5 živil, ki vas bodo v tednu dni spravile nazaj v skinny kavbojke

Planirate vikend, obložen s prazničnimi dobrotami, ker se ravno bliža vas rojstni dan ali pa kar tako? Ne skrbite, mirne vesti se razvajajte s hrano in pijačo, mi pa poskrbimo za prehrano po vašem "veselem vikendu". S samo petimi živili na dnevnem jedilniku in spet boste v formi. 

Lifestyle, 10. 3. 2022
5 živil, ki vas bodo v tednu dni spravile nazaj v skinny kavbojke - Foto: Instagram

Mnogi nutricionisti ne priporočajo stroge diete, da bi odstranili nakopičene "počitniške" kilograme, saj se telo na stradanje ne bo odzvalo pozitivno. Najpogosteje se bo odzval z oslabljeno imunostjo, slabim počutjem in tako postal dovzeten za gripo, prehlad in viroze. Vaši kilogrami pa v resnici ne bodo skopneli. 

Da pa bi vseeno obvladali neobvladljiv občutek lakote in omogočili, da se telo očisti brez diet, pomaga pametna izbira prigrizkov. Bolj premišljen izbor prehrane in malce več gibanja je vsekakor dobrodošel po "prazničnem vikendu" ali celo tednu dni.

Ne spreglejte: 

Tukaj je izbor skrbno premišljenih živil, s katerimi boste enostavno pospešili vaš metabolizem in se očistili nakopičenih kilogramov.

1. Banana

Bogata je s kalijem, ena banana pa vsebuje kar 450 mg kalija, ta pa  pomaga odstraniti odvečno vodo iz telesa. Naravni sladkorji fruktoza, saharoza in glukoza so odličen vir energije za telo, zato uživanje banan zavaja lažne občutke lakote, ki nas pogosto vodijo do prepovedanih prigrizkov, ki povzročajo maščobne blazinice, medtem ko so vlaknine, s katerimi so bogate banane, ključnega pomena za pospeševanje našega metabolizma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taras Mironyuk (@tmironyuk)

2. Žitarice

Polna zrna so najboljši prijatelji prebave, pa tudi sitosti, zahvaljujoč obilici prehranskih vlaknin, ki zmanjšujejo občutek lakote. Rastlinska vlakna v ovsu in ječmenu ugodno vplivajo na zniževanje holesterola, vsa žita pa vsebujejo pentoze, tj. sluz, ki deluje odvajalno in uravnava krvni sladkor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alicja | Food Stylist London (@twinsinmykitchen)

3. Zeleni čaj

Zvest zaveznik, po katerem bi morali posegati vsaj trikrat na dan, saj je glavna sestavina zelenih listov katehin. Pospešuje namreč kurjenje kalorij, s tem pa tudi maščobe kar do 40 odstotkov.

4. Cimet

Najljubšo zimsko začimbo je zaželeno čim dlje ohraniti v prehrani. Ščepec cimeta, ki ga vsak dan potresemo po sadju ali mleku, uravnava največji sprožilec lakote v telesu – inzulin. Cimet znižuje tudi holesterol v telesu.

5. Stročnice

Izberite svojo najljubšo stročnico in jo zaužijte za glavni obrok, po katerem vas bo občutek sitosti spremljal vsaj štiri ure. Stročnice imajo namreč vzdevek "meso za revne", ker vsebujejo bogato beljakovinsko sestavo, nizek glikemični indeks, od mineralov in vitaminov so v velikih količinah železo, kalcij in magnezij. Pospešujejo vašo presnovo in se znebijo občutka lakote.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Communal Lunch Project (@communallunch)

Fotografije: Instagram/@kimkardashian

Preberite še: Kako se modno obleči po 40. letu: Sledite tem trem pravilom za najbolj šik videz

Priporočamo tudi: V modo se vrača ta drzen trend z začetka tisočletja! Ga boste poskusili?

Najbolj brano