Z volumetrično dieto najhitreje izgubljate kilograme: Najboljše od vsega je, da ni stradanja, obroki pa so obilni in okusni

Volumetrična dieta je najboljša izbira za hitro in zdravo hujšanje, najboljše od vsega pa je, da ob upoštevanju te diete ne boste lačni.

Z volumetrično dieto najhitreje izgubljate kilograme: Najboljše od vsega je, da ni stradanja, obroki pa so obilni in okusni - Foto: Profimedia

Če se borite z "odvečnimi" kilogrami in menite, da jih ni mogoče izgubiti na hiter in razmeroma neboleč način – se motite! Volumetrična dieta je že nekaj časa hit v svetu in je med najbolj priljubljenimi prav zato, ker so rezultati doseženi v kratkem času, obroki pa so obilni in okusni ter predvsem zdravi.

Mimogrede, ta dietni program je zasnovala dr. Barbara Rolls in za razliko od vseh drugih diet, ki so večinoma restriktivne in zahtevajo veliko odrekanja, pri tej dieti ljudje najdejo hrano, ki jo lahko uživajo brez skrbi za količino, pa še izgubijo. utež.

Kot poudarjajo strokovnjaki je glavni cilj ostati siti, sama polnost pa je posledica vrste hrane in količine, ki jo zaužijete, ne pa števila kalorij ali beljakovin in ogljikovih hidratov. Bistvo je torej, da jeste hrano, ki vas bo nasitila, ne da bi vnesli veliko kalorij.

Ne spreglejte:

Neverjetna stvar pri tej dieti je, da lahko pojeste več, kot ste vajeni, in kljub temu shujšate. Prav tako je pomembno poudariti, da s to dieto ne izgubite preveč kilogramov na samem začetku, ampak pride do drastičnega padca v največ 2 tednih, najboljše od vsega pa je, da se teža ne povrne. .

Pravila volumetrične prehrane

Vsak dan bi morali imeti tri obroke, dva prigrizka in eno sladico. Ta dieta je zelo bogata z živili, ki naravno vsebujejo veliko vode, predvsem svežo zelenjavo in sadje, saj vas bosta nasitila, ne da bi zaužili veliko kalorij. 

Kar zadeva alkohol, ga lahko pijete občasno v majhnih količinah, vendar morate vedeti, da alkohol v res majhnih količinah vsebuje veliko kalorij, zato bodite še posebej previdni.

Gibanje: Med dieto lahko vključite lahke vaje. Najbolje bi bilo, da spremljate tudi svoje korake in da imate vsak dan vsaj 150 korakov več kot prejšnji dan, idealno pa naj bi bilo vaše število okoli 10.000.

Kakšno hrano lahko jeste?

Namesto izločanja določenih živil ali skupin živil, ki se jim je treba izogibati, se filozofija te diete bolj osredotoča na to, kaj bi morali jesti. Živila so razdeljena v štiri skupine glede na energijsko gostoto, ki pomaga pri načrtovanju obrokov in nadzoru porcij.

Pri tej dieti je hrana razdeljena v štiri skupine glede na kalorično gostoto. V prvo kategorijo (zelo nizka gostota) spadajo neškrobno sadje in zelenjava, nemastno mleko in juhe na osnovi juhe. V kategorijo dve (nizka gostota) spadajo škrobnato sadje in zelenjava, žita, žitarice za zajtrk, meso z nizko vsebnostjo maščob, stročnice in jedi z nizko vsebnostjo maščob. V tretjo kategorijo (srednja gostota) spadajo živila, kot so meso, sir, pica, krompirček, solatni preliv, kruh, sladoled in torta. V četrto kategorijo (visoka gostota) spadajo krekerji, čips, čokolada, sladkarije, piškoti, oreščki, maslo in olje. Vaš obrok po volumetrični dieti mora večinoma vsebovati živila iz prve kategorije in živila iz druge kategorije. Uživate lahko manjše količine živil iz tretje kategorije in zelo omejene obroke iz četrte kategorije.

