7 nasvetov strokovnjakov za izboljšanje delovanje črevesja med prazniki: kako preprečiti počasno presnovo zaradi bogatih obrokov

Ti nasveti bodo izboljšali in pospešili delo črevesja, medtem ko boste vi lahko uživali v bogatem prazničnem obroku.

7 nasvetov strokovnjakov za izboljšanje delovanje črevesja med prazniki: kako preprečiti počasno presnovo zaradi bogatih obrokov - Foto: Instagram

Če se celo leto še nekako uspemo držati pravil zdrave in redne uravnotežene prehrane, se v tem prazničnem času zagotovo vsi spustimo z vajeti. Nič narobe, le imejmo v mislih, da moramo ob vsej tej obilni in poudarek na okusni hrani, poskrbeti tudi za naše želodčke in prebavo. Če bo ta delala kar se da optimalno, jo bomo tudi mi odnesli brez večjih posledic. Ob obilici dobre hrane, se razume. Potrebnih je zgolj nekaj manjših pravil in napotkov, ki pa jih zlahka lahko vsi upoštevamo. 

Preberite še: Ta sadež topi kilograme in pospešuje presnovo: poglejte, kako ga uživati

To je dieta, s katero sta J.Lo in Kate Middleton svoji postavi pripeljali do popolnosti

Zdravje našega črevesja je ključ do uspeha, saj veste, da črevesje lahko poimenujemo tudi naši drugi možgani? Njegovo zdravje pa bo vplivalo na naše splošno razpoloženje, fizično zdravje in raven energije. 

Skrbno se seznanite s spodnjimi nasveti in seveda uživajte...

1. Poskrbite, da boste uživali veliko rastlinske hrane

Imejte v mislih, da vas bo rastlinska hrana dodobra nahranila, napolnila z ustreznimi hranili, mi pa boste po njej imeli obilico energije in najpomembneje, vašega želodca ne bo obtežila. Kar pomeni, da boste praznični čas lahko resnično izkoristili in ne zgolj obležali na kavču. Da bi vaše črevesje delovalo kar najbolje – vse leto, ne le v prazničnem času, strokovnjaki torej priporočajo večji vnos rastlinskih živil, vključno s polnozrnatimi žitaricami, oreščki, zelenjavo, sadjem, stročnicami in semeni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanne Vloet (@sannevloet)

To ne pomeni, da morate biti ultra strogi. Jejte vse, kar vam je všeč, pazite le na vrsto in količino. Na primer, če imate radi čokolado, se odločite za temnejšo čokolado ali pa jo stopite in njej potopite  jagode ali maline.

2. Omilite slabe razvade

Strokovnjaki trdijo, da živila iz bele moke in predelani sladkor nikakor nista dobra za črevesje. Se tudi vi po izdelkih iz bele moke počutite, kot da ste pojedli kamen? Seveda, bela moka vsebuje veliko količino glutena, ki ga lahko poimenujemo tudi lepilo, ta pa dobesedno zlepi naš želodec. Črevesje potrebuje vlaknine, zelenjavo, oreščke in semena. Strokovnjaki na tem mestu svetujejo, da si seveda "nezdravega" ne smete odreči, vendar pazite, da naslednji dan povečate vnos vlaknin in mineralov.

Juhe in enolončnice so odličen obrok, saj v enem obroku zaužijete veliko zelenjave/sadja in predstavljajo odličen vir vlaknin.

V idealnem primeru poskušajte zmanjšati količino predelane hrane, saj več kot zaužijete rafiniranih sladkorjev in ogljikovih hidratov, bolj se v vašem črevesju razvijajo nezdrave bakterije.

3. Alkohola ne pijte na prazen želodec

Gre za starodavno tehniko, ki je poslužujejo mnogi pred vsemi svojimi nočnimi izhodi in preverjeno deluje. Izkazalo se je, da poln želodec res pomaga ublažiti učinke alkohola na zdravje črevesja. Priporočljivo je, da vedno nekaj pojeste, preden greste ven na pijačo, saj sicer alkohol neposredno povzroči vnetje v črevesju, predvsem v črevesni pregradi, kar vodi do sprememb na koži in drugih nevšečnosti. 

4. Rdeče vino (v zmernih količinah) je lahko zdravo

Medtem ko so sladki koktajli prava »brca v želodec«, je rdeče vino v zmernih količinah dobro za črevesje, saj je polno polifenolov, ki povečujejo populacijo bakterij v črevesju. 

5. Vzemite probiotike

Probiotiki pomagajo pri uravnoteženju naše črevesne flore, zlasti v dneh, ko svoj želodec polnimo z nezdravo hrano in alkoholom. Vse to v našem črevesju povzroča vnetja in moti mikrobe. Preprost način, da se prepričate, da ste siti, je jemanje probiotičnega dodatka. Strokovnjaki svetujejo, da izberete takšnega, ki ima za seboj neodvisna klinična preskušanja in ki ima v sebi vsaj milijardo CFU (količina bakterij).

Svoj probiotik lahko enostavno najdete tudi v hrani. Naravni jogurt je morda najcenejši način, vendar ima sir tudi svoje prednosti. En kos sira, najboljši so smrdljivi in ​​stari, pogosto vsebuje trilijone bakterij, kar seveda pomeni, da ni vsa praznična hrana izključno slaba. Bomo torej za praznike pojedli več sira?

6. Jejte prebiotično hrano

Pravzaprav so vrsta prehranskih vlaknin in jih lahko najdemo v rastlinskih živilih (kot so čebula, česen in por) ter delujejo na modulaciji in ponovnem ravnovesju črevesnega okolja. Poskrbite, da boste uživali veliko te vrste hrane, da izboljšate raznolikost črevesnih bakterij, še posebej, če ste pred kratkim jemali antibiotike ali druga zdravila, ki lahko upočasnijo črevesje. Drugi dobri primeri so beluši, banane, oves, jabolka in laneno seme.

7. Pazite na raven stresa

Pomembno je omeniti, da obstaja živec (imenovan vagus), ki neposredno povezuje možgansko deblo s črevesjem, kar pomeni, da naša čustva in naše počutje neposredno vplivajo na črevesje, zdravje črevesja pa vpliva na vaše počutje.

Študije kažejo, da lahko stres in depresija preoblikujeta črevesni mikrobiom, medtem ko se težave, kot je sindrom razdražljivega črevesja, pogosto pojavljajo tudi pri težavah z duševnim zdravjem. Kronični stres je treba odpraviti, ker poškoduje mikrobiom, kar posledično vpliva na imunski sistem in številne druge sisteme v telesu.

Pogledati morate temeljni vzrok stresa – od kod prihaja? Ne glede na to, ali gre za posel, odnose ali okolje. 

Pomagajo lahko tudi različne terapije, kot so kognitivno-vedenjska terapija ali ozaveščanje in meditacija. Redna vadba je prav tako ključ do uravnavanja čustev in nikakor si ne dovolite si, da bi v božičnem obdobju zanemarili redno vadbo. Če vam tek pomaga pri sprostitvi, si ga privoščite. Prva tako je za naše splošno dobro počutje izredno pomemben dober in kvaliteten spanec. Ko je spanec nestabilen in moten, tudi zaužite hrane ne moremo pravilno prebaviti, sklep pa je, da trpi črevesni mikrobiom.

Fotografije: Instagram/@gabriellecaunesil 

Preberite še: 7 trendov, kako letos nositi pletenine (stajlingi za vse starosti)

Preberite tudi: Niste prepričani, da bi vam pristajal frufru? To je 9 trikov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi

Najbolj brano