Ta vsakodnevna začimba je odličen zaveznik za zdravo hujšanje: Topi maščobo in spodbuja metabolizem

Iščete sestavino, ki bo spodbudila vaš metabolizem in vam pomagala pri izgubi kilogramov? Imamo jo! Ta vsakodnevna začimba je lahko vaš odličen zaveznik za razstrupljanje telesa in izgubo kilogramov.

Lifestyle, 16. 3. 2022
Ta vsakodnevna začimba je odličen zaveznik za zdravo hujšanje: Topi maščobo in spodbuja metabolizem - Foto: Instagram

Ideja o dieti, ki prepoveduje prav vsa naša najljubša živila, je lahko strašljiva. Ne želimo se posloviti od vsega, kar imamo radi, se prikrajšati za okuse in vse dobrote, ki nam hranijo dušo. Nekje pa vseeno moramo skleniti kompromis,  če želimo doseči rezultate svojih sanj. Naš cilj naj ne bo številka na tehtnici, temveč dobro počutje v svoji koži in mir v naši glavi. Obstaja mnogo restriktivnih diet, ki marsikaj prepovedujejo in takšne diete dolgoročno za naše zdravje prav gotovo niso optimalna izbira. Dobro pa je vedeti, da tudi med svojo vsakodnevno prehrano imamo zaveznike, ki nam lahko pomagajo pri doseganju želenih ciljev. To velja za začimbo, ki jo ponavadi zanemarjamo in če nismo ravno veliki ljubitelji, se ta začimba ne znajde pogosto na našem jedilniku. Govorimo namreč o gorčici.

Ne spreglejte: 

Zakaj ravno gorčiča? 

Če je gorčica ena od klasikov francoske gastronomije, jo lahko ob zavedanju, da lahko igra vlogo pri naši postavi, le še bolj vzljubimo. Pravzaprav lahko gorčica zaradi vsebnosti encimov spodbuja našo prebavo. Gorčica spada med vroče začimbe, prav zato pa ima gorčica lahko učinek "segrevanja", pospešijo presnovo. S pospeševanjem metabolizma prispeva k izločanju toksinov in pomaga pri porazdelitvi različnih hranil, ki jih telo absorbira, v večjih količinah ima lahko celo odvajalni učinek. Poleg tega je gorčica precej nizkokalorična in je naš resnični zaveznik pri izgubi odvečne maščobe ter pri odpravljanju celulita na problematičnih področjih. Kot da to ne bi bilo dovolj, je gorčica znana tudi po vsebnosti antioksidantov, selena, železa, fosforja in kalcija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ayurvedic Hair Care (@growhealthynaturalhair)

Kako resnično izkoristiti prednosti gorčice?

Gorčica je polna glukozinolatov, spojin, ki vsebujejo žveplo, ki jih običajno najdemo v zelenjavi iz križnic. Zato pa pravijo, da gorčiča spodbuja antioksidativno obrambo vašega telesa, da se  ta lahko zaščiti pred boleznimi in oksidativnimi poškodbami. Oksidativna poškodba je znan vzrok vnetja, ki je povezan z debelostjo, povečanjem telesne mase in kopičenjem maščobe v telesu. Gorčica vsebuje tudi antioksidativne karotenoide, ki prav tako zmanjšujejo poškodbe celic. Če sami niste ljubitelj gorčice, jo poskusite uporabiti kot zdravo glazuro za mesne jedi, jo spremenite v okusne omake, ki jo prelijete čez zelenjavo, ali pa jo uporabite za pripravo zdravega gorčičnega preliva! 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valeria Lipovetsky (@valerialipovetsky)

Blagi aromatičen okus teh semen po oreščkih lahko izboljša okus katere koli hrane, ki jo izberete za pripravo, in je precej vsestranska za uporabo na različne načine. Dodajanje gorčičnih semen svoji hrani poveča tudi količnik hranil in pomaga vašim organom pri učinkovitejšem delovanju. Vsekakor pa je vredno omeniti, da samo od dodajanja gorčičnih semen v svojo prehrano ne morete pričakovati čudežnih sprememb, lahko pa si z njimi pomagate in obogatite svojo prehrano. Pred vsako večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte z zdravnikom. 

Vir: povzeto po članku GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@sophiess

Preberite še: 5 živil, ki vas bodo v tednu dni spravile nazaj v skinny kavbojke

Priporočamo tudi: Od rjave kot kava do bogate vanilije: 5 trendovskih barv las, ki bodo prevladovale v letu 2022

Najbolj brano