, ne da bi vas skrbelo za krvni sladkor. Ne glede na barvo je vino dober zaveznik (seveda v zmernih količinah). 

V steklenici vina z vsebnostjo 13 odstotkov alkohola na liter vsebuje povprečen odmerek 175 ml kozarca vina 159 kalorij.

Čeprav je standardni kozarec vina tisti, ki se mu na božičnih zabavah poskušajo izogniti, to ne pomeni, da ne obstajajo alternative, ki so podobne tej pijači.

Če imate radi Gin and Tonic, tonik zamenjajte z gazirano vodo. 25 ml gina (37,5 odstotka vsebnosti alkohola v krvi), ki je priljubljena izbira in ena od najmanjših vrst alkohola, vsebuje 97 kalorij. Je skoraj enaka in ne boste občutili razlike. Če radi dodajate limonin sok, si ga ne odrekajte!

Kar zadeva šampanjec, ki je pogosto prisoten na mizah za zabavo, ne presegajte dveh kozarcev šampanjca. Šampanjec je peneče belo vino in ima lahko manj kalorij kot kozarec belega vina (ali piva). Čeprav vsebuje antioksidante, so ti omejeni in imajo majhno hranilno vrednost. Šampanjski koktajl, v katerem kombinirate bolj suh šampanjec s sokom pomaranče ali grenivke, vam bo zagotovil nekaj vitamina C, poleg tega pa boste za enako veliko pijačo spili manj alkohola.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Horoskop: Moški z največjim srcem so rojeni v teh nebesnih znamenjih

Priporočamo tudi:Popraznični režim prehrane, ki odpravlja kalorije bogatih prazničnih jedi: To so edinstveni nasveti, ki bodo vaše telo spravili v predpraznično formo in vas razstrupili

Najbolj brano