4 prednosti vsakodnevnega uživanja solate: Nanjo se vsi zanašamo ob hujšanju, toda ali ste vedeli, da podpira tudi vašo prebavo?

15. 7. 2022
4 prednosti vsakodnevnega uživanja solate: Nanjo se vsi zanašamo ob hujšanju, toda ali ste vedeli, da podpira tudi vašo prebavo? (foto: Instagram)
Instagram

Vroče poletje in osvežilna solata, poznate še boljšo in bolj mamljivo kombinacijo? Preverite, kako pripraviti bogato, raznoliko solato, po kateri si boste obliznili prste. 

Ker je na obzorju težko pričakovani konec tedna in se temperature vztrajno držijo na ravni vročine, je verjetnost, da boste v prihodnjih dneh želeli obleči kaj več kot kopalke, majhna ali celo nična. Na srečo je lahko zagotavljanje največje samozavesti telesa v tkaninah, ki se prilegajo postavi, tako preprosto, kot je rahla sprememba tega, kaj jeste. Bi poskusili s solato? 

Solata je jed, ki vam ob misli na zdravo prehrano najverjetneje pride prva na misel. Navsezadnje, kaj je lahko boljšega za vas kot zeleno listje in hrustljava zelenjava, ki ju spremljajo puste beljakovine in zdrave maščobe?

Ne govorimo o solati vaše babice, v kateri je le ledena solata in nekaj koščkov korenja. Gre za solato, ki vsebuje veliko svežega, temnega zelenja, raznoliko paleto pisane zelenjave, puste beljakovine, kot je losos na žaru ali dobro začinjene piščančje prsi, kompleksne ogljikove hidrate, kot je kvinoja, in okusen preliv, ki ni poln nezdravih maščob. Solati lahko po želji dodate tudi avokado, čičeriko in sončnična semena! In vaš okusen, zdrav poletni obrok je pripravljen. 

Ne spreglejte:

Če imate dobro uravnoteženo solato, ki zadosti vsem vašim prehranskim potrebam, ali res potrebujete še kaj? Če ste ravno spoznali, da bi precej uspešno prestali dan, če bi na vašem meniju bila solata, boste morda presenečeni, ko boste izvedeli, kako zdrava je za vas. Pazite le, da se izognete vsemu, zaradi česar je vaša "zdrava" solata nezdrava.

1. Solati dodajte zdrave maščobe

Zaradi vsebnosti vode in vlaknin je sama solata zelo nizkokalorična, a vseeno  pomaga uravnavati apetit in povečuje občutek sitosti. Solata je zato idealna za vključitev v shujševalno dieto. Vendar vas samo solata žal ne bo nasitila, zato je izredno pomembno, kako vašo solato oplemenitite. 

Včasih je veljalo, da se je treba za vsako ceno izogibati maščobam, saj so za nas naravnost škodljive. Vendar se strokovnjaki s tem ne strinjajo.

Ko torej pripravljate solate, jim obvezno dodajte nekaj zdravih maščob, ki koristijo vašemu zdravju. Nekaj žlic surovih ali praženih semen, kot so bučna, sončnična in mleti lan ali chia, bo povečalo vnos dobrih maščob, pravijo strokovnjaki. Tako boste poskrbeli, da ne boste nehote zaužili nasičenih maščob. Avokado, losos in oreščki so prav tako dobri viri zdravih maščob, trdijo strokovnjaki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

2. Dober vnos vlaknin in vitaminov

Solata je polna vitamina C, folne kisline in betakarotena. Vsakodnevno uživanje solate pomaga pri obnovi celic in pomaga ohranjati dober imunski sistem, obnavljati kožo in zdravje oči. 

S solato pa si poleg vitaminov zagotovimo tudi dober vnos vlaknin, ki je za naše zdravje izredno pomemben. Na ta način boste pospešili in uredili svojo prebavo, ter se znebili nepotrebne teže v svojem telesu. Uživanje živil, bogatih z vlakninami, namreč pomaga pri hitrejšem premikanju vsebine debelega črevesa.  Količino vlaknin je treba povečevati postopoma, sicer tvegamo nelagodje v trebuhu in napihnjenost. Zato pazite, koliko vlaknin zaužijete, in poskrbite, da jih ustrezno uravnotežite z drugimi živili.

