Raven trebuh tudi po nosečnosti? 5 preprostih vaj za vrnitev v formo in dobro počutje v svojem telesu

Chiara Ferragni je italijanska blogerka, poslovna ženska, modna oblikovalka, model, ter mama dveh otrok. Kljub svoji dvakratni nosečnosti pa se ta zvezdnica lahko pohvali s popolnim trebuhom. Se sprašujete, kako je to mogoče? Z nekaj vajami, si lahko to čudovito izklesano postavo zagotovite tudi sami.

Raven trebuh tudi po nosečnosti? 5 preprostih vaj za vrnitev v formo in dobro počutje v svojem telesu - Foto: Profimedia

Vsak ima drugačno telesno pripravljenost in s tem tudi svoj čas okrevanja. Ena od težav po nosečnosti, poleg preobrata v življenju, ki ga prinese prihod otroka, pa je tudi ta, da se telo še nekaj časa ne vrne v stanje, kakršno je bilo pred zanositvijo. Čas okrevanja je posameznicah lahko zelo dolg. Ne gre le za estetski vidik, temveč tudi za psihično počutje, saj se morate ponovno uskladiti s svojim telesom, se sprejeti, zaljubiti v novo podobo in se, ko sami čutite, da ste pripravljeni, odločite, da je čas, da si povrnete obliko in tonus. Ker je dobro počutje v telesu tudi po rojstvu otroka izredno pomembno, smo s pomočjo Giulie Calefato, inštruktorice fitnesa in ustanoviteljice Fit is Beauty,  odkrili 5 vaj, ki lahko spremenijo vaše življenje in raven vašega počutja.

Ne spreglejte:

Tri najpomembnejše vaje (ki jih bomo podrobno razložili pozneje) so plank, stranski plank in trebušni vakuum: "Ne priporočam izvajanja vaj, kot so trebušnjaki, saj zlasti za tiste, ki imajo trebušno diastazo in težave z medeničnim dnom, niso priporočljive. Tem trem osnovnim vajam lahko zato dodate dve različici: dinamični plank in vojaški plank," predlaga Giulia. 

Trajanje treninga

če ste začetnik, začnite s kratkimi vajami, ki trajajo od 15 do 20 sekund, postopoma pa jih podaljšujte do ene minute. "Pomembno je, da intenzivnost povečujete počasi, ne da bi se vam mudilo. Idealno je začeti s 4 ponovitvami vaj po 15/20 sekund, ki se izmenjujejo s 40 sekundami počitka," pravi ustanoviteljica Fit is Beauty.

Vaja št. 1: Trebušni vakuum

"Abdominalni vakuum je še posebej primeren po nosečnosti, saj pomaga tistim, ki imajo trebušno diastazo, tj. preveliko ločitev leve in desne strani mišice rectus abdominis, ki se pogosto pojavi po porodu," pojasnjujejo inštruktorica. Gre za dihalno vajo, ki aktivira in učvrsti prečno trebušno mišico. Kako to narediti: "V pokončnem položaju vdihnite tako, da potegnete trebuh, kot da bi se prilegal hrbtu. Dih zadržite za 2 do 3 sekunde, nato ga sprostite. In ponovite 10 krat. Vaje je treba izvajati vsako jutro, izključno na prazen želodec.

Vaja št. 2: Klasični plank

Pokleknite, komolce položite na tla, noge dvignite nazaj s stopali na prste in dvignite medenico, pri čemer pazite, da bo hrbet raven in vzporeden s tlemi, vrat pa v nevtralnem položaju, tj. v podaljšku telesa. Nato trebuh umaknite nazaj in skrčite zadnjico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @fitisbeauty_official

Vaja št. 3: Stranski plank

Ležite na tleh na boku, komolec je pod ramo, podlaket pa naslonjena na tla, obrnjena proti telesu. V tem položaju vdihnite in začnite z gibanjem: skrčite prečno mišico in dvignite celotno telo od tal, dokler kot oporne točke ne ostanejo le stran stopala, komolec in podlaket. Seveda je treba vajo ponoviti na drugi strani. Stranski plank je asimetrična in izometrična vaja, pri kateri mišice treniramo v stanju krčenja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @fitisbeauty_official

Vaja št. 4: Dinamični plank

Ta vaja je različica klasičnega planka. Iz enakega položaja kot pri planku dvignite noge od tal, izmenično ali obe naenkrat. "To je tudi dober način za vadbo zadnjice. Ne pozabite še na eno različico: medenica se lahko ziblje iz ene strani v drugo, s čimer boste delali tudi na poševne mišice," svetuje Giulia

Vaja št. 5: Vojaški plank

Vedno začnite v klasičnem položaju planka, nato pa s tal dvignite en komolec naenkrat in prenesite težo na roko. Lahko tudi izmenično izvajate različne različice planka in tako ustvarite majhen krog.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @fitisbeauty_official

Poleg vaj je vedno priporočljiva uravnotežena prehrana, bogata z zelenjavo, svežo in zdravo hrano. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 15 najlepših jesenskih videzov Kate Middleton, ki nam bodo to jesen vzor pri oblačenju

Priporočamo tudi: To je do sedaj najbolj odmeven trend na tednu mode v New Yorku!

Najbolj brano