Pokrovitelj projekta:

Hormoni v harmoniji: tako lahko na naraven način ublažite simptome menopavze

Ženske v menopavzi preživimo skoraj tretjino življenja, zaradi modernega življenjskega sloga pa smo ob prehodu v menopavzo še v polnem pogonu na vseh področjih. Prav zato nikar ne dovolite, da bi vas pri tem ustavili simptomi, kot so pomanjkanje energije, nespečnost, vročinski oblivi, razdražljivost ... Pomagate si lahko tudi na naravne načine.

Promocijsko sporočilo, 21. 11. 2022
Hormoni v harmoniji: tako lahko na naraven način ublažite simptome menopavze - Foto: PROMO

V družbi se končno po malem razbija tabu, ki se je predolgo držal menopavze. Danes si ženske v tem obdobju želimo polno živeti, še veliko doživeti, postoriti in izkusiti. V kombinaciji z zdravim življenjskim slogom (prehrana, gibanje, sproščanje) in z nekoliko spremenjenimi navadami lahko ženske tudi v menopavzi in po njej živimo sproščeno, polno, zdravo in radostno.

Z vami delimo nekaj nasvetov, kako se na naraven način znebiti nadležnih menopavznih simptomov, ki so posledica spremenjenega hormonskega ravnovesja.

Kako se spremeni hormonska slika in kaj to pomeni?

Obdobje predmenopavze zaznamuje upad ženskih hormonov estrogena in progesterona ter postopno zmanjševanje proizvodnje jajčec v jajčnikih. Ženska je v menopavzi, ko od njene zadnje menstruacije mine 12 mesecev, postmenopavzno obdobje pa traja do konca življenja. 

Zaradi zmanjšanja ravni estrogena se v hipofizi poveča proizvodnja hormonov FSH (folikel stimulirajoči hormon) in LH (luteinizirajoči hormon). Upad estrogena povzroči tudi pomanjkanje receptorjev za serotonin, hormon sreče, hkrati pa ima estrogen pomembno vlogo v srčno-žilnem in živčnem sistemu, pri gradnji kosti in presnovi maščob. Zato porušeno hormonsko ravnovesje v telesu sproži pomembne fizične in psihične spremembe.

Hormonsko neravnovesje se kaže z značilnimi simptomi, kot so spremembe menstruacijskega cikla, ki jim sledi izguba menstruacije, vročinski oblivi in nočno znojenje, nihanje razpoloženja in razdražljivost, povečana zaskrbljenost, tesnoba, depresija, motnje spanja, spremembe na koži in laseh, zmanjšana vlažnost nožnice in zmanjšano poželenje, vnetja sečil in uhajanje urina, težave s spominom in osredotočenostjo, bolečine v sklepih in napetost v mišicah, vrtoglavice in glavoboli, pridobivanje telesne teže …

4 načini, kako naravno ublažiti simptome

1 Življenjski slog

Gibanje in ustrezna prehrana vsekakor pripomoreta k temu, da so simptomi menopavze šibkejši ali celo odsotni. Nizka vsebnost maščob, prehrana z veliko vlakninami in ustrezen vnos kalcija so ključnega pomena za uresničitev vseh koristi vadbe. Telesna aktivnost pa med drugim ščiti tudi pred boleznimi srca in osteoporozo. 

Da bi izkoristili prednosti vadbe, poskrbite za uravnotežen program aerobnih dejavnosti z utežmi (tudi hoja je idealna) ter treninga za moč (uteži, elastični trakovi, joga ali celo vrtnarjenje) in prožnost. Ključ se skriva v doslednosti, zato si prizadevajte za nekaj zmerne aktivnosti vsak dan ali vsaj večino dni v tednu.

Med menopavzo ženske hitreje izgubljamo mišice in pridobivamo maščobno tkivo okrog trebuha. Vsaka telesna dejavnost lahko pomaga pri preprečevanju odvečne telesne teže. Telovadba pa ne izboljšuje le fizičnega zdravja, ampak tudi razpoloženje. Med telesno aktivnostjo se, kot vemo, sproščajo endorfini oziroma hormoni sreče.

2 Redno sproščanje

Meditacija, joga, poslušanje glasbe, ples, ustvarjanje, kuhanje, hoja v naravi – poiščite način, ki vas najbolje sprosti v vsakdanu, in to počnite predvsem redno. S sproščanjem bo vaše telo delovalo popolnoma drugače, saj se v njem tako ne bodo sproščali stresni hormoni oz. kortizol, ki med drugim povzroča težave z nespečnostjo in odvečno težo, še zlasti nabiranje maščobe okrog trebuha.

3 Ohranjanje socialnih stikov

Uredite se, pojdite v gledališče ali kino, družite se s prijateljicami – in tudi to počnite redno. Uživajte v majhnih in velikih stvareh ter ob ljudeh, ki v vas prebujajo pozitivno energijo. Medtem ko si boste s prijateljicami izmenjale težave ob menopavzi, boste te težave po vsej verjetnosti občutile kot milejše.

4 Naravna prehranska pomagala

Na trgu obstaja veliko prehranskih dopolnil, ki obljubljajo pomoč pri lajšanju menopavznih simptomov. Me vam priporočamo BeeHarmony iz Medexa z matičnim mlečkom, izvlečkom žafrana in vitamini, ki pomaga uravnavati delovanje hormonov in lajšati nekatere najbolj izrazite simptome menopavze. Učinkovita klinično dokazana naravna pomoč za lajšanje simptomov menopavze z novo edinstveno formulo ROYAL BALANCE™ – standardizirano kombinacijo matičnega mlečka in žafrana – ter koktajlom vitaminov (K2 + D3 + E + B6), ki jih žensko telo v zrelih letih najbolj potrebuje. 

Dobrodejni bistveni naravni sestavini:

Matični mleček je ena največjih dragocenosti v naravi in edina hrana čebelje matice, najplodnejšega bitja na svetu. Matični mleček lahko aktivira gene, ki so potrebni za razvoj matice. Čeprav je čebelja matica genetsko povsem enaka drugim čebelam v panju, je zaradi matičnega mlečka dvakrat večja od drugih čebel, najdlje živeča (preživi lahko kar 15 rodov čebel) in je poleg trotov edina plodna čebela v panju.

Žafran se že stoletja uporablja za lajšanje stresa in čustvene napetosti, zdaj pa njegovo učinkovitost potrjujejo tudi klinične študije. 

BeeHarmony zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva k čustvenemu ravnovesju in normalnemu psihološkemu delovanju oz. uravnava razpoloženje, pripomore k boljšemu spancu ter prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zaščiti celic.

Z uživanjem BeeHarmony poskrbimo za ustrezno nalaganje kalcija v kosti, torej za močnejše kosti in večjo kostno gostoto. Koktajl vitaminov, ki v izdelku BeeHarmony dopolnjuje edinstveno formulo ROYAL BALANCE™ , vsebuje tudi vitamina K2 in D3. Vitamin K prispeva k ohranjanju zdravih kosti in k normalnemu strjevanju krvi, vitamin D pa prispeva tudi k normalni absorpciji kalcija in fosforja. Zaradi sinergičnega delovanja obeh vitaminov, ki delujeta v tandemu, z uživanjem BeeHarmony pripomoremo k ustreznemu nalaganju kalcija v tkiva, močnejšim kostem in večji kostni gostoti. Pomembno vlogo ima tudi vitamin E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin B6 pa pripomore k optimalnemu delovanju hormonov, delovanju živčnega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.