Kaj jesti med menstrualnim ciklusom, da poskrbimo za optimalno delovanje hormonov? Ključ je v izbiri živil, ki najbolje podpirajo ženske spolne hormone

Ali je treba med menstrualnim ciklusom uživati hrano, ki blagodejno vpliva na naše počutje in zagotavlja večje ravnovesje? In kateri hrani se je potrebno izogibati? Preverite, katera živila vključite v svoje obroke v času menstruacije.

Kaj jesti med menstrualnim ciklusom, da poskrbimo za optimalno delovanje hormonov? Ključ je v izbiri živil, ki najbolje podpirajo ženske spolne hormone - Foto: Profimedia

Občutek napihnjenosti, krči, predmenstrualni sindrom z nihanjem razpoloženja, razdražljivostjo in neustavljivo željo po sladkem. Koliko žensk pozna te elemente med menstrualnim ciklusom ali pred njim? Kaj lahko storite, da se boste počutili bolje in cikel doživljali bolj mirno?

Izhodišče je vedno v zdravi prehrani, izbiri živil, ki najbolje podpirajo ženske spolne hormone, in ne samo to.

Ne spreglejte:

Na prehrano se v medicini običajno pozablja, saj se na splošno priporoča zdrava in raznolika prehrana, v resnici pa lahko z njo odpravljamo določene težave telesa, kot v primeru menstrualnih bolečin in predmenstrualne želje, neobvladljive želje po sladkarijah in ogljikovih hidratih, pojasnjujejo strokovnjaki.

Da bi predmenstrualno fazo doživeli na najboljši možni način, strokovnjaki priporočajo uravnavanje sladkorja in ogljikovih hidratov v folikularni fazi ciklusa, tj. v fazi izgube menstruacije: "Poskušajte se zdravo prehranjevati ves čas, ne le v dneh menstruacije," pojasnjujejo. Če v prvi fazi menstrualnega cikla, tj. v folikularni fazi, zmanjšate količino rafiniranih živil - enostavnih ogljikovih hidratov, kot so kruh in bele testenine, pica, sladkarije -, boste lahko zmanjšali količino inzulina, ki je odgovoren za glikemične padce in živčno željo po lakoti. Tako boste pripravljeni na naslednjo fazo cikla, v kateri boste manj hrepeneli po ogljikovih hidratih in sladkarijah, s čimer boste vzpostavili večje ravnovesje, ki vam bo omogočilo uživanje zdrave prehrane.

Zlasti v prvi fazi menstruacije je torej pomembno, da vsebuje dobro beljakovinsko komponento, ki je v zahodni prehrani pogosto zmanjšana v korist prevelikega deleža ogljikovih hidratov. Skupaj s sadjem po dve porciji na dan zjutraj in popoldne, zelenjavo pa vedno pri kosilu in večerji, ki naj bi jo po dobri navadi "jedli kot prvo jed obroka, pred ogljikovimi hidrati.

Maščobe so tudi zelo pomembno makrohranilo za proizvodnjo spolnih hormonov: Holesterol je osnova vseh spolnih hormonov. Diete brez maščob niso dobre. Izbirati morate dobre maščobe, kot so omega 3, v pravem razmerju pa so dobre tudi omega 6 in holesterol, ki so nepogrešljivi za celične membrane.

Katera živila jesti med menstruacijo?

OGLJIKOVI HIDRATI

Priporočljivo je, da v času menstrualnega ciklusa posežete po kvinoji, ajdi, polnozrnatih žitih, kot sta rjavi ali navadni riž.

ZELENJAVA

Vse vrste zelenjave so idealne za zdravje. Strokovnjaki svetujejo, da zeleni listnati zelenjavi, kot je špinača, vedno dodate limonin sok, saj vitamin C pomaga pri absorpciji železa. Najpomembnejši nasvet pa je, da vedno skrbimo za svoje zdravje s pravilno prehrano, npr. s stalnim spremljanjem ravni železa, da med menstruacijo ne bi prišlo do padca.

PROTEINI

Ribe so idealne zaradi vnosa omega 3 in beljakovin, vendar morajo biti ulovljene in v majhnih kosih, kot so mastne ribe, izogibajte se velikim ribam (losos, tuna, mečarica), saj njihovo uživanje povečuje tveganje zastrupitve s težkimi kovinami in mikroplastiko. 

MAŠČOBE

Oreščki, kot so orehi, mandlji, laneno in sezamovo seme, je idealno zaradi oskrbe z maščobami, pa tudi minerali, kot je magnezij. Uživanje živil, bogatih z magnezijem, kot so oreščki in zelenjava, pred in med ciklusom pomaga zmanjšati krče in spazme.

SLADKORJI

Po zdravnikovih nasvetih je za sladico najboljša izbira zelo temna čokolada, ki vsebuje malo sladkorja in daje zadovoljstvo.

Česa ne smete jesti med menstruacijo?

Predelana živila, ogljikovi hidrati iz rafinirane bele moke in sladkorja. Izogibajte se tudi kofeinu in alkoholu. Zdravnikov zadnji predlog pa je najpomembnejši: poglobiti kulturo prehranjevanja, iz dneva v dan izboljševati svojo prehrano, zdravo prehranjevanje spremeniti v način življenja in izbirati najboljša živila za naše telo vsak dan, ne le v teh petih dneh menstruacije.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Nova obsedenost z živilom, ki topi kilograme z največjo hitrostjo: Pripravite si okusno sadno poslastico in pozabite na kalorije

Priporočamo tudi:5 modelov superg, ki bodo zaznamovali leto 2023: Ne glede na to, ali obožujete retro estetiko ali futurizem, boste našli nekaj zase

Najbolj brano