Umazani keto: kako deluje ta varianta ketogene diete, zasnovane za lene?

Gre za veliko več kot le izgubo maščobe in hitre rezultate - vedite, čemu se podrejate, in se odločite, ali je to prava stvar za vas ali ne.

Umazani keto: kako deluje ta varianta ketogene diete, zasnovane za lene? - Foto: Profimedia

Izraz "keto dieta" je zagotovo del večine naših pogovorov - ne glede na to, ali ravno večerjamo z družino, se je keto diete lotil sodelavec v službi, prijatelji pri vadbi pilatesa ali pa načela keto diete hvalijo neznanci v naključni skupini na Facebooku. Glede na neverjetne rezultate, ki jih je dieta pokazala v rekordno kratkem času, vam ne zamerimo, da jo želite preizkusiti. Vendar je poskus nove diete več kot le čakanje na rezultate z odličnim občutkom. Vaše telo je vrženo v novo obliko prehranjevanja in potrebuje čas, da se nanjo prilagodi, kar lahko prinese številne posledice in seveda obljubljene rezultate. In vse to lahko dosežemo z uživanjem maščobe?

To, da je maščoba naš prijatelj, bi moralo biti glasba za naša ušesa, vendar je za nekatere od vas morda šokantno. Nekje na poti je kultura prehranjevanja narekovala, da so možnosti z nizko vsebnostjo maščob, kot so jogurti z 0-odstotno vsebnostjo maščob, sladice brez maščob in nizkokalorične pijače, boljše za nas. Vendar so to pogosto živila, ki so tako daleč od polnovrednih živil, da na koncu ostanejo povsem brez hranilnih snovi. Takšna hrana povzroča naraščanje sladkorja v krvi, uničuje naše črevesje, slabi polt in povzroča motnje v delovanju naših hormonov. Čeprav moramo poskrbeti, da so maščobe na naši strani, je ključnega pomena, da svoje telo hranimo s pravimi vrstami.

Ne spreglejte: 

Če ste se z dieto že spogledovali, morda že veste, iz česa naj bi bila sestavljena. In tukaj je priporočen zajtrk, za katerega se zdi, da bo na glavo obrnil vse vaše dolgoletne prehranske modrosti. Pripravljeni? Dve veliki jajci, ocvrti na slanem maslu, dve rezini slanine ter skodelica gob in špinače, podušenih na veliki količini olivnega olja. Še več - s tem zajtrkom naj bi shujšali. Dobrodošli na Keto dieti, kjer je maščoba dobra za vas. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Keto Diet (@keto_personal_diet)

Ketogena dieta, ki je znana tudi pod imenom keto, ni treba posebej predstavljati. Ketogena ali keto dieta je dieta z zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, zadostno količino beljakovin in veliko maščob, ki vaše telo spravi v stanje ketoze, v katerem namesto ogljikovih hidratov za pretvorbo v energijo začne uporabljati maščobe. Zato ljudje, ki se prehranjujejo po tej dieti, kmalu začnejo izgubljati maščobo, imajo več energije in zmanjšajo kilograme na tehtnici.Ta prehranski program, ki daje prednost lipidom in izključuje ogljikove hidrate, ima veliko prepričljivih zagovornikov, zlasti zato, ker omogoča razmeroma hitro in učinkovito hujšanje. Cilj je doseči stanje ketoze, tj. presnovnega stanja, v katerem telo črpa energijo iz maščob. Sčasoma se je pri keto dieti pojavilo veliko različic, med katerimi je ena, o kateri se še posebej govori: umazani keto ali "keto sale" v francoščini. Različica, ki je po besedah strastne zagovornice namenjena najbolj lenim ljudem in tistim, ki neradi kuhajo, ima vseeno nekaj  nevarnosti. Vendar pa ni tako enostavno, kot se sliši - vaše telo potrebuje od enega do dveh tednov, da preide v stanje ketoze, kar pomeni, da dieta zahteva največjo odločnost. 

