To je edini pravi zajtrk, s katerim bi morali začeti svoj dan: Zdravo žito, ki pospešuje hujšanje, je polno vlaknin in zavira lakoto

13. 1. 2023
To je edini pravi zajtrk, s katerim bi morali začeti svoj dan: Zdravo žito, ki pospešuje hujšanje, je polno vlaknin in zavira lakoto (foto: Profimedia)
Profimedia

Ovsena kaša vsebuje veliko vlaknin, hranil, ki dokazano izboljšujejo zdravje in pospešujejo hujšanje, saj je tudi eden najboljših virov odpornega škroba. To je škrob, ki se počasi prebavlja in sproži sproščanje prebavnih kislin, ki zavirajo apetit in pospešujejo izgorevanje kalorij.

Ovseni kosmiči so bogati s hranilnimi snovmi, dostopni in neskončno prilagodljivi, zato so za mnoge osnovni zajtrk. Oves je bogat z zdravimi ogljikovimi hidrati in vlakninami, zato je odličen zajtrk za ljudi, ki pazijo na telesno težo. Ne glede na to, ali ga jeste surovega ali kuhanega, je oves idealno živilo za spodbujanje hujšanja.

Ovseni kosmiči so okusna žitarica, ki ima številne prednosti. Njihova priljubljenost je v zadnjih nekaj letih narasla in vedno več ljudi jih vključuje v svojo prehrano. Prednosti ovsa so v tem, da pomagajo nadzorovati holesterol, uravnavajo raven sladkorja v krvi, pomagajo pri nadzoru telesne teže, zagotavljajo energijo in zagotavljajo številne antioksidante in beljakovine.

Ne spreglejte:

Ali je zaželeno jesti ovsene kosmiče vsak dan? Uživanje te žitarice je koristno na več načinov. Opazili boste na primer izboljšanje polti zaradi visoke vsebnosti cinka, medtem ko bodo topne vlaknine pomagale pri zaprtju. Poleg tega oves pomaga proizvajati melatonin, ki vam bo verjetno pomagal pri boljšem spanju. Poleg tega bo beta-glukan pomagal okrepiti obrambni mehanizem vašega telesa.

Ob vseh teh prednostih je priporočljivo vsakodnevno uživanje ovsenih kosmičev, ki jih lahko poljubno kombinirate. Vendar je treba upoštevati, da jih zaradi visoke kalorične vsebnosti ne smemo uživati ​​v velikih količinah, saj so lahko kontraproduktivne.

Oves za hujšanje

Oves je eno najbolj zdravih žit, ki so nam lahko dostopna, in če ga uporabljate na pravi način ali če jeste pravo vrsto ovsa, lahko veliko naredite za svoje zdravje.

Če poskušate v svojo prehrano dodati bolj zdrava živila in še posebej, če poskušate shujšati, preberite, da bi izvedeli več o ovsu za hujšanje ter o vseh drugih koristih za zdravje, ki jih ima za vas in vso družino.

Oves je eno najbolj zdravih žit, ki vsebuje skoraj vsa hranila, ki jih vaše telo vsakodnevno potrebuje. Vsebujejo zelo veliko topnih vlaknin in so gosti po vsebnosti hranilnih snovi. 

Topne vlaknine so vrsta vlaknin, ki so naravno prisotne v živilih in absorbirajo vodo ter se spremenijo v gelsko konsistenco. To lahko pripomore k zmanjšanju ravni holesterola.

Posledično so lahko odlične za ljudi, ki uravnavajo zdravo raven inzulina in ohranjajo stabilno telesno težo, zlasti za tiste, ki jim grozi sladkorna bolezen ali jo že imajo. 

Prednosti ovsa za hujšanje

Če ste na poti hujšanja, je lahko oves za hujšanje odličen začetek dneva in vašega načrta zdravega prehranjevanja.

