Nevarnost hvaljenja izgube kilogramov: "Kim Kardashian si s svojo nevarno retoriko hujšanja ni zaslužila vstopnice za Met Gala"

Dieta in videz Kim Kardashian, s katerim je zaslovela na rdeči preprogi Met Gala, zagotovo ni zgodba o uspehu, ki jo potrebujemo leta 2022.

Nevarnost hvaljenja izgube kilogramov: "Kim Kardashian si s svojo nevarno retoriko hujšanja ni zaslužila vstopnice za Met Gala" - Foto: Profimedia

Kim Kardashian se je preteklih modnih večerov Met Gala udeležila kot Balmainov kiborg, Versacejeva ikona, Muglerjeva vodna nimfa z mokrim videzom in popolnoma zakrita Balenciagova samurajka. Tokrat je prišla kot Marilyn Monroe. Kardashianova, ki je stopila na mesto, ki je običajno namenjeno Rihanni, Beyoncé ali Lady Gaga, je blestela v prosojni obleki, v kateri je Marilyn Monroe leta 1962 Johnu F. Kennedyju zapela "Vse najboljše, gospod predsednik".

Preberite še: Kim Kardashian šla v ekstreme, da je lahko oblekla ikonično obleko Marilyn Monroe: To je skrajni ukrep, s katerim je v 3 tednih izgubila več kot 7 kg

Met Gala je vsakoletno igrišče za vizionarski in brezkompromisni glamur: Oglejte si prizorišče ikoničnih lepotnih preobrazb najlepših zvezdnic

Podjetnica je bila nedvomno videti čudovita. A če je bila obleka relikt preteklega obdobja, je bil takšen tudi način, kako se je zvezdnica Kim Kardashian spravila v to čudovito in ikonično obleko. Ker je nameravala nositi obleko, ki jo je šest desetletij prej nosila Marilyn Monroe, se je Kardashianova odločila za ekstremno spremembo svojega telesa, da se bo ta legendarna obleka prilegla njenim oblinam. Začela je ekstremno shujševalno kampanjo, v okviru katere je v treh tednih shujšala - kot je povedala voditeljici rdeče preproge Met Gala La La Anthony - približno 7 kilogramov.

Dvakrat na dan se je zvezdnica oblekla v poseben kostum, ki telesu predstavlja okolje, ki spominja na savno, tako iz telesa izločamo toksine in odvečno vodo. Kim je tri tedne redno telovadila in tekla po tekalni stezi, popolnoma se je odrekla sladkorju in ogljikovim hidratom ter jedla samo najbolj čisto zelenjavo in beljakovine. "Nisem stradala, vendar sem bila izredno stroga, je povedala zvezdnica. Svojo hitro dieto je primerjala s "pripravami na vlogo".

Pravi problem pa je v tem, da je Kardashianova, tako kot številne ženske pred njo - posegla po tako drastičnih ukrepih in svoje telo peljala po vrtiljaku stresa in napora, zgolj zato, da bi zlezla v sicer ikonično obleko za eno noč, ni videla nič spornega.

Spreminjanje telesa, da bi se stisnili v obleko, je več kot nerazumno, je strupeno, trdijo strokovnjaki. Oblikovanje ekstremnega hujšanja kot racionalne odločitve ženskam in moškim sporoča, da morajo spremeniti svoje telo in trpeti zaradi mode, če pričakujejo, da bodo vredni občudovanja in pohvale. Da je privzeto stanje za vse, ki želijo biti videti čim bolje, pomanjkanje in stradanje. Če želite biti čudoviti, je bolje, da "dvignete rit in delate", kot sicer pravi Kim Kardashian. 

"Nič ni normalnega, zdravega ali kul na tem, da shujšaš, da bi se spravil v obleko," je bilo zapisano v objavi, ki jo je delila @thechain, mreža za medsebojno podporo ženskam v modi, medijih in zabavi, ki se spopadajo z motnjami hranjenja. "Niti za Met Gala. Niti če bi pripadala Marilyn Monroe.".

Tudi BEAT, vodilna britanska dobrodelna organizacija za motnje hranjenja, je izrazila zaskrbljenost, pri čemer je njen direktor za zunanje zadeve Tom Quinn izjavil: "Nasveti o dietah in hujšanju, kot jih je nedavno dajala Kim Kardashian so lahko zelo privlačni za osebe z motnjami hranjenja, ki jih lahko obravnavajo kot "navdih" za nevarno vedenje".

