Superživilo, ki bi ga v svoj jedilnik morale umestiti ženske po 50. letu: Ta bogata zelenjava z izredno malo kalorijami je kraljica hujšanja in dobrega počutja

Pridobivanje telesne teže pri ženskah po 50. letu starosti je pogosto zaradi različnih razlogov, med drugim tudi zaradi hormonov. Menopavza je pogosto kriva za kopičenje kilogramov, saj upočasni presnovo žensk. Kako se lahko ženske srednjih let izognejo ali zmanjšajo pridobivanje telesne teže?

Superživilo, ki bi ga v svoj jedilnik morale umestiti ženske po 50. letu: Ta bogata zelenjava z izredno malo kalorijami je kraljica hujšanja in dobrega počutja - Foto: Profimedia

Izguba telesne teže je lahko že tako zahteven cilj, s starostjo pa je še težji. Stvari, kot so presnova, hormoni, vzorci spanja in prehranjevalne navade, se lahko z vsakim letom močno spremenijo, zato je še toliko težje slediti svojim zdravstvenim ciljem. 

Zaradi hormonskih pretresov, telesnih sprememb in manjših zdravstvenih težav, povezanih s starostjo, je včasih težko ostati v formi. Zaradi vseh teh razlogov je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da poskrbite zase z novimi življenjskimi navadami, ki bodo preprečile morebitne poškodbe. 

Upoštevanje uravnotežene prehrane je ključnega pomena v vseh starostnih obdobjih, vendar še toliko bolj, ko se staramo in se naše prehranske potrebe spreminjajo. Ste to, kar jeste, kajne? Za ženske po 50. letu starosti je uživanje prave hrane še pomembnejše, da bi se izognile zdravstvenim težavam in izgubile tiste nadležne odvečne kilograme.

Ne spreglejte:

Petdeseta leta so zaradi perimenopavze in menopavze čas velikih sprememb. To je obdobje v življenju ženske, ko pride do nihanja hormonov, kar lahko povzroči spremembe v presnovi in telesni teži. Vendar ne skrbite, oborožite se z živilom, ki vam lahko pomaga.

Ena od najbolj obravnavanih zdravih živil, ki pomagajo pri hujšanju, so gobe. To je tudi skrivno superživilo, ki ga večina posameznikov, ki želijo shujšati, doda v svojo rutinsko prehrano. Če ste se torej kdaj vprašali, ali so gobe dobre za hujšanje, ste pristali na pravem mestu.

Magično živilo za ženske po 50. letu

Vsakdo, ki se je poskušal držati diete, ve, da je eden najtežjih delov diete ta, da se po jedi ne počuti sitega ali zadovoljnega. Dieta je lahko zelo zdrava, vendar pri mnogih ljudeh občutek nezadovoljene lakote vodi do slabih odločitev. Nenadoma se lahko zgodi, da boste imeli poln želodec nezdrave hrane, ko se boste končno prepustili lakoti in dieto zavrgli. Pri tem vam lahko pomagajo gobe.

Gobe so pravo superživilo s številnimi koristmi za zdravje. Te užitne gobe, polne vitaminov, mineralov in antioksidantov, je dobro čim bolj vključiti v prehrano. Za zdaj se osredotočimo predvsem na to, kako lahko uživanje gob pripomore k izgubi telesne teže. Začeli bomo z osnovami. Gobe imajo izredno malo kalorij, vendar vsebujejo beljakovine, prehranske vlaknine in številne druge bistvene hranilne snovi. To pomeni, da lahko z gobami dobite veliko potrebnega, ne da bi se vam bilo treba podati v druge, manj zdrave kategorije živil.  

Nedavne študije so pokazale, da uživanje gob pomaga ljudem, da se dlje časa počutijo siti. Uživanje gob pomeni občutek sitosti, hkrati pa še vedno uživanje zdrave in nizkokalorične hrane. To je koristno za vse in lahko resnično olajša ljudi, ki želijo shujšati, vendar ne vedo, kako se spopasti z nenehnim občutkom lakote med dieto.

Več znanstvenih študij je pokazalo, da gobe blagodejno vplivajo na upad kognitivnih sposobnosti. Pri ljudeh, ki redno uživajo gobe, je verjetnost za razvoj kognitivnih sposobnosti za 50 % manjša. Za to sta zaslužni dve učinkovini, ki ju vsebujejo gobe: ergothionein in erinacin, ki ščitita možganske celice in izboljšujeta kognitivne funkcije. Nekateri raziskovalci celo domnevajo, da bi lahko bile gobe učinkovito zdravilo za Alzheimerjevo bolezen in druge oblike demence.

Gobe so cenjene zaradi visoke vsebnosti kalija. V eni skodelici gob lahko dobite več kot 2 000 mg, medtem ko je dnevna potreba le 700 mg. To pomaga uravnavati krvni tlak, preprečiti nastanek krvnih strdkov in se izogniti možni kapi.

Kako uživati gobe?

Še ena odlična lastnost gob je njihova kulinarična vsestranskost. Tudi v tem primeru je najpomembnejše, da najdete zdravo hrano, ki jo z veseljem jeste. Tako boste veliko lažje ostali disciplinirani in uživali v zdravem življenjskem slogu, kot pa se silili v strogo dieto. 

Gobe lahko uživamo surove, ocvrte, jih dodajamo v solate ali omake in z njimi dopolnjujemo različne jedi. Zato ni težko najti načina, kako jih jesti pogosteje. Poleg tega vam ob tako veliki raznolikosti gob ne bo dolgčas zaradi neskončnih tekstur, okusov, videza in možnosti kuhanja. 

Ker so gobe odličen vir vlaknin in beljakovin, so še posebej koristne pri rastlinski prehrani. Gobe pomagajo tudi pri izgorevanju maščob v telesu, saj njihova hranila pomagajo uravnavati raven glukoze v krvi. Njihova odlična hranilna vrednost vas bo napolnila z energijo in vam omogočila daljšo vadbo.

Dobro prehranjevanje izboljšuje tudi duševno zdravje. Ko so ljudje v dobrem duševnem stanju, je hujšanje in ohranjanje discipline veliko lažje. Ne glede na to, ali gobe iščete v naravi ali jih kupite na lokalni kmečki tržnici, je uživanje več gob odličen način, da se znebite nekaj kilogramov in se hkrati dobro prehranjujete.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Večerja, ki topi kilograme, čisti črevesje in pospešuje metabolizem: Ta najljubši recept slavnih zvezdnic si obvezno zapišite!

Priporočamo tudi:3 horoskopska znamenja, ki se neprestano zaljubljajo v čustveno nedostopne in hladne osebe

Najbolj brano