Kaj je dieta FODMAP in kako deluje: Popolna dieta, če ste nagnjeni k napihnjenosti

Čeprav je njena uporaba priporočljiva za ljudi s patologijo prebavil, je dieta FODMAP postala pravi trend, saj pomaga pri hujšanju in izgubi telesne teže. Povedali vam bomo, iz česa je sestavljen, kakšne so njegove prednosti in slabosti.

Kaj je dieta FODMAP in kako deluje: Popolna dieta, če ste nagnjeni k napihnjenosti - Foto: Profimedia

Dieta se imenuje  FODMAP in je najnovejša modna dieta, saj kljub temu, da je namenjena ljudem s črevesnimi motnjami, pomaga pri hujšanju in boljšemu počutju. Kot vse diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ima tudi ta dieta svoje prednosti in slabosti.

Ali je dieti zdravo slediti, ali ima lahko neželene učinke, ali jo je potrebno izvajati pod zdravniškim nadzorom in ali je primerna za vsakogar? Strokovnjaki za vse vrste diet (shujševalne, prebavne, intolerance, nosečnost, patologije ...), razjasnijo vse zgoraj omenjene dvome. 

Ne spreglejte:

Kaj je dieta FODMAP?

FODMAP je akronim ali kratica, sestavljena iz besed fermentabilni oligosaharidi disaharidi monosaharidi monosaharidi in polioli, pojasnjujejo strokovnjaki. Dieta FODMAP je prehranski načrt z manjšo vsebnostjo fermentiranih ogljikovih hidratov. Gre za terapevtsko orodje, ki ga uporabljamo v določenih primerih, in sicer tako, da te sestavine izločimo iz prehrane, dodajajo strokovnjaki.

Dieta FODMAP vključuje široko paleto živil iz različnih skupin, vendar izključuje rastlinska živila, bogata s fermentiranimi ogljikovimi hidrati kratkih verig, kot so oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi in polioli, ki lahko pri nekaterih ljudeh pridejo v debelo črevo neprebavljeni in postanejo substrat za bakterije, kar povzroča pline, napihnjenost, bolečine v trebuhu in celo drisko, pravijo strokovnjaki.

Kot trdijo strokovnjaki, "gre za prehrano z zmanjšano vsebnostjo sladkorjev, od fruktoze in glukoze do saharoze ali namiznega sladkorja in laktoze, ki jo najdemo v mleku in jogurtih". "Izdelki, ki vsebujejo odporen škrob, kot so krompir, sladki krompir, koruza, stročnice ali polnozrnata žita, se prav tako zmanjšajo, prav tako pa tudi komercialne sladkarije in vse vrste predelane hrane z dodanimi sladkorji, pa tudi tiste z naravnimi sladkorji, kot sta sadje in zelenjava," opozarjajo. 

"Pri dieti FODMAP so v prehrano vključeni kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih bakterije debelega črevesa ne fermentirajo, kot so rafinirana moka, meso, jajca in rastlinska olja, ki ne vsebujejo ogljikovih hidratov, ter nekatera predhodno kuhana zelenjava," pravijo strokovnjaki.

Za koga je primerna dieta FODMAP?

Strokovnjaki priporočajo dieto FODMAP ljudem, ki pogosto trpijo zaradi napihnjenosti, napenjanja, driske ali drugih patologij prebavil, zlasti bolnikom z razdražljivim črevesjem ali Crohnovo boleznijo, saj zmanjšuje vnetje in bolečine v trebuhu ter hitrost iztrebljanja, pravijo.

Slabosti diete FODMAP

Kot poudarjajo strokovnjaki, lahko upoštevanje načel te diete brez kakršne koli patologije ogrozi vaše zdravje, saj ne vključuje zelo zdravih izdelkov, ki so potrebni v uravnoteženi prehrani, kot so polnozrnata žita, stročnice, sadje in veliko zelenjave.

Da ta dieta ne bi povzročila kakršne koli prehranske pomanjkljivosti, jo mora nadzorovati dietetik in nutricionist, ki bo po 2-6 tednih izključevanja FODMAP iz prehrane te snovi ponovno uvedel in ocenil pojav prebavnih simptomov in morebitnih prehranskih pomanjkljivosti, pravijo.

Dieta FODMAP je zelo restriktivna, saj je omejena na nekaj živil in pripravkov, zato se lahko ob dolgotrajnem vzdrževanju brez nadzora strokovnjaka za prehrano razvije prehransko pomanjkanje, "zlasti mikrohranil, kot so vitamini in minerali", pravijo v strokovnjaki, ki opozarjajo na druge možne stranske učinke:

  • Možna je zloraba rafinirane moke, katere prekomerno uživanje lahko škoduje zdravju.
  • Fermentirani ogljikovi hidrati ali FODMAP imajo prebiotični učinek na telo in njihovo zmanjšanje na zelo nizko raven lahko negativno vpliva na črevesne bakterije.
  • Kot poudarjajo strokovnjaki, je idealno (če nimate zdravstvenih težav) vzdrževati zdrav življenjski slog, se uravnoteženo prehranjevati in telesno gibati, ne pa se zatekati k modnim dietam, ki so lahko nevarne, če jih ne spremlja strokovnjak, zaradi pomanjkljivega vnosa potrebnih hranil, kar lahko povzroči presnovne in prebavne motnje ter v nekaterih primerih izpadanje las, šibke nohte in depresijo; lahko pa povzročijo tudi usoden učinek odboja.

Kje najdemo živila, ki spadajo v kategorijo FODMAP?

Kot poudarjajo strokovnjaki , se FODMAP nahajajo predvsem v naslednjih živilih:

  • Pšenica, rž, čebula in česen: bogati s fruktooligosaharidi (FOS).
  • Stročnice: vsebuje galakto-oligosaharide (GOS)
  • Mlečni izdelki (predvsem mleko): vsebujejo disaharid laktozo.
  • Med, sirupi, jabolka in drugo sadje: vsebujejo monosaharid fruktozo.
  • Lahka živila, sladila, hruške, slive: vsebujejo poliole, kot so sorbitol, ksilitol, maltitol in manitol.

Katera živila so dovoljena pri dieti FODMAP?

Dovoljeno je sadje, kot so borovnice, kokos, črni ribez, banana, kivi ali mandarina; zelenjava (kot priloga), kot so olive, zelena, blitva, špinača ali endivija; mlečni izdelki in nadomestki, kot so surovi siri, mocarela, jogurt in mlečni izdelki brez laktoze ali rastlinski napitki; nepredelano meso, bele in modre ribe ter jajca; žita in gomoljnice, kot so riž, koruza ali kvinoja; sladila, kot so sladkor, glukoza in aspartam, ter oreščki in olja, kot so orehi, oljčno ali sončnično olje.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Sofia Vergara si je privoščila najbolj prefinjeno manikiro vseh časov: Zgleduje se po princesi Diani

Priporočamo tudi: Najboljši recept za cezarjevo solato, ki ga lahko okusite, če ste vegetarijanci: Zdrava in okusna različica s tempehom in pečeno čičeriko

Najbolj brano