Seveda pa Kim Kardashian ni povsem kriva, da je delila to zelo zaskrbljujočo retoriko - mainstream kultura nam že desetletja vsiljuje podobno sporočilo o hujšanju. Industrija diet je namreč že dolgo zgrajena na obljubi srečnejšega, vitkejšega in boljšega počutja, ki je tik za vogalom, če le izgubimo tistih nekaj odvečnih kilogramov, trdijo strokovnjaki. Sporočilo, da se morajo ženske prilagoditi prevladujočim telesnim idealom, je bilo prisotno v vsakem oglasu za telesa na plaži, v oddajah o ekstremnih preobrazbah, na družbenih omrežjih - in v komentarjih in nastopih na rdeči preprogi žensk, ki hujšanje obravnavajo kot običajen del priprave na izreden dogodek. Kot smo se naučili, je igranje na žensko negotovost nedvomno donosen posel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kim Kardashian (@kimkardashian)

Nevarnost hvaljenja izgube kilogramov, ki jih je dosegla Kim Kardashian, da se je na usodno in ikonično noč lahko pojavila v obleki na večeru Met Gala, je predvsem v tem, da se s tem potrjujejo in hvalisajo načini, kako je to dosegla. Gre za poveličevanje hujšanja v realnem času. Nikomur ne bi smelo biti treba poudarjati, kako donosno in enostavno je omejevanje količine zaužitih živil, da bi se spravili v obleko, namesto da bi izbrali drugo pot, morda celo drugo obleko, ki se prilega vašemu telesu, saj naj bi se oblačila prilegala ljudem in ne obratno. Prav tako to "zagotovo ni varen način hujšanja", menijo strokovnjaki. Tveganja hitrega hujšanja namreč vključujejo elektrolitsko neravnovesje, žolčne kamne, protin, utrujenost, zaprtje, drisko in slabost.

Še bolj žalostno je, da se je le nekaj minut po tem, ko se je po rdeči preprogi sprehodila v originalni Monroejevi obleki, Kim preoblekla v repliko tega modela. Kim Kardashian bi lahko z neskončnimi sredstvi, ki so ji na voljo, naročila ducat replik, ki bi se popolnoma prilegale njeni prvotni postavi, namesto da nosi obleko, ki je bila pred več kot pol stoletja oblikovana za žensko drugačne velikosti in postave. 

Vendar morda vse to je Kim Kardashian, saj se takšen ekstremen primer ni zgodil prvič. Leta 2017 je namreč izdala, da je shujšala za sedem kilogramov, da se je lahko oblekla v Versacejevo obleko z zlato verižico. Zaradi ekstremnega korzeta v Muglerjevi obleki mokrega videza, ki jo je nosila na dogodku leta 2019, ves večer ni mogla sedeti, jesti ali uporabljati stranišča; po slečenju so se ji na hrbtu in trebuhu pojavile "vdolbine".

So njeni oboževalci in zvesti sledilci lahko v dvomih? Seveda, milijoni oboževalcev so zaradi njenih ekstremnih trenutkov na rdeči preprogi še bolj zmedeni, saj so njena dejanja v neposrednem nasprotju z vsem, kar jim je povedala o sprejemanju telesa. Ko je leta 2019 lansirala blagovno znamko SKIMS, je oblikovalna oblačila predstavila kot "oblačila z rešitvami" za ženske vseh velikosti. "Raznolikost in vključenost sta v DNK naše blagovne znamke. SKIMS smo začeli s tema dvema elementoma, ki sta bila v ospredju, in še danes sta gonilni sili pri zagotavljanju, da je to, kar ustvarjamo, za vse in vsakogar," je leta 2021 povedala za Vogue.

To je seveda širše vprašanje v kulturi slavnih in ni značilno samo za Kardashianovo, mnogo posameznic je uporabilo jezik sprejemanja telesa in se nato podvrgla ekstremni telesni modifikaciji. Vendar se zdi, da je Kardashianova, tako kot veliko zvezdnikov v zabavni industriji, predolgo imela oboje. Slavijo jo zaradi njenih oblin in zaradi načina, kako jih spreminja za rdečo preprogo; občudujejo jo zaradi upoštevanja nemogočih lepotnih standardov in zaradi njenega zagovarjanja sprejemanja telesa. 

Kako bi bil videti bolj zdrav pristop, se sprašujejo strokovnjaki? Namesto da bi delili taktike za hitre diete, bi zagotovo vsi raje slišali, kako zvezdnice z različnimi platformami intervjuvancem na rdeči preprogi povedo, kako čudovito se počutijo v svojih oblekah. Da bi se hvalile, da lahko dihajo, jedo, sedijo, plešejo, pijejo, se gibljejo - počnejo, kar hočejo, ker njihova telesa niso obremenitev, ampak motorji. Opominjati njihove oboževalce, da lepota in uživanje v sebi ne pomenita nujno bolečine ali zanikanja ter da prava samozavest o lastnem telesu izvira iz tega, da cenimo, kaj vse zmoremo, in ne iz tega, kako zelo lahko zlorabimo svoje telo.

Poveličevanje hitre diete v imenu mode ni le nevarno, ampak tudi neprimerno. Upajmo, da bodo tovrstna sporočila šla nazaj v hrambo ... tako kot obleka Marilyn Monroe. 

Prevedeno in prirejeno po članku ELLE UK, avtorica članka: Emily Cronin

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kris Jenner na Met Gala posnemala ikoničen videz Jackie Kennedy in pokazala novo, mladostno pričesko za ženske nad 60 let

Priporočamo tudi: Udobno in ostro: tukaj je največji trend pomladnih čevljev, ki ga lahko nosite ves dan

Najbolj brano