Diagnoza, zdravljenje, vpliv na življenje žensk: endometrioza v 7 številkah

Endometrioza je bolezen, ki prizadene eno od desetih žensk v njeni rodni dobi. Svoje retrospektivne raziskave, s katero bi ozaveščali o bolezni, širili znanje in modrosti se je lotilo tudi združenje EndoFrance, ki je želelo izvedeti, kakšno je stanje pacientk z endometriozo v njihovi državi in svoje ugotovitve podalo v 7 parametrih.

Diagnoza, zdravljenje, vpliv na življenje žensk: endometrioza v 7 številkah - Foto: Anja Kralj

Endometrioza je kronična vnetna bolezen, za katero je značilna prisotnost endometrijskega tkiva zunaj maternične votline. Povzroča bolečino, ki lahko močno ovira pacientke pri vsakodnevnih opravilih in ima številne posledice za njihovo življenje. To je bolezen, ki prizadene 1,5 do 2,5 milijona žensk v Franciji. Vendar pa sama bolezen ostaja slabo poznana. Če 80 % vprašanih pravi, da bolezen pozna, le 30 % razume posledice, zdravljenje in popolno definicijo bolezni.

7 LET

Da se endometriozo resnično diagnosticira traja povprečno 7 let. Za tretjino anketiranih pacient je trajalo celo 10 let. Ker se bolečine vse prepogosto štejejo za normalne, kot nekaj, kar običajno sledi ciklu, pacientke dolgo nihče od zdravnikov ne jemlje resno. Simptomi ob bolezni so lahko lažji ali težji, pacientka trpi hude bolečine, včasih celo vsakodnevne bolečine, prisotne so bolečine ob spolnosti, prebavne težave, huda utrujenost, menstruacija lahko traja celo do 14 dni in vsi ostali simptomi so pogosto preučevani brez same povezave z obdobjem cikla. "Ženska z endometriozo bo opravila več različnih pregledov, ultrazvokov, in lahko traja kar nekaj let, preden jo bo nekdo resnično razumel, ji prisluhnil, verjel in pomagal, "pravi predsednica EndoFrance.

78 %

Prvi znak? Zelo boleče menstruacije za 78 % prizadetih žensk. Sledijo večkratne bolečine od popka do spodnjega dela trebuha (66 %), kronična utrujenost (54 %), prebavne motnje (52 %) in bolečine med spolnim odnosom (50 %). Vendar pa je 30% primerov asimptomatskih.

24 LET

To je povprečna starost, pri kateri se pojavijo prvi simptomi. Vendar  je polovica anketiranih žensk občutila prve znake že, ko so bile stare 20 let ali manj. »Prvi simptomi se pogosto pojavijo pred 20. letom. Ni pa nujno, da se mladostniki posvetujejo z ginekologom, splošni zdravniki pa niso deležni usposabljanja o endometriozi. To vodi v težavo, saj takšna pacientka spet dolgo ni deležna razumevanja in pomoči.

40 %

Skoraj ena od dveh žensk z endometriozo ima težave z zanositvijo. 33 % vprašanih se je zateklo k oploditvi z medicinsko pomočjo. Neplodnost pa je žal tudi ena od poti do odkrivanja bolezni.

66 %

Dve tretjini žensk z endometriozo poročata o vplivu bolezni na njihovo spolno življenje. Čutijo zmanjšanje libida. Skoraj šest od desetih žensk se več tednov ali mesecev vzdrži spolnih odnosov. Ženske z endometriozo so vedno komunicirale med seboj, toda tisto, kar se je v zadnjem času spremenilo, je delitev znotraj parov.

DVE OD TRI ŽENSKE

62 % je odstotek anketiranih žensk, ki zaradi simptomov zjutraj težko vstanejo. Takoj, ko vam menstruacija preprečuje, da bi šli v službo, to ni normalno in je lahko simptom bolezni. Ta bolečina in vsi drugi simptomi močno obremenjujejo poklicno dejavnost. Določene odsotnosti je težko opravičiti, če se delodajalec ne zaveda posledic te bolezni. To je nevidna invalidnost, to je ena tistih dolgotrajnih kroničnih bolezni, ki jih ni mogoče opaziti, vendar povzroča vsakodnevno invalidnosti.

55 %

Več kot polovica žensk z diagnozo in zdravljenjem prejema hormonsko zdravljenje. Odziv na hormonsko zdravljenje lahko niha od ene ženske do druge, odvisno od različnih dejavnikov, kar pojasnjuje potrebo po testiranju drugih molekul pri nekaterih ženskah. Vendar pa tudi samo hormonsko zdravljenja ni nujno uspešno, kaj šele enostavno. Mnoge ženske poročajo o srce parajočih stranskih učinkih, kot so hudo izpadanje las, depresija, utrujenost, napihnjenost, dolge menstruacije ali sploh izguba menstruacije, glavoboli, slabosti in na žalost je hormonsko zdravljenje še vedno prva in skoraj edina izbira, ko pacientka o simptomih potoži izbranemu ginekologu. Pozablja se na vse ostale stvari, morda malenkosti, ki jih ženska ob diagnozi lahko naredi sama. Pozablja se, da bi ženski morali omeniti naj pazi na svoj stres, naj se ima rada, morda doda potrebne vitamine, izloči hrano, ki povzroča vnetja... Hormonsko zdravljenje lahko traja dolgo: v povprečju tri mesece, da ugotovimo, ali je sploh učinkovito, lahko traja celo dlje, lahko pride do večkratne zamenjave tablet, saj vse ne odgovarjajo vsem posameznicam, kar je za pacientke izredno težko.

Prevedeno in prirejeno po članku z ELLE FRANCE.