Bogata z vlakninami

  • Vlaknine beta-glukan, ki jih je v ovsu zelo veliko, privlačijo vodo, ki jo dobimo z zaužito hrano.
  • Tako poveča viskoznost hrane in poveča njen volumen v prebavnem traktu.
  • Posledično se upočasni proces prebave in hitrost, s katero vaše telo prebavlja hranila iz zaužite hrane.
  • To pripomore k večjemu občutku sitosti, zaradi česar se dlje časa počutite siti. To pomeni, da ne boste čutili želje po prigrizku, vaša lakota in način prehranjevanja pa bosta bolje uravnavana.  

Krepi zdravje vaše prebave

  • Uživanje ovsa za hujšanje je lahko odličen način za izboljšanje splošnega zdravja prebave.
  • Velika količina vlaknin v ovsu lahko pomaga izboljšati in urediti vašo vsakodnevno prebavo ter pravilno uravnavati črevesje, s čimer preprečuje zaprtje ali ohlapne gibe.
  • Oves lahko pomaga povečati vsebnost vode in težo blata, zaradi česar odpadki lažje normalno odidejo skozi vaše telo
  • Ko se vlaknina beta-glukan v telesu razgradi in fermentira, lahko pomaga povečati raznolikost bakterij, ki se nahajajo v vašem črevesju in so znane kot črevesna mikrobiota, kar ščiti črevesje in pripomore k njegovemu boljšemu delovanju.

Ovsena kaša pomaga uravnavati inzulin: Pri povišanju ravni sladkorja v krvi trebušna slinavka proizvaja inzulin, hormon, ki pomaga celicam absorbirati glukozo, t. i. krvni sladkor. Živila z nizkim glikemičnim indeksom, kot je oves, se prebavljajo počasneje, zato se krvni sladkor dviguje počasneje. Ker inzulin celicam omogoča, da absorbirajo krvni sladkor, ki ga telo ob preveliki količini pretvori v maščobo, je nizka raven inzulina povezana z izgubo telesne teže.  

Ovsena kaša lahko pomaga okrepiti imunski sistem: V ovsu najdemo eno vrsto topnih vlaknin, beta-glukan, ki pomaga aktivirati krvne celice, ki se borijo proti okužbam. Ohranjanje zdravja pomeni, da ste lahko aktivni, redno telovadite in izgubite ali ohranite telesno težo.

Ovsena kaša ohranja občutek sitosti in pomaga uravnavati gibanje črevesja: Vlaknine, zlasti topne, mehčajo blato, zato ga je lažje odvajati. Poleg tega uravnavajo lakoto, saj ustvarjajo občutek sitosti. Oves ima topne vlaknine, ki tvorijo želatinasto formulo, zaradi katere se lahko ljudje počutijo polni.

Ovsena kaša pomaga preprečevati, da bi krvni sladkor narasel: Ovsene kosmiče lahko uživamo tudi zato, ker se ovseni kosmiči uvrščajo med živila z nizkim glikemičnim indeksom. Glikemični indeks (GI) je razvrstitev živil glede na to, kako močno zvišujejo krvni sladkor. Zato nizek GI pomeni, da ovseni kosmiči preprečujejo, da bi krvni sladkor med obrokom in po njem preveč narasel, kar lahko pomaga dlje časa odganjati lakoto. Povišanje krvnega sladkorja lahko povzroči tudi utrujenost in glavobol.

Vzdrževanje krvnega sladkorja v zdravem razponu, zlasti pri ljudeh s sladkorno boleznijo, lahko prepreči dolgoročne zdravstvene zaplete, kot so bolezni srca. GI ovsenih kosmičev je približno 55, kar je za primerjavo približno 25 točk manj kot pri polnozrnatem kruhu.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Emily Ratajkowski obudila še en trend modnega dodatka, ki smo da pred 10 leti videli povsod. Popolno za zimske mesece!

Priporočamo tudi:Monaška princesa Charlene: Po njeni vrnitvi so opazili to spremembo vedenja