6 nedietnih pravil za vitko in fit postavo: Osredotočite se na beljakovine in pametno izbirajte živila

Odkrijte ključ do vitkosti!

6 nedietnih pravil za vitko in fit postavo: Osredotočite se na beljakovine in pametno izbirajte živila - Foto: Instagram

Za trenutek pozabimo na dieto. Opustimo misli, da intenzivna vadba v fitnesu in restriktivno prehranjevanje vodita v življenje, v katerem bomo zadovoljni sami s seboj. Študije vedno znova dokazujejo, da imajo diete na naše zdravje lahko škodljive učinke, saj ste vedeli, da številne diete s svojo striktnostjo prinašajo samo "jojo" učinke in obstaja velika verjetnost, da bomo izgubljeno težo znova pridobili. Strokovnjaki so odkrili, da je vaše telo naravnano tako, da zavrača večje hujšanje. Poleg tega je dieta stresna, stres pa lahko škoduje vaši glavi, teži in zdravju. Obstaja boljši, mirnejši in veliko lažji način.

Je res lahko tako enostavno? Vaši kilogrami namreč lahko z lahkoto kopnijo, brez vseh občutkov odrekanja in stradanja. Kje je zanka, se sprašujete? Poglejmo.

Ne spreglejte: 

Strokovnjaki za prehrano menijo, da so majhne, dolgoročne prilagoditve življenjskega sloga ne tako zelo skrivnostna pot do življenja, polnega zdravja in sreče. Čeprav je teh pet majhnih sprememb morda manj očarljivih kot modni triki in takojšnja velika preobrazba, vendar lahko prav ti pripeljejo do velikih izboljšav.

1. Osredotočite se na beljakovine

Čeprav se morda polnozrnati grisini slišijo kot super ideja za malico, vas ti za dolgo ne bodo nasitili, kaj šele primerno nahranili vašega telesa. Je boljša ideja jabolko? Strokovnjaki odkimavajo, tudi jabolko ne bo rešil naše lakote, če mu ne bomo dodal beljakovin, ki so edini, ki zagotavljajo daljši občutek sitosti. Poleg tega boste z beljakovinami ustrezno nahranili svoje telo, si zagotovili stabilen nivo energije in nivo krvnega sladkorja. Izberite zdrave in okusne beljakovine, kot je pest mandljev, arašidovo maslo brez soli, trdo kuhano jajce, kos sira, jogurt...

2. Zjutraj na tešče spijte kozarec vode

Šest do osem ur spanja je dolga doba, ki jo lahko preživite brez uživanja vode. Dva ali trije kozarci vode, ki jih spijete takoj, ko se zbudite, so dober način za hitro hidracijo telesa, prav tako pa vam voda lahko pomaga odplakniti vse toksine, ki so se čez noč shranili v telesu. Voda na tešče namreč pomaga pri gibanju spodnjega dela črevesja, s katerim boste poskrbeli za redno odvajanje.

Eden glavnih pokazateljev utrujenosti in izčrpanosti je, da ste dehidrirani. Če po dolgem času ne zaužijete ničesar, je lahko prva stvar, ki jo zaužijete zjutraj, šok za telo.
Če je ta prva stvar voda, bo vaše telo pripravljeno na delo ter povečalo vašo budnost in nizko raven energije. Ne pozabite, da lahko vaša telesna zmogljivost trpi, če niste dovolj hidrirani. Namesto kave ali čaja si za začetek dneva privoščite vodo.
Voda lahko spodbuja hitrejšo rast rdečih krvničk v vašem sistemu in ustvarja več kisika v krvi. Kombinacija teh dveh dejavnikov vam bo zagotovila dober nivo energije. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

3. Odmori med obroki naj bodo krajši od 5 ur

Ključ zagotovo ni v tem, da stradate. Pravzaprav si ne želite storiti prav tega. Želimo si, da bi vsake 3 do 4 ure nekaj pojedli. Večina ljudi poje 2-3 velike obroke na dan. Brez hrane preživijo šest, sedem, včasih tudi osem ur. Ko nekaj časa ne jeste, vam krvni sladkor resnično pade. (To je zelo učinkovito tudi, če imate velik apetit in se pogosto počutite lačni.)