Skupina 1: Sadje in zelenjava brez škroba, manj mastno mleko in bistre zelenjavne juhe (manj kot 0,6 kalorij na gram)

Skupina 2: Škrobno sadje in zelenjava, žita, koruzni kosmiči, meso z nizko vsebnostjo maščob, stročnice in mešani obroki z nizko vsebnostjo maščob (0,6-1,5 kalorij na gram)

Skupina 3: meso, sir, pica, pomfrit, solatni preliv, kruh, preste, sladoled in torte (1,6-3,9 kalorij na gram)

Skupina 4: prigrizki, krekerji, čips, čokoladni bonboni, torte, oreščki, maslo in olje (4-9 kalorij na gram)

Živila v skupini 1 veljajo za "brezplačne" obroke kadar koli, ker imajo nizko energijsko gostoto. Energijska gostota se povečuje od skupine 2 do skupine 4, zato je potrebna večja pozornost pri nadzoru porcij hrane v teh skupinah, da se izognemo presežku energije. Velikosti porcij in vključitev v posebne skupine se razlikujejo od osebe do osebe, ena od prednosti pa je, da nobene hrane ne uvrsti na seznam "prepovedanih".

Nekatere raziskave kažejo, da bolj kot omejujemo določeno živilo ali skupino živil, bolj si ga želimo, kar zagotovo ni dober načrt, ko ste na dieti, zato je volumetrična dieta prava stvar za vse tiste, ki želijo uravnavati svojo težo, vendar brez pretiranih omejitev in stradanja.

Kakšne so prednosti volumetrične diete?

1. Manj omejevanja

Dieta je v primerjavi z drugimi priljubljenimi dietami za hujšanje manj restriktivna. Ena od prednosti te diete je, da nobeno živilo ni na seznamu "prepovedanih živil", kar daje ljudem svobodo pri izbiri živil in pijač, bogatih s hranili, ki ustrezajo njihovemu splošnemu prehranjevalnemu vzorcu.

2. Pomaga pri hujšanju

Ta dieta je posebej zasnovana za hujšanje. Osredotoča se na uživanje živil, ki vsebujejo malo kalorij, veliko vode in so bogata s hranilnimi snovmi. To ima za posledico večjo sitost. Prav tako dieta omejuje uporabo predelanih živil in spodbuja gibanje, s čimer izboljšuje splošno zdravje.

3. Pomaga pri občutku sitosti

Volumetrična dieta je načrt obrokov za spodbujanje kaloričnega primanjkljaja z uživanjem več nizkokaloričnih živil z visoko vsebnostjo hranil. To ustvarja občutek sitosti in zmanjšuje lakoto s strateškim uživanjem živil z visoko vsebnostjo vode in vlaknin, vendar z nizko kalorično gostoto.

4. Izboljša kakovost prehrane

Ta dieta omejuje predelana živila, kar lahko izboljša splošno kakovost vaše prehrane. Poleg tega vam lahko volumetrična dieta pomaga povečati vnos ključnih hranilnih snovi, saj spodbuja uživanje zdravih živil, ki vsebujejo malo kalorij, a veliko vlaknin, vitaminov in mineralov.

Kakšne so pomanjkljivosti te diete? 

Volumetrična dieta zahteva veliko časa, zato za številne ljudi ni praktična. Ta dieta je lahko zelo zamudna, saj morate razumeti skupine živil in njihove natančne hranilne gostote. Če želite slediti tej dieti, priporočamo sodelovanje s strokovnjakom za prehrano, da boste dosegli najboljše rezultate. Prav tako so pri tej dieti omejena hranljiva, visoko kalorična živila, kot so cela jajca, avokado, oreščki, organsko maslo in olja. Po drugi strani pa so predelana, nizkokalorična živila, kot so solatni prelivi brez maščob in dietni sladoled, dovoljena zaradi njihove nizke kalorične gostote. 
Volumetrična dieta vrednoti živila na podlagi kalorij, kar morda ne bo delovalo pri mnogih ljudeh, zlasti pri tistih s hormonskim neravnovesjem ali povišanim vnetjem, pravijo strokovnjaki.

Ne poslužujte se diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale vašemu zdravju. Preden se lotite hujšanja in  v svojo prehrano uvedete dieto, se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko pomaga pri sestavi uravnoteženega programa prehrane in gibanja. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kris Jenner čudovita v svetlo roza hlačah in prehodnem plašču

Priporočamo tudi: Linda Evangelista “depresivna do te mere, da se sovraži”, potem ko jo je iznakazila estetska operacija

Najbolj brano