Sredi obdobja žalovanja Karel III. odpustil sto uslužbencev iz hiše Clarence: Sindikati obsojajo njegovo "brezsrčno" odločitev

Po poročanju časnika The Guardian je novi britanski monarh približno 100 zaposlenim v Clarence House sporočil, da lahko zaradi njegovega prihoda na prestol izgubijo službo. Sindikati obsojajo njegovo "brezsrčno" odločitev.

Sredi obdobja žalovanja Karel III. odpustil sto uslužbencev iz hiše Clarence: Sindikati obsojajo njegovo "brezsrčno" odločitev - Foto: Profimedia

Medtem ko Združeno kraljestvo še vedno žaluje za smrtjo kraljice Elizabete II, ki je umrla v četrtek, 8. septembra, se kralj Karel III. že ukvarja z nekaterimi kadrovskimi vprašanji, povezanimi z nasledstvom.

V članku, objavljenem v torek, 13. septembra, časnik The Guardian razkriva, da je bilo sto zaposlenih v Clarence House, nekdanji uradni rezidenci valižanskega princa, v ponedeljek obveščenih, da lahko po Charlesovem nastopu na prestol izgubijo službo. Po poročanju britanskega časopisa so bili na zahvalni maši za kraljico v katedrali St Giles v Edinburgu med tistimi, ki so prejeli odpovedi, tudi zasebni tajniki, uslužbenci finančnega urada, komunikacijske skupine in gospodinjsko osebje. Nekateri uslužbenci so v Clarence House delali že desetletja. 

Ne spreglejte:

Izjemno nesočutna odločitev kralja Charlesa III.

Novico so sporočili sindikatu javnih in komercialnih storitev (PCS), ki je odločitev o odpuščanju osebja v času žalovanja označil za "brezsrčno".

"Čeprav je bilo mogoče pričakovati nekatere spremembe v gospodinjstvih, saj se vloge v kraljevi družini spreminjajo, sta obseg in hitrost, s katerima je bila ta napoved sprejeta, skrajno neobčutljiva. Še posebej, ker ne vemo, kakšno osebje bosta potrebovala prihodnji valižanski princ in njegova družina," je dejal Mark Serwotka, generalni sekretar PCS.

Ker osebje Clarence House nima priznanega sindikata, je sindikat PCS že napovedal, da se bo zavzel za odpuščeno osebje, da bi zagotovil "popolno varnost zaposlitve". Prav tako je dejal, da bo še naprej podpiral drugo kraljevo osebje, ki je zaskrbljeno, da bo "ta napoved v tem že tako težkem času ovirala njihovo prihodnost".

Po mnenju BBC bi morali odpuščenim uslužbencem ponuditi možnost nadomestne zaposlitve v vseh kraljevih gospodinjstvih, pomoč pri iskanju nove zaposlitve zunaj njih in "izboljšano" odpravnino, ki bi presegala zakonsko določen minimum. 

Clarence House, ki se nahaja v bližini palače St James's v središču Londona, je bila do zdaj uradna rezidenca Charlesa in Camille, ko sta bila še valižanski princ oziroma cornwallska vojvodinja. Uradi novega monarha se bodo po kraljičinem pogrebu preselili v Buckinghamsko palačo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Princ William in princesa Kate odpotovala v Sandringham, kjer sta obiskala spominska obeležja za kraljico

Priporočamo tudi: V jesen po vzoru zvezdnic zakorakajte z visokimi usnjenimi škornji

Najbolj brano