To je dieta, ki obljublja najbolj dolgotrajne učinke: Izključite ta 4 živila in kilogrami se ne bodo več vrnili

Hipotoksična dieta je zanimiva alternativa tradicionalnim shujševalnim dietam.

To je dieta, ki obljublja najbolj dolgotrajne učinke: Izključite ta 4 živila in kilogrami se ne bodo več vrnili - Foto: Profimedia

Za hujšanje obstaja veliko vrst diet: diete, ki zagovarjajo izključitev določenih skupin živil, diete, ki predlagajo spremembo načina prehranjevanja, in bolj domišljene diete, ki lahko včasih pripeljejo do najslabšega. Če želite začeti hujšati, se morate posvetovati z zdravstvenim delavcem, da vas bo lahko usmerjal na najboljši možni način in predvsem: v skladu z vašimi potrebami. Morda se lahko z njim pogovorite o hipotoksični dieti, tehniki, ki temelji na škodljivih učinkih nekaterih živil in nas spodbuja k bolj zdravemu prehranjevanju.

Ne spreglejte:

Hipotoksična dieta: kako deluje?

Hipotoksična dieta temelji na načelu, da so nekatera živila škodljiva za naše telo in lahko povzročijo vnetne reakcije. Ta zamisel se je rodila leta 1996, ko je zdravnik Jean Seignalet objavil knjigo L'alimentation ou la troisième médecine (Hrana ali tretje zdravilo).Ker vam bomo prihranili branje, bomo povzeli, kaj pravi Dr. Seignalet.

Po njegovem mnenju bi vsebina našega krožnika preventivno in zdravilno delovala na avtoimunske bolezni, ki so posledica motenj v delovanju našega imunskega sistema. Dobra prehrana bi nam torej omogočila boj proti tem boleznim, saj nekatera tako imenovana toksična živila motijo naš organizem in spodbujajo naš imunski sistem, da se odzove ali pretirano odzove, to pa je vnetje. Skratka, bistvo diete je, da uživamo le živila, ki ne povzročajo reakcij.

Hipotoksična dieta: katera živila je treba izločiti?

Kot ste že razumeli, je hipotoksična dieta tako imenovana izključitvena dieta. Svojo prehrano bomo torej sestavili tako, da bomo izpustili določena živila. Zato se pazite na pomanjkljivosti.

Hipotoksično dieto običajno primerjajo s paleo dieto, saj predlaga vrnitev k prehrani prednikov, torej brez vseh živil, ki bi od našega telesa zahtevala prevelik napor pri prebavi.
Če se res želimo spraševati o evoluciji - navsezadnje se je tudi naše telo prilagodilo naši prehrani in našemu načinu prehranjevanja.

Kaj je treba izključiti :

 • Mlečni izdelki
 • Predelani industrijski izdelki
 • Maslo
 • Gluten

Kaj omejiti :

 • Kemični" izdelki, tj. izdelki, ki vsebujejo barvila
 • Sladkor

Kaj je dovoljeno :

 • Riž, ajda
 • Rastlinsko olje
 • Ekološka hrana
 • Ribe, meso in morski sadeži, vendar zmerno
 • Sadje in zelenjava

Hipotoksična dieta in hujšanje, ali deluje?

Čeprav ta dieta ni namenjena hujšanju, temveč skrbi za telo, po besedah dr. Seignaleta 78 % tistih, ki se je držijo, shujša. In ko vidite živila, ki so izključena, lahko razumete, zakaj: malo sladkorja, brez glutena, brez mlečnih izdelkov ... Izločena so vsa bogata živila.

Vendar morate biti pri tej vrsti omejevalne diete zelo previdni: neredko pride do pomanjkanja, zlasti če so prepovedane celotne družine živil. To lahko privede tudi do motenj hranjenja in frustracij. Na kratko: če imate resnične zdravstvene težave, je ta dieta upravičena. V nasprotnem primeru se mu je bolje izogniti.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Vrnitev čevljev, ki jih radi sovražimo: Odstranite prah s starega para balerink, saj nikoli še niso bile tako kul

Priporočamo tudi: Kate Middleton spregorila o neznosnem pritisku, ki ga je čutila pri izbiri imen za svoje otroke

Najbolj brano