V hladnih zimskih mesecih je le malo stvari boljših od tolažilne sklede juhe. Toda to, da vas ogreje, je le ena od dobrih lastnosti te jedi. Juha je lahko in mora biti del vaše zdrave prehrane. Lahko je tudi najboljša prijateljica ljudi, ki pazijo na telesno težo.
Ko se vreme ohladi, se pogosto odločimo za kalorično bogato hrano, da bi se ogreli in razvajali svoj telo ter brbončice. Drugi recepti, prav tako bogati in okusni, nas vabijo na kosilo ali večerjo, da nas ogrejejo. Težava je v tem, da so sicer okusni, vendar imajo običajno zelo veliko kalorij. Zaradi tega pridobivamo na telesni teži in ko se vrne lepo vreme, naredimo vse, da bi jo izgubili. Če želite uživati brez obžalovanja, zakaj ne bi stavili na najbolj pomirjujočo in najmanj kalorično zimsko jed? Razkrivamo, katere se v tej sezoni ne boste naveličali.
Ne spreglejte:
- "Ni primeren za takšno vlogo": Princ Harry komentiral Charlesa III. o njegovi vlogi očeta
- 4 najboljši načini hujšanja po 40. letu: Te enostavne življenjske navade vas lahko pripeljejo do želenega telesa
- Harry in Meghan Markle: priznana jasnovidka napoveduje veliko spremembo v njunem življenju leta 2023
Juhe so dokazano eno najboljših orodij v vašem naboru, če si prizadevate za zdravo hujšanje. To velja iz več razlogov: za začetek lahko juha pomaga pri občutku sitosti. Poleg tega je dobro pripravljena juha zelo hranljiva, kar vam lahko pomaga pri zdravem hujšanju. Tu se osredotočamo na recepte za juhe za hujšanje, ki imajo razmeroma malo kalorij, hkrati pa veliko beljakovin, makrohranil, ki dokazano pospešujejo presnovo in pomagajo telesu kuriti kalorije, ter vlaknin, ki dokazano spodbujajo hujšanje.
Z zaužitjem manjšega števila kalorij, ki pa so še vedno zelo bogate s hranili, podpirate sisteme svojega telesa z vsemi potrebnimi beljakovinami, vlakninami, zdravimi maščobami, dobrimi ogljikovimi hidrati ter vitamini in minerali. Odrekanje ni nikoli rešitev - namesto da se osredotočate na to, česa ne smete jesti, je vedno bolje razmisliti o tem, česa bi lahko uživali več. Ti recepti za juhe za hujšanje so okusni in zdravi dodatki k vašim tedenskim obrokom. (Iskreno povedano, so tako okusni, da jih priporočamo za zimo, ne glede na to, kakšni so vaši cilji glede telesne teže.)
Za to obstaja ena jed, ki jo bomo z veseljem pripravili zase. Najbolj pomirjujoča in najmanj kalorična jed sezone je pot-au-feu. Ta klasična francoska jed je dušeno meso z zelenjavo, vendar je razlika v tem, da lahko jed postrežemo vsaj na dva, če ne na tri načine. In da, kljub mesu, ki ga vsebuje, je to še vedno jed, ki jo lahko uživate brez občutka krivde. Ta recept vsebuje nekaj več kot 293 kJ (70 Kcal) na 100 g.
Velika večina juh vsebuje vsaj nekaj zelenjave, kar je za nekatere ljudi težko vključiti v prehrano. Po podatkih raziskav lahko uživanje zelenjave pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in možgansko kap, preprečuje nastanek nekaterih vrst raka in stabilizira raven sladkorja v krvi, kar lahko pomaga zmanjšati apetit.
Če želite shujšati, je treba v juho vključiti tudi puste beljakovine. Prehrana, bogata z beljakovinami, vam lahko v primerjavi s prehrano z manj beljakovinami pomaga pri občutku sitosti, to pa lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže.
Kaj je "Pot-au-feu"?
Pot-au-feu je bila prvotno kmečka jed iz mesa in zelenjave, ki sta se kuhala skupaj in postregla s soljo in kisom. Pot-au-feu je najbolj značilna jed francoske kuhinje. Je najljubši družinski obrok, ki je v Franciji zelo priljubljen. Daje moč, ogreje telo in srce ter je izredno prijetnega okusa.
Pot-au-feu je klasična enolončnica
To je klasična francoska enolončnica iz govedine in korenaste zelenjave, obogatena s kostnim mozgom. Čudimo se, da ni bolj priljubljena glede na sedanjo modo dolgotrajnega in počasnega kuhanja. Svoji različici dodajte nekaj zdrobljenih brinovih jagod in steklenico rdečega vina, ki niso del izvirnega recepta, vendar dodajo opojno globino.
Pot-au-feu je treba postreči v loncu za kuhanje na mizi kot prvo jed (okusen je tudi hladen). Za vsako porcijo potrebujete več kosov mesa in eno ali dve zelenjavi - poljubno kombinacijo.
Sestavine:
- 500 g goveje pleče
- 1 goveje lice
- 4 kostne kosti
- 4 korenja
- 2 pora
- ¼ zelene
- 2 velika krompirja
- 1 čebula
- 1 glava česna
- 3 stroki
- 2 jušni kocki
- 10 zrnc popra
- 1 ščepec soli
Priprava:
- Meso sperite pod tekočo vodo, nato ga (razen kosti) položite v posodo. Dodajte hladno vodo, ki je poldrugo višja od višine pečice. Zavrite, da zavre, nečistoče se bodo dvignile na površje, nato pa zmanjšajte temperaturo in odcedite (odstranite vse nečistoče)
- Olupite in operite vso zelenjavo (razen krompirja) ter jo dodajte v celoti.
- Dodajte tudi čebulo, narezano na kolobarje, glavo česna, prerezano na pol, kocke bujona, ščepec soli in zrnca popra.
- Na nizki temperaturi kuhajte 3 ure in 30 minut ter vsakih 30 minut pokuhajte. Po treh urah kuhanja dodajte olupljen in razpolovljen krompir ter kostni mozeg.
- Pot-au-feu postrezite s hrustljavo bageto, staromodno gorčico, fleur de sel in poprom.
Priprava te klasične francoske jedi iz govedine in zelenjave zahteva veliko časa, vendar ni treba ničesar pretirano plesati. Meso se kuha več ur, da nastane bogata, aromatična juha, na koncu pa se dodajo korenje, repa, por in krompir. Serviranje je dvostopenjsko - najprej juha, nato govedina in zelenjava, pogosto skupaj z majhnimi posodicami morske soli in dijonske gorčice.
Povzeto po članku z GRAZIA FR
Fotografije: Profimedia