Resnica o kremah za sončenje, ki jo morate poznati še pred poletjem

Ali vaša krema za sončenje ubija koralni greben?

Resnica o kremah za sončenje, ki jo morate poznati še pred poletjem - Foto: Profimedia

Za mnoge od nas so koralni grebeni počitniške destinacije; kraji, ki jih imamo srčno željo obiskati. Svoje potovalne liste in sezname za pakiranje načrtujemo skrbno, s seboj prinesemo oblačila in kreme za zaščito pred soncem, da zaščitimo kožo pred intenzivnostjo ekvatorialnega sonca in nič kaj dosti nam ni mar, ali je krema za sončenje varna tudi za vse ostale vidike morskega življenja.

Ko plavate z zaščitno kremo, lahko kemikalije, kot je oksibenzon, pronicajo v vodo, kjer jih absorbirajo korale. Te snovi vsebujejo nanodelce, ki lahko motijo cikle razmnoževanja in rasti korale, kar vodi do njihovega uničenja. Onesnaženje s sončnimi kremami lahko prizadene ne samo korale, temveč potencialno vse organizme na koralnem grebenu, vključno z ribami, morsko travo, morskimi želvami in drugimi morskimi sesalci.

Ko gre za nego kože, vsi vemo, da obstaja en izdelek, ki bi ga morali nositi vsak dan.

Seveda govorimo o zaščitnem faktorju, ključnem koraku pri zaščiti kože pred UV-poškodbami in znaki staranja. Pa ste kdaj pomislili, kako bi ta vsakodnevna navada lahko vplivala na okolje, zlasti pod morjem. Pogoste kemikalije, ki se uporabljajo v tisočih izdelkih za zaščito pred škodljivimi učinki ultravijolične svetlobe, ogrožajo korale in druga morska življenja. Zemeljski koralni grebeni, nekateri najbolj raznoliki in dragoceni ekosistemi na svetu, se soočajo s številnimi resnimi grožnjami. Strokovnjaki poleg velikih dogodkov, kot so podnebne spremembe, prispevajo k njihovemu uničenju tudi lokalni stresorji, vključno s trajnim onesnaženjem z zaščitnimi faktorji.

Hitra osvežitev pomena krem s SPF

Zaščita pred soncem je bodisi na kemični osnovi (absorbira UV-žarke, jih pretvori v toploto in jih nato sprosti) bodisi na fizični osnovi (sedi na površini kože in odbija UV-žarke). Sestavine, ki se uporabljajo v sončnih kremah na kemični osnovi, lahko negativno vplivajo na občutljiv morski ekosistem, po navedbah Green People pa se letno po svetu proizvede 10.000 ton UV filtrov. Glede na to, da so UV-filtri zdaj v vrsti lepotnih izdelkov poleg sončne kreme, vključno z vlažilnimi kremami in ličili, ni presenetljivo.

Vpliv je dvostranski, pojasnjujejo strokovnjaki za vodno biologijo. UV-filtri lahko pridejo do obalnih voda neposredno kot posledica izpiranja kože pri plavanju in / ali posredno iz čistilnih naprav.  Ja, to pomeni, da lahko vaša sončna krema vpliva na morsko življenje, ne glede na to, ali ste se ravno potopili. Zdravi koralni grebeni so eden najdragocenejših ekosistemov na Zemlji. Zagotavljajo milijarde dolarjev za gospodarske in okoljske storitve, kot so hrana, zaščita obal in turizem. Vendar se koralni ekosistemi po vsem svetu soočajo z resnimi grožnjami iz številnih virov, vključno s podnebnimi spremembami, netrajnostnim ribolovom, onesnaženjem na kopnem, obalnim razvojem, boleznimi in invazivnimi vrstami.

Koralni grebeni so na udaru

Študije na to temo so sicer šele v povojih, a nekaj je gotovo: povezava med kemičnimi filtri in poškodbami koral. Zlasti etilheksil metoksicinamat (znan kot oktonoksat) in benzofenon-3 (znan kot oksibenzon). Glede na to, da je približno petina svetovnih koralnih grebenov že izgubljena ali močno poškodovana, v naslednjih 10-40 letih pa bi jih lahko izgubili še dodatnih 35 % (The World Counts), to ni dobra novica.