Po podatkih strokovnjakov  so živila z veliko vlakninami, ki jih lahko vključite v solato, zlasti zeleni grah, brokoli, repa, kvinoja, rjavi riž, deljeni grah, leča in fižol. Bolj ko boste solato spreminjali, manj dolgočasna bo.

3. Solata vaš ščiti pred previsokim holesterolom in visokim krvnim tlakom

Poleg vlaknin solata vsebuje tudi veliko polifenolov, ki pospešujejo absorpcijo holesterola in pomagajo preprečevati bolezni srca in ožilja. Če ste ljubitelji solate in pazite na sestavine, ki jih vključujete v svoje jedi, bo raven holesterola verjetno nižja, menijo strokovnjaki. Holesterol se bo znižal, ker boste povečali vnos vlaknin. Topne vlaknine lahko zmanjšajo tako 'slab' LDL kot tudi skupni holesterol, saj se v prebavnem sistemu vežejo z delci holesterola in jih premaknejo iz telesa. Druga holesterolu prijazna živila, ki jih lahko dodate solati, so stročnice, avokado in jagodičevje.

Če imate visok krvni tlak, je po besedah strokovnjakov uživanje solat odlična ideja za vas. Večje uživanje rastlin je povezano z znižanjem krvnega tlaka. Posameznikom z visokim krvnim tlakom, se pogosto svetuje, da povečajo uživanje zelenjave in zmanjšajo uživanje živalskih izdelkov.

Da bi lahko izkoristili te prednosti, morate paziti, kaj boste dali v solato. Po besedah strokovnjakov ne smete pretiravati z natrijem, zato se je treba izogibati slanim živilom, kot je meso za kosilo, in izbrati manj predelana živila. Poleg tega poskrbite, da bo vaša solata vsebovala živila, kot so zelenolistna zelenjava, pesa, jagodičevje, nesoljena semena in pistacije, da bo vaš krvni tlak v zelo zdravem območju. To je smiselno, saj so solate ena od možnosti, ki jih zdravi ljudje jedo za kosilo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

4. S solato do boljše prebave

Po besedah strokovnjakov,  lahko z uživanjem solate ne le zaužijete priporočeni dnevni odmerek vlaknin, ampak tudi izboljšate splošno zdravje prebavil.  Vaša prebava bo boljša, zlasti zaradi živil, kot so korenje, brokoli, redkvice, zelena, koriander in druga. Ta živila podpirajo zdrave antioksidante, ki uravnovešajo toksine v črevesju. To sta dva razloga, zakaj vam bo vaše črevesje hvaležno za vaše solatno veselje.

Poleg tega, če se pravilno odločite, vam solate nudijo še druge elemente, ki ohranjajo vaše debelo črevo v odlični kondiciji. Večina solat ima dobro ravnovesje hranilnih snovi, kot so vlaknine in vitamini, ki prav tako pomagajo nahraniti prebavne celice. Solate  pogoste nagradimo z okusnim prelivom, ki je lahko sestavljen z jabolčnega kisa ali jogurta, ki dodatno pripomoreta v zdravi in hitri prebavi. 

Čeprav je jasno, da ima vsakodnevno uživanje solate veliko prednosti, so strokovnjaki izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja raznolikosti hrane, ki bi jo dobili, če bi vsak dan jedli samo solato. Omejitev prehranjevanja na eno vrsto hrane, kot je solata, povzroča učinek pomanjkanja, trdijo strokovnjaki.  Kadar smo prikrajšani za raznolikost, smo bolj dovzetni za prenajedanje. Zato obogatite svoje solate, naj te ne bodo puste in sestavljene zgolj iz zelenja, dodajte jim kompleksne ogljikove hidrate, ki vas bodo nasitili, beljakovine ter maščobe, ter s tem poskrbite za uravnotežen obrok. V hladnejših dneh pa vaši solati dodajte zelenjavo juho in oskrbite vaše telo z raznolikostjo. Raznolikost je navsezadnje začimba življenja!

Fotografije: Profimedia

 

Preberite še: To so hlače, ki jih to poletje vsak želi v svoji garderobi: Vrača se šik retro model, ki ga lahko kombinirate na tisoče načinov

Priporočamo tudi: Monaška princesa Charlene na monaški plaži čudovita v maksi rdeči obleki