6 nepričakovanih koristi kave za naše telo in um: Pospešuje vaš metabolizem in vaše telo oskrbi z antioksidanti

Kofein je prva stvar, ki vam pride na misel, ko pomislite na kavo. Vendar kava vsebuje tudi antioksidante in druge aktivne snovi, ki lahko zmanjšajo notranja vnetja in ščitijo pred boleznimi, z dobro skodelico kave pa lahko celo shujšate.

6 nepričakovanih koristi kave za naše telo in um: Pospešuje vaš metabolizem in vaše telo oskrbi z antioksidanti - Foto: Profimedia

Kava je v družbi zelo iskana zaradi svojega spodbudnega učinka. Pijemo jo zjutraj, da se zbudimo, v pisarni si dan popestrimo z nekaj odmori za kavo, da se borimo proti padcu energije, in le redko končamo obrok brez kave ... Prisotna je popolnoma povsod v naši prehranjevalni rutini in je naša najljubša spremljevalka. Težava je v tem, da jo lahko preveč zlorabljamo, včasih s tem tvegamo, da smo preveč stimulirani in polni energije, kar je škodljivo za naše telo in zlasti za naše srce. Kava je zato deležna slabega tiska zaradi našega pretiravanja in pomanjkanja zmernosti, medtem ko je v resnici močan dejavnik dobrega telesnega in duševnega zdravja.

Ne glede na to, ali na poti v službo držite v rokah potovalni lonček ali pa se po uri spinninga odpravljate napolniti s skinny lattejem, si težko predstavljate dan brez njega. Kofein vas poživi in srkanje skodelice kave je nekaj neverjetno pomirjujočega. Toda ali je pitje kave dobro za vas?

Ne spreglejte:

Dobra novica je, da so argumenti za kavo močnejši kot kdaj koli prej. Študije namreč kažejo, da bi lahko od svojega najljubšega jutranjega napitka dobili več, kot ste mislili: Kava je polna snovi, ki lahko pomagajo pri zaščiti pred boleznimi, ki so pogostejše pri ženskah, vključno z Alzheimerjevo boleznijo in boleznimi srca.

Dobra kava je praktično nacionalna zabava - tako kot zelo elegantna objava resno dobre kave navsezgodaj zjutraj. Za mnoge od nas se dan preprosto ne more začeti brez zadetka aromatičnega praženega kofeina. Če ste se našli v zgornjem opisu, vam bo všeč, kar sledi. V nadaljevanju si preberite, kako je kava dejansko dobra za vaše zdravje.

Tukaj je 6 nepričakovanih koristi!

Krepilni, obnovitveni in pomirjujoči učinki

Kava naj bi se borila proti vsem boleznim srca in ožilja. Nekatere aktivne sestavine v kavi, imenovane polifenoli, imajo namreč antioksidativne učinke, ki pomagajo ščititi naše arterije. Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane bi pitje 3 do 5 skodelic kave na dan zmanjšalo tveganje za srčni infarkt in žilne nesreče.

Poveča raven energije

Kava vsebuje kofein, stimulans osrednjega živčnega sistema, ki je znan po tem, da se bori proti utrujenosti in povečuje raven energije.

Kofein namreč blokira receptorje nevrotransmiterja, imenovanega adenozin, kar poveča raven drugih nevrotransmiterjev v možganih, ki uravnavajo raven energije, vključno z dopaminom.

V neki manjši študiji je bilo ugotovljeno, da je uživanje kofeina za 12 % podaljšalo čas do izčrpanosti med kolesarsko vadbo in znatno zmanjšalo subjektivno raven utrujenosti pri udeležencih.

Podobne ugotovitve je imela tudi druga študija, ki je poročala, da je uživanje kofeina pred in med igro golfa izboljšalo zmogljivost, povečalo subjektivno raven energije in zmanjšalo občutek utrujenosti.

Antioksidanti

Številne študije so potrdile, da kava vsebuje toliko antioksidantov, da ima morda celo močnejše antioksidativno delovanje kot kakav in zeleni čaj (superzvezdnika med superživili). Antioksidanti ščitijo naše celice in nam pomagajo ohranjati zdravje pred okoljskimi toksini in kroničnimi boleznimi, saj nevtralizirajo proste radikale in preprečujejo vnetja.

Pospešuje vaš metabolizem

Kofein pospešuje metabolizem veliko globlje, kot ste mislili - številne študije so pokazale, da kofein pospešuje metabolizem do 29 odstotkov. Kofein, ki ga zaužijete pred vadbo, bo povečal tudi vašo zmogljivost, saj bo povečal raven adrenalina v krvi.

Kofein je koristen tudi za spodbujanje dobrega gibanja črevesja. Spodbuja gibljivost debelega črevesa, vendar pazite, da ga ne popijete preveč, saj lahko poveča zgago. Če imate krhko črevesje, se ne priporoča.

Skrbi za zdravje možganov

Zdi se, da kofein vpliva na del možganov, ki je odgovoren za spomin in koncentracijo, ter tako kratkoročno krepi spomin. Poleg tega so raziskovalci odkrili, da lahko redno uživanje kave pomaga preprečiti upad kognitivnih sposobnosti in demenco pozneje v življenju.

Izboljšuje tudi moč možganov! Študije so pokazale, da je povezava med uživanjem kave in optimizacijo možganskega razmišljanja zelo tesna.

Hujšanje

Ko želimo shujšati, je kofein naš zaveznik pri hujšanju, saj spodbuja izgorevanje maščobnih zalog in pospešuje presnovo. Kava je dejansko naravni zaviralec apetita, klorogenska kislina, ki je prisotna v njenih semenih, pa je pravi topilec maščob. Vendar bodite previdni, saj če kavo zmešate s sladkorjem ali mlekom, so pričakovani rezultati seveda manjši...

Kava je koristna za telo, možgane in presnovo, vendar je vse odvisno od tega, kako jo vključimo v svojo prehranjevalno rutino. Jasno je, da moramo na dan zaužiti 400 mg kave, kar ustreza trem skodelicam kave, da bi dobili omenjene koristi in ne bi tvegali ničesar za zdravje!

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Triki Jennifer Aniston za hitrejšo rast las: Mnogi ga uporabljajo za nego obraza, a ne vedo, da je odličen za razcepljene konice

Priporočamo tudi: Kako ohraniti bele superge čiste: Odkrijte 7 trikov za čiščenje vašega najljubšega para čevljev

Najbolj brano