Cilj tega načina prehranjevanja je prisiliti vaše telo, da uporablja drugačno vrsto goriva; na primer, namesto da bi se zanašali na glukozo iz ogljikovih hidratov (kot so polnozrnata žita, zelenjava in sadje), se keto dieta zanaša na ketonska telesa, vrsto goriva, ki ga jetra proizvajajo iz shranjene maščobe. Sliši se preprosto, vendar se ketoza lahko pojavi le pri zelo nizki količini ogljikovih hidratov (približno 30 g na dan), kar je težko upoštevati. V svoji kliniki imam raje mehkejši pristop, ki je bolj uravnotežen, in spodbujam stranke, da najdejo, kar najbolje deluje na njihovo telo.

Kaj je "Dirty" Keto: ali je vredno?

Umazani keto se od prvotnega keto razlikuje po kakovosti zaužite hrane, pa tudi po njenem izvoru. Dovoljeni so na primer predelani in pripravljeni obroki, kot je hitra prehrana, na škodo sveže in doma pripravljene hrane, ki je eno od osnovnih načel ketogene diete. Edini pogoj je, da še naprej spoštujete zlato pravilo keto diete, ki je sestavljeno iz 70 do 80 % maščob, 15 do 20 % beljakovin in 5 do 10 % ogljikovih hidratov v enem dnevu. 

Seveda se zdi, da je umazana keto dieta privlačnejša in manj omejujoča, vendar ima lahko z zdravstvenega vidika katastrofalne posledice. Uživanje skoraj izključno predelane hrane lahko poslabša sposobnost pravilnega delovanja telesa in povzroči pomanjkanje ali prebavne težave. Te jedi običajno vsebujejo preveč soli, preveč aditivov in kemičnih snovi, ki so odgovorne za različne motnje različnih stopenj resnosti... Če se torej ideja "dirty" keto diete zdi privlačna, vas vseeno pocukamo za rokav in predlagamo, da se raje odločite za "pravo" keto dieto. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Keto dieta ne pomeni, da lahko jeste neomejeno maščob

Čeprav bi bilo super, če bi lahko ob vsakem obroku pojedli kup sira in avokada, keto dieta ni namenjena temu. Vsi vaši obroki morajo biti načrtovani in uravnoteženi, tako da ne zaužijete preveč katere koli skupine živil - tudi prevelike količine beljakovin niso dobre za vas. Zelena listnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača, švicarski blitva, bok choy, brokoli, in fermentirana živila, kot sta kislo zelje in kimči, imajo izjemno veliko netopnih vlaknin. Poleg fitonutrientov, ki jih vsebuje ta zelenjava, imajo vlaknine pomembno vlogo pri prilagajanju na maščobe ali ketogenosti. Netopna vlaknina pomeni, da je črevesne bakterije ne morejo razgraditi in da se ne raztaplja v vodi. Je neprebavljiva, če hočete, "anti-hranilo", saj se ne razgradi in ne postane del vas. Prehaja skozi vas, očisti ostanke, posrka odvečne hormone in kot čistilec cevi očisti črevesne poti. Tudi veliko vašega najljubšega sadja lahko vsebuje veliko ogljikovih hidratov. Če se sami težko odločite za načrtovanje obrokov, si poiščite pomoč strokovnjaka za prehrano ali pa poiščite službe za dostavo keto hrane v vaši okolici.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

Keto dieta ni trajna sprememba življenjskega sloga. To je začasna dieta, ki jo izvajate nekaj tednov, da zmanjšate telesno težo, nato pa preidete na dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki ji lahko sledite kot načinu življenja. To je najboljši način za ohranjanje telesne teže, ki ste jo izgubili med samo dieto. Če boste ponovno začeli uživati obroke z veliko ogljikovimi hidrati, se vam bo zgodilo, da boste ponovno pridobili veliko svoje teže, vaše telo pa se bo zaradi nenadnega porasta začelo počutiti tudi zmedeno. Znova se uvajajte v uživanje ogljikovih hidratov in poskrbite, da bo vse v zmernih količinah, tako da noben vaš trud ne bo šel v nič.

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Nevarnost hvaljenja izgube kilogramov: "Kim Kardashian si s svojo nevarno retoriko hujšanja ni zaslužila vstopnice za Met Gala"

Priporočamo tudi: Pozabite vse, kar veste o manikiri, v modo se ponovno vračajo kratki nohti! Poglejte, kako jih nosimo letos

Najbolj brano