Koliko avokada lahko zaužijemo na dan? Ali je dober za naše lase? Se lahko zaradi avokada zredimo? Naslavljamo vse dvome, ki jih imate o tem modnem sadju, in nekaj zdravih receptov za njegovo vključitev v vašo prehrano.
Nenadoma se je avokado povzpel na vrh sestavin naše shrambe in jedilnika, mirne vesti ga dodajamo v vse najljubše obroke, prostor smo mu celo omogočili v svoji kozmetični rutini. Razlog? Nešteto resnic, ki ga obkrožajo... in mitov.
Skoraj nenavadno se zdi, da se spominjamo časov, ko je avokado - z maslenim, rumeno-zelenim mesom, ki nakazuje nežen okus po oreščkih - veljal za zanimivost. Danes je tako vseprisoten, da komaj odpremo Instagram, ne da bi videli #avocadotoast. Kmalu je osnovna fotografija z razžvrkljanim avokadom in jajci prerasla v avokadov sladoled, avokadove brownije in celo avokadove burgerje.
Uživanje avokada se je v zadnjih letih močno povečalo, mnogi ga imenujejo superživilo 21. stoletja ali "zeleno zlato". Postopoma je postal nepogrešljivo živilo na jedilniku vseh, ki želijo poskrbeti zase in upoštevati zdravo sredozemsko prehrano. Poleg tega, da je okusen in se odlično prilega vsem vrstam jedi, ima tudi številne koristne lastnosti, med drugim je nasitno živilo, zato je odličen zaveznik pri hujšanju in zmanjševanju telesne teže.
Ne spreglejte:
- 50 nizkokaloričnih živil, ki jih brez slabe vesti lahko vključite v svojo prehrano: Pospešujejo presnovo in zmanjšujejo maščobne obloge
- Ključni triki, ki ohranjajo vaš trebuh raven tudi po 50. letu: Izbirajte prave sestavine svojih obrokov in se poslovite od alkohola
- 4 priljubljene vaje Kate Middleton za vitko postavo: Od teka do planka - izberite svoj trening po vzoru vojvodinje Cambriške
Avokado je eden najbolj priljubljenih sadežev. Takoj nadgradi skoraj vsako jed, vključno s hamburgerji, solatami in smoothiji - zato ni čudno, da ljudje rezine dodajajo v vse svoje obroke. Avokado ima slab sloves zaradi visoke vsebnosti maščob, vendar se strokovnjaki strinjajo, da gre za zdravo vrsto maščob (iz mononenasičenih maščobnih kislin). Kremni sadež je prijeten, hkrati pa je bogat z vitamini in močnimi antioksidanti, zato se avokado ne bo kmalu razširil. V nadaljevanju si preberite mnenje strokovnjakov o koristih za zdravje in lepoto, zaradi katerih je cenjeno superživilo še bolj privlačno.
Od kod izvira avokado?
Avokado izvira iz Srednje Amerike, z območij Mehike, Gvatemale in Zahodne Indije; vendar pa lahko že najdemo nacionalno gojenje avokada na območjih Tenerife, Las Palmas, Alicante, Valencia, Huelva in Cadiz (po podatkih španskega ministrstva za kmetijstvo, ribištvo in prehrano); zaradi tega je njegova poraba bolj trajnostna.
Se lahko zaradi uživanja avokada zredimo?
Kot vsako živilo tudi avokado zagotavlja energijo, vendar dejstvo, da velja za sadež z višjo vsebnostjo maščob kot drugo sadje, še ne pomeni, da lahko poveča našo težo, pojasnjujejo nutricionisti. Z drugimi besedami, niti avokado niti katero koli drugo živilo ni sposobno samostojno povečati telesne teže, ne glede na vnos kalorij. Po mnenju strokovnjakov je za morebitno povečanje telesne teže pomembna celotna prehrana, kako pogosto in v kakšnih količinah uživate določene skupine živil, ali imate aktiven življenjski slog, kakovost spanca, obvladovanje stresa in številni drugi parametri.
Kaj to pomeni: dobre ali slabe maščobe? Kot pojasnjujejo strokovnjaki za prehrano, so to maščobe, ki koristijo našemu zdravju, če vzdržujemo zdrav način življenja, na primer pri preprečevanju nekaterih zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in ožilja. Dodajajo, da bi avokado lahko pomagal povečati 'dobri holesterol' in uravnavati trigliceride. Vendar menijo, da bi bilo v okviru zdravih prehranjevalnih navad vedno bolj priporočljivo dati prednost uživanju ekstra deviškega oljčnega olja kot glavne maščobe, tako za prelive kot za kuhanje, in da bi druga živila, bogata z zdravimi maščobami, dopolnjevala ekstra deviško oljčno olje, ne da bi izpodrinila njegovo uživanje.
Je lahko avokado dober zaveznik pri hujšanju?
Kot pravijo strokovnjaki za prehrano, "ko gre za hujšanje ali izgubo maščobe (kakor koli že temu rečemo), ni standardne formule, ki bi zagotovila uspeh, saj je ta odvisen tudi od drugih dejavnikov, kot je šport". Avokado se, tako kot vsaka druga surovina, odlično prilega zdravi prehrani, če ga radi jeste. Ker je avokado živilo s približno 78 % vode, 12 % maščob in 6 % vlaknin na 100g, je lahko odlična možnost za povečanje stopnje sitosti nekaterih receptov, kar pomaga izboljšati kakovost hrane in vnos kalorij ter tako zmanjšati telesno težo.
(Številne) lastnosti avokada
Avokado ima zelo kremasto meso, če ga kupite v njegovi optimalni zrelosti. Zaradi blagega okusa in kremaste teksture je idealna sestavina za številne preproste recepte, tako sladke kot slane (brownies, zelenjavne paštete, solate, omake itd.).
In prehransko?
Čeprav smo že govorili o njegovem zanimivem maščobnem profilu in vsebnosti vlaknin (pravzaprav spada med 30 živil z največ vlakninami, kar lahko pomaga preprečevati zaprtje in uravnavati raven glukoze v krvi), to še ni vse. Bogat je tudi z magnezijem in kalijem (celo več kalija kot banane), minerali, ki imajo pomembne funkcije, kot so uravnavanje tekočine v telesu, krčenje mišic, sodelovanje pri prenosu živčnih impulzov itd.
Vrste avokada
Ali obstajajo različne vrste avokada in katere so najboljše? Kot pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano, je avokado, tako kot vsako drugo sadje, različnih vrst: velik, majhen, ovalen, okrogel, z ozkim vratom, z grobo kožo, tanko in gladko kožo, s črno ali zeleno kožo, bolj kremast, manj kremast. Nobena sorta ni boljša od druge, preprosto so različne in vsaka ima svoje posebnosti.
V Španiji je avokado sorte hass zelo razširjen, zato je zelo pogost in ga zlahka najdete na tržnicah. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, ima ta avokado kremasto in čvrsto teksturo ter je kot nalašč za sendviče in solate. Če jih želite poskusiti v eni od teh dveh oblik, vam priporočamo solato s kozicami, avokadom in rukolo, osvežilno solato s kumarami in avokadom za poletne dni ali slasten sendvič z guacamolom. Kot da to ne bi bilo dovolj, smo v okusnem in zdravem jedilniku za ves teden zbrali tudi najboljše recepte za avokado.
Fotografije: Profimedia