Medtem ko sta Octinoxate in Oxybenzone posebej povezana z beljenjem koral (proces izgube alg, ki lahko vodi do smrti koral), imajo te kemikalije tudi druge škodljive učinke. Študije kažejo, da lahko nekatere sestavine sončne kreme povečajo tudi število virusov, deformirajo ličinke koral in poškodujejo reprodukcijski uspeh koral.

Kaj lahko storimo

Julija 2018 je ameriška zvezna država Havaji podpisala zakon, ki prepoveduje prodajo sončnih krem, ki vsebujejo oksibenzon in oktinoksat, ki se prodajajo brez recepta, od začetka leta 2021. Key West, mesto na južni Floridi je temu sledilo v začetku leta 2019 in druge območja, bogata s koralami, verjetno v bližnji prihodnosti. Tudi nekatera območja Mehike prepovedujejo uporabo zaščitnih faktorjev, ki vsebujejo oksibenzon.

Danes je vedno večja izbira fizičnih izdelkov SPF in morju prijaznih formul. REN, znamka čistih izdelkov za kožo, ki je pionir številnih trajnostnih pobud, je pred kratkim lansirala Clean Screen Mineral SPF30 - matirajočo mineralno kremo za sončenje, ki je bila označena kot "grebenom prijazna". Biosolis in COOLA ponujata široko paleto mineralnih formul.

Še veliko dela nas čaka

Medtem ko je zamenjava sončne kreme pomembna za morske ekosisteme, dr. Sweet poudarja, da to ne sme zasenčiti večjega vprašanja dviga morske gladine zaradi globalnega segrevanja. Pristop 360 je ključnega pomena in ustvarjanje okolju prijazne lepotne rutine (pomislite na manj plastike, krajše prhe in nakupovanje pri trajnostnih blagovnih znamkah) bo vsekakor pomembno. Čeprav smo vas ravno seznanili, da vaša trenutna sončna krema morda škodi živim morskim bitjem, to nikakor ne pomeni, da se ne potrebujete več zaščititi pred UV-žarki. Ta del ostaja enako pomemben, le izberite kreme, ki bodo prijazni vaši koži in okolju, v mislih vsekakor ohranite znanje, da izbirate kremo, ki ima mineralne filtre in ne vsebuje nanodelcev. Izbirajte kreme, ki so preizkušeno biorazgradljive in niso topne v vodi. Tudi pri nas lahko najdemo kar nekaj sončnih krem brez škodljivih snovi in sicer krema Caudalie, gre za kremo, ki je biorazgradljiva in hkrati ni topna v vodi. Tukaj je še nekaj krem z zaščitnim faktorjem, ki jih lahko mirne vesti uporabimo:

-     BIOTHERM WATERLOVER

-     ODORI KREMA ZA SONČENJE 

-     MADARA PLANT STEAM CELL ANTIOXIDANT BODY ZF 30

-     COOLA Mineralna linija

-     REN CLEAN MATTIFYING FACE ZF3

Hkrati pa ne pozabite na še nekaj izjemno pomembnega. Strokovnjaki poudarjajo, da za okolje in seveda zase naredite ogromno, če si namesto mazanja z zaščitnim faktorjem oblečete majico z dolgimi rokavi. Na tem delu se vam torej ni potrebno mazati, s tem pa hkrati prispevate kar k 50 % zmanjšanju onesnaženosti s sončnimi kremami.  Navsezadnje vsak mali korak lahko pomaga. Bodimo prijazni z naravo in varujmo svoje okolje.

Prevedeno in prirejeno po članku z ELLE UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Julia Roberts obožuje te prstane za manj kot 20 evrov. Poglejte, kje jih kupiti

Priporočamo tudi: Kaia Gerber je napovedala nov trend superg, ki smo jih nosile kot najstnice

Najbolj brano