Je grenivka resnično ultimativno sadje za kurjenje kalorij? Da, ampak samo, če jo jeste tako

Ta rek smo že slišali in gre nekako takole: " Grenivko pojejte po obroku in ta vam bo pomagala pri izgubi teže". Hecno, kajne?! Toda ali je res? 

Lifestyle, 11. 3. 2022
Je grenivka resnično ultimativno sadje za kurjenje kalorij? Da, ampak samo, če jo jeste tako - Foto: Instagram

Grenivka je že dolgo popularizirana kot nekakšen čudežni sadež za hitro in enostavno hujšanje. V 30. letih prejšnjega stoletja so v tako imenovani 'hollywoodski dieti' verjeli, da grenivka vsebuje edinstven encim za izgorevanje maščob, ki pospešuje presnovo in vodi do dramatične izgube teže. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je dieta z grenivko ponovno pojavila, različne iteracije diete pa še naprej krožijo. Obstaja veliko različic te diete, vendar skoraj vse vključujejo združevanje cele grenivke s tremi super nizkokaloričnimi obroki in obroki z visoko vsebnostjo beljakovin na dan.

Obstaja nekaj novejših študij, ki kažejo korelacijo med uživanjem grenivke pred obrokom in izgubo teže (pa tudi nižjim krvnim tlakom in holesterolom), vendar je to verjetno posledica dejstva, da sadje vsebuje do 88 % vode in ogromno količino vlaknin. Takšen koncept pa lahko imenujemo »predhodno nalaganje«, kar v bistvu pomeni nalaganje nizkokalorične hrane ali pijače z visoko vsebnostjo vode, da bi občutili večjo sitost, preden se lotimo glavnega obroka. Na ta način bomo vsekakor pojedli manj, zaužili manj kalorij, kar bo pripomoglo k izgubi teže. 

Ne spreglejte:

Vse zgodovinske anekdote, ki jih pripisujemo hujšanju z grenivko, so se verjetno zgodile, ker govorimo o resnično nizkokalorični dieti. Grenivka je lahko del zdrave prehrane za hujšanje, ker je hranljiva, ne pa zaradi kakršnih koli skrivnostnih lastnosti kurjenja maščob. Če ste ljubitelj grenivk, izkoristite prednosti tega izjemno hranljivega sadja tako, da uživate v njem pred obroki. Zagotovo vas bo napolnila z vitamini, vaše telo oskrbela v vodo in vas prijetno nasitila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kateřina Stachová (@katerinastach)

Ugotovitve sicer namigujejo, da lahko antioksidant v grenivki, imenovan naringenin, deluje kot lažja tekočina v jetrih, kar spodbudi organ, da hitreje kuri maščobo. Poleg tega pa hranila v grenivki – vključno z vsemi njenimi antioksidanti in vlakninami – dramatično znižajo raven hormona inzulina, kar pomeni, da lahko z rednim uživanjem grenivke izgubimo kar do 500 odstotkov več teže kot tisti, ki sadja ne uživajo. 

Ob vsem tem pa je grenivka živilo, ki je izredno bogato s hranili! Je odličen vir vitaminov A in C, vlaknin in antioksidantov. Ima tudi nizek glikemični indeks, kar lahko pomaga znižati raven inzulina in vzdrževati uravnotežen krvni sladkor za podporo uravnavanja telesne teže. Če želite v svojo prehrano vključiti več grenivke, razmislite o združevanju polovice grenivke z zajtrkom, ki vsebuje nekaj beljakovin in maščob, da uravnotežite naravno vsebnost sladkorja.

Grenivka je vsekakor odlično živilo saj vsebuje kar nekaj zdravilnih lastnosti:
  • grenivka je polna antioksidantov
  • vpliva na inzulin
  • znižuje slab holesterol
  • vsebuje veliko vitamina C
  •  preprečuje pojav ledvičnih kamnov, raka debelega črevesa in pljučnega raka

Prav tako pa je grenivkin sok poln obnovitvenih lastnosti, ki lahko pomagajo tonirati kožo, izenačiti barvo kože ter varno in nežno očistiti kožo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by E M M A L E W I S H A M (@emmalewisham)

Čeprav obstaja veliko različic diete z grenivko, je osnovna predpostavka diete  uživanje grenivke (običajno celega sadja, čeprav nekatere različice dovoljujejo dodatke grenivke v prahu) pred vsemi tremi obroki na dan, v trajanju od sedem do deset dni ali več. Za te tri obroke obstaja tudi omejevalni načrt prehranjevanja.

Pri vsakem obroku uživajte polovico grenivke in neomejeno količino neškrobne zelenjave. Zajtrku dodajte porcijo beljakovin, bogatih z naravno maščobo, kot so jajca ali chia semena. Pri kosilu se držite zelenjave in zdravih maščob. Za večerjo zmešajte beljakovine, zelenjavo, maščobo in eno skodelico kuhane kvinoje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Twisted Citrus - Fruit Boxes (@twistedcitrus)

Naučili smo se, da je grenivka polna vitaminov in vlaknin in je njeno uživanje vsekakor priporočljivo, saj nas bo ta prijetno nasitila, okrepila naš imunski sistem, naše telo hidrirala in poskrbela za sijočo in tonirano kožo. Lahko z gotovostjo trdimo, da nam bo zgolj grenivka pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov? Žal ne, lahko pa nam pomaga do boljšega počutja, saj uživanje tega sadeža naše telo napolni z vsemi potrebnimi vitamini in minerali. Uživanje samo grenivk je zagtovo ekstremno, zato je takšno ravnanje odsvetovano in ni nadomestilo za zdravo in uravnoteženo prehrano. Prvo pravilo je, da ste prijazni do svojega telesa, mu znate prisluhniti, ter se pred vsako večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete posvetujte z zdravnikom!

Fotografije: Instagram/@kourtneykardash

Preberite še: Usnjeno mini krilo Monice Bellucci potrjuje, da ga lahko (in morate) nositi v katerikoli starosti

Priporočamo tudi: Pomladi se v modo vračajo ti ženski čevlji, ki jih ženske obožujemo, moški pa sovražijo

Najbolj brano