Kako deluje jajčna dieta: Z izgubo 9 kg v 2 tednih jo je proslavila Margaret Thatcher, to pa je jedilnik, ki si ga obvezno prepišite!

Diete so pogosto utrujajoče, dolgočasne in neučinkovite, vendar pa bi morali z jajčno dieto, ki jo je pred nič manj kot štiridesetimi leti izvajala železna Angležinja, v kratkem času izgubiti precejšnje število kilogramov.

Kako deluje jajčna dieta: Z izgubo 9 kg v 2 tednih jo je proslavila Margaret Thatcher, to pa je jedilnik, ki si ga obvezno prepišite! - Foto: Profimedia

Jajčna dieta sodi med tako imenovane low-carb (visokomaščobne) metode hujšanja in naj bi nam pomagala pri hujšanju. To pomeni, da se absorbira veliko beljakovin, ogljikovim hidratom pa se večinoma izogibamo. Na jajčni dieti naj bi zaužili do 35 jajc na teden, torej do pet na dan. Ker telesu ni več treba kuriti ogljikovih hidratov, se vrne v lastne maščobne zaloge. Pozitiven stranski učinek: beljakovine poskrbijo, da se mišična masa ne razgradi.

Ne spreglejte:

Kako je nastala jajčna dieta?

Jajčno dieto je pred skoraj 40 leti začela izvajati nekdanja predsednica vlade Združenega kraljestva Margaret Thatcher. Takrat je bil njen cilj doseči želeno težo pred zmago na volitvah. Pravijo, da je jajčna dieta prispevala k temu, da je »železna lady« v dveh tednih izgubila devet kilogramov. Toda bolj pomembno in bolj zdravo je ostati dosleden v kontinuiteti kot pa se osredotočati na takojšnje rešitve.

Kako jajca vplivajo na telo?

Jajca so že leta na slabem glasu – in to napačno – zaradi visoke vrednosti holesterola. Namreč holesterol, ki se nahaja v jajcu, skorajda ne vpliva na vrednosti holesterola v krvi. So celo (presenetljivo) zdravi, saj poleg beljakovin vsebujejo še druge dobre sestavine.

To vključuje:

 • vitamini D,
 • B12 in K
 • biotin
 • minerali v obliki železa in selena

Poleg tega jajce vsebuje visok delež nenasičenih maščobnih kislin, ki veljajo za posebej zdrave.

Katero hrano še lahko uživamo na jajčni dieti?

V nasprotju s tem, kar bi si sprva mislili, jajčna dieta ni klasična hitra dieta, saj bi to pomenilo, da lahko jeste samo jajca. Po načelu nizkega vnosa ogljikovih hidratov so tu dovoljena tudi druga živila.

To vključuje:

 • zelenjava, na primer paradižnik, kumare, paprika, čebula, brokoli, špinača
 • sadje, na primer jabolka, banane, mandarine, jagode
 • pusto meso, na primer piščančje ali puranje meso
 • puste ribe, na primer trska, ostriž
 • nizkokalorične pijače, na primer sokovi (z visoko vsebnostjo vode)
 • kava

Po drugi strani pa se je treba v veliki meri izogibati naslednjim živilom:

 • ogljikove hidrate, na primer izdelke iz bele moke ali pripravljene jedi
 • maščobe
 • sladkor
 • alkohol

Ideje za recepte za jajčno dieto:

Zajtrk: stepite dve jajci. Ob zajtrku si lahko privoščite citruse, kot so pomaranče ali grenivke, in skodelica čaja ali kave.

Kosilo: majhen file piščančjih prsi in na primer solata iz paradižnika, paprike, kumare in oliv.

Za sladico spet citrusi, kot je grenivka. Zraven popijte dober jabolčni sok.

Večerja: dve jajci (kuhani), z malo svežega sira in skodelico čaja.

Opomba

Jajca so zdrava, vendar morate paziti na njihovo količino. Količina beljakovin, ki se priporoča je 0,8 grama na kilogram telesne teže na dan za odrasle. Za 60-kilogramsko žensko bi to pomenilo 48 gramov beljakovin (dobra 3 jajca na dan). Zgornja meja je dva grama na kilogram telesne teže na dan. Pred vsako dieto se posvetujte z zdravnikom!

Fotografije: Profimedia

Preberite še:"Glowing Green Smoothie" je skrivnost Reese Witherspoon za mladosten sijaj: Privoščite si ga vsako jutro in ne pozabite zapisati recepta!

Priporočamo tudi:Tudi kraljica Letizia rada obleče to preverjeno kombinacijo, ki jo obožujejo ženske po vsem svetu

Najbolj brano