Ko po šestih, sedmih urah jeste, se krvni sladkor dvigne. Ko krvni sladkor naraste, se v krvi pojavi presežek inzulina. Ko je v krvi presežek inzulina, vaše telo lažje shranjuje maščobe. Tudi zato je zelo pomembno, da jeste zajtrk in da je to prednostna naloga. Ko se zbudite, je namreč vaš krvni sladkor že nizek. Če počakate do kosila, je še nižji! Taka dinamika obrokov pa vzdržuje optimalno delovanje in funkcioniranje našega metabolizma.

4. Pazite na izbiro prigrizkov po vadbi 

Izogibajte se fruktozi pred športom in po njem. Zakaj? Ker upočasnjuje učinke kurjenja maščob med vadbo. Dokazano je bilo tudi, da ima maščoba po vadbi škodljiv učinek. To pomeni, da pred ali med vadbo ne uživajte banan, saj so pretirano bogate s sladkorjem, enako pa velja tudi za sladke energijske pijače, ki so prepogosto na voljo v telovadnicah. Prevelik odmerek sladkorja lahko zelo slabo vpliva na vaše kognitivne funkcije in dramatično zavira izgubo telesne teže, zato se raje odločite za beljakovine in vlaknate ogljikove hidrate. Idealen prigrizek pred vadbo je organska kava, kakavovo maslo in 5 mandljev. Po vadbi uživajte pusto meso ali ribe, zeleno zelenjavo in kvinojo.

Ni pomembno, kako močno trenirate, pomembno je, kako dobro napolnite svoje telo po treningu. Če želite imeti izklesano in napeto telo, ki bo dolgoročno vzdržno, je pomembno, kaj jeste po intenzivni vadbi. Stradanje po vadbi v upanju, da boste postali vitki, vam ne bo prineslo nič dobrega.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

5. Zmanjšajte porcije hrane

Morda ste še odraščali, ko so vam govorili, da morate za vas obrok pojesti vse, tako da krožnik popolnoma čist. Težava je v tem, da so krožniki v domovih - in restavracijah - vedno večji. Prav tako se je povečala količina hrane, ki jo damo nanje. Če še vedno "počistite" svoj krožnik, se verjetno prenajedate. Jedi postrezite iz manjših posod ali krožnikov. Jejte počasi in ne hranite dodatne hrane na mizi, na ta način se izognete, da bi vas dodatna hrana lahko zamikala. Podobno je tudi z omakami in različnimi namazi, ki so lahko polni kalorij. Privoščite si jih eno do dve žlici in to naj zadostuje za celoten obrok. 

Življenje je kratko, zato si ne odrekajte sladice. Pri prehranjevanju ne bi smeli omejevati določenih živil - najdite način, kako uživati v vsem v zmernih količinah. Obljubite si en kos pite in držite besedo. Med uživanjem obrokov pustite 20-minutni presledek med obroki - približno toliko časa boste verjetno potrebovali, da se boste počutili siti - preden ponovno napolnite krožnik. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

6. Pametno izbirajte živila

Težko in pogosto nadležno je poskrbeti za pravo hrano in se izogniti vsem lepim stvarem, ki so tako zlahka dostopne. Vedno se je težko upreti tistemu piškotu ali koščku čokolade ob večerih, vendar je zelo pomembno, da tekom dneva optimalno nahranimo svoje telo. Svoj krožnik napolnite z beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati. Izbirajte polnovredna živila in nikar ne pozabite, da je življenje samo eno. Če vam torej zadiši hamburger, si ga privoščite, še vedno si pa lahko sami pripravite boljšo in zdravo različico. 

Fotografije: Instagram/@gabriellecaunesil

Preberite še: Bowl cut pričeska nas vrača v 60.: Poskusile so jo že znane dame in neustavljivo spominja na otroštvo

Priporočamo tudi: Anela Šabanagić ima novo frizuro! Poglejte, kako je videti sedaj

Najbolj brano