Kretska dieta: Razkrivamo skrivnosti prehrane in hujšanja žensk po 50. letu

Tudi pri 50ih letih si želimo jesti zdravo in kvalitetno. Kretska dieta zagotavlja zdravo prehrano brez omejitev in odrekanj!

Kretska dieta: Razkrivamo skrivnosti prehrane in hujšanja žensk po 50. letu - Foto: Profimedia

Po petdesetem letu starosti je vse težje shujšati, pravijo strokovnjaki. Če se s staranjem maščoba veliko lažje kopiči, jo je sčasoma tudi zelo težko odstraniti. Vendar se ni smiselno spuščati v restriktivne diete, ki bodo ogrozile vaše zdravje in telesno pripravljenost. Vaše telo je treba razvajati in podpirati, da lahko čim bolj mirno preživi spremembe in telesne spremembe, ki se pojavijo s starostjo. 

Čeprav nas mika, da bi to sprejeli kot neizogibni del staranja, obstaja (če pustimo ob strani nečimrnost) dober razlog, da se upremo temu navidezno neizprosnemu naraščanju telesne teže. Poleg površinske teže, ki jo pridobivamo, se kopiči tudi visceralna maščoba, ki obdaja naše organe in jim onemogoča, da bi delovali tako, kot bi morali, kar vodi v krajšo življenjsko dobo.

Ne spreglejte:

Ko gre za izgubo kilogramov, je v enačbo vključena tudi starost. Verjetno ste že opazili, da se kilogrami z leti lažje prijemajo in težje izgubljajo. To je zato, ker se stvari spreminjajo: vaši hormoni, presnova, stopnja aktivnosti in način, kako vaše telo shranjuje maščobe.

Čeprav se morda še vedno počutite, kot da ste v tridesetih, je neizpodbitno dejstvo, da v ozadju delujejo fiziološke sile, zlasti pri hujšanju.

Poleg procesa staranja, med katerim telo zamenja mišice za maščobe, se moramo spopasti še z menopavzo. "Izguba estrogena ima poseben vpliv na porazdelitev maščob," pravijo strokovnjaki. Prvič, ko estrogen upade, pride do nihanja razpoloženja in pogosto se prenajedate, da bi to nadomestili. Zaradi padca progesterona slabo spite, raven stresa pa se poveča, pogosto zato, ker v tej starosti zlahka izgubite občutek smisla - zlasti če ste imeli otroke, ki odraščajo in se manj zanašajo na vas."

Pri prehrani je najbolje, da se ne prikrajšate in se hrani ne odrekate, temveč se odločite za zdrave in uravnotežene prehranske programe, ki bodo vašemu telesu zagotovili vse, kar potrebuje, ne da bi pri tem vplivali na vašo postavo. 

Med njimi je tudi kretska dieta, različica sredozemske diete, katere koristi so bile večkrat znanstveno dokazane. 

Poleg hujšanja je ta dieta bogata tudi z zdravju koristnimi snovmi, saj zmanjšuje tveganja za srce in ožilje ter ščiti pred nekaterimi boleznimi.  Več opazovalnih študij, med njimi tudi slavna Lyonska študija Pr De Lorgeril, je pokazala, da kretska prehrana zmanjšuje število srčno-žilnih bolezni, vseh presnovnih bolezni, degenerativnih bolezni in celo nekaterih vrst raka. Ta prehrana je bistvena za zdravje, tako zelo, da jo je UNESCO registriral kot svetovno dediščino človeštva.

Kretska prehrana: kako je sestavljena? 

Strokovnjaki trdijo, da kretska prehrana ponuja raznolike menije, ki dajejo prednost zdravim, sezonskim in nepredelanim proizvodom. 

Seveda najdemo živila, ki so hranljiva, bogata z vlakninami, ki spodbujajo tranzit, hkrati pa imajo zanimivo vsebnost vitaminov in antioksidantov. 

Na krožniku so surova in kuhana zelenjava, polnozrnata žita, nemastni mlečni izdelki, jajca in mastne ribe, pri čemer se izognemo predelani ali preveč sladki hrani. Cilj te diete je uravnavanje ravni sladkorja in boj proti slabemu holesterolu, hkrati pa ohranjanje zdrave telesne teže brez frustracij. 

Kretska prehrana vsebuje predvsem veliko rastlin, veliko zelenjave in žitaric, veliko začimb in arom, mlečne izdelke iz kozjega ali ovčjega mleka, belo meso v zmernih količinah (perutnina), redko rdeče meso. Olivno olje je del te mediteranske prehrane v stalnih količinah, v majhnih količinah pa tudi rdeče vino.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Lopez obudila kontroverzen trend ličenja iz 90-ih, ki je danes videti bolje kot kdajkoli prej

Priporočamo tudi: Teh 10 kosov za poletje vas bo spremenilo v modno ikono: Od zelene obleke do belih sandalov - izpostavljamo največje trende

Najbolj brano