Govorimo o rukoli, živilu za posebne zdravstvene namene, živilu, ki so po sistemu, oblikovanem na Japonskem, priznana kot živila, ki lahko resnično pozitivno vplivajo na naše zdravje.
Glede na geografsko lego jo boste poznali pod drugim imenom: rukola, rugola, rughetta, ruchetta. Toda poleg regionalnega poimenovanja je eno dejstvo gotovo: rukola ni le navadna solata. Ta super solata ima več okusa in barve kot običajna solata, ledenka ali endivija ter vsako jed naredi edinstveno in posebno. A ne le to, ima tudi antioksidativne in protivnetne lastnosti, ki preprečujejo staranje, so dobre za postavo in uravnavajo krvni tlak. Skratka, gre za pravo superživilo, ki si ga moramo privoščiti ob vsaki priložnosti. Toda katere so tiste prednosti rukole, zaradi katerih je ta solata tako izjemna in posebna?
Ne spreglejte:
- Petdnevna dieta z lubenicami: Najljubša poletna hrana, s katero lahko v 5 dneh izgubite kar 5 kilogramov
- Mojca Fatur delila redke skupne fotografije s Klemnom Slakonjo in mu namenila te globoke besede!
- 3 vidni znaki povišanega holesterola: Imenujejo ga tihi ubijalec, ker ni simptomov, ti znaki na telesu pa ga izdajo
Kaj je rukola in zakaj je koristna za vaše zdravje
Rukola je zelenjava iz družine križnic, kot sta brokoli in cvetača. Njena rastna sezona je spomladi in poleti, vendar jo zdaj na policah supermarketov najdemo skoraj vse leto. Ta rastlina grenkega, ostrega, skoraj pikantnega okusa izvira iz osrednje in zahodne Azije ter Sredozemlja, kjer jo gojijo in cenijo že od rimskih časov, ko so jo cenili zaradi njenih prebavnih in diuretičnih lastnosti ter afrodiziaka. Danes je del FOSHU (Foods for Specific Health Uses), živil, ki so po sistemu, oblikovanem na Japonskem, priznana kot živila, ki lahko resnično pozitivno vplivajo na naše zdravje. To živilo ima malo kalorij, vendar je zelo bogato z vlakninami, minerali, kot so železo, kalcij, kalij, cink in fosfor, ter vitamini, kot sta vitamin C in vitamini skupine B, in ima različne terapevtske lastnosti, zato ne sme manjkati na naši mizi. Tukaj je razlog, zakaj.
Prednosti in lastnosti rukole
- Zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, kot je vitamin C (vsebuje ga dvakrat več kot pomaranče), ima močne antioksidativne in celično zaščitne lastnosti.
- bogata je z vlakninami, ki spodbujajo pravilno prebavo, in prebiotiki, ki spodbujajo ravnovesje črevesnega mikrobioma
- bogata s provitaminom A in antioksidantom vitaminom C je koristna za zdravo kožo, saj ji daje tonus in elastičnost
- Zaradi protivnetne moči so ga v ljudskem zdravilstvu uporabljali za zdravljenje in preprečevanje ekcemov in aken
- Ima diuretično delovanje, zato je koristen za razstrupljanje in odpravljanje zastajanja vode.
- Ker vsebuje malo kalorij (približno 25 kalorij na 100 gramov) ter veliko vlaknin in hranilnih snovi, je idealen za nizkokalorične diete in uravnavanje telesne teže
- Bogata z antioksidanti, vitaminom C in omega 3, zato spada med živila dolgoživosti
- Zaradi prisotnosti betakarotena, luteina in zeaksantina, antioksidantov, ki ščitijo tudi pred UV-žarki, je koristen za zdravje oči in zaščito mrežnice
- Zaradi visoke vsebnosti kalcija in vitamina K (vsebuje ga trikrat več kot mleko) je koristen za zdrave kosti in zobe
- Ščiti srce zaradi vsebnosti vitamina C, vitamina K in folatov, hranil, ki spodbujajo zdravje srca
- Študija je potrdila, da ima po legendi lahko afrodiziakalne lastnosti in povečuje plodnost.
- Je koristna za sladkorne bolnike: študije so pokazale, da olje iz semen rukole zmanjšuje raven inzulina in hiperglikemijo
- Zaradi vsebnosti kalcija, magnezija in kalija (več kot v bananah) deluje na krvne žile in zmanjšuje hipertenzijo, zato je koristno za ljudi z visokim krvnim tlakom
Kontraindikacije
- V večjih količinah ni priporočljiva za tiste, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, saj lahko moti njihovo delovanje.
- Kot vse križnice je lahko težko prebavljiva za tiste, ki imajo težave s prebavo, in lahko povzroči napihnjenost.
Ne samo solata. Kako jesti rukolo
Če je na voljo, jo izberite divjo: ima še močnejši okus in barvo kot navadna rukola, širše liste in bolj hrustljavo strukturo. Jejte jo čim bolj svežo in po možnosti surovo, da ohrani vse svoje hranilne lastnosti. Njena uporaba je očitna v solatah, na primer v kombinaciji z mocarelo in češnjevimi paradižniki ali v prelivu z oljčnim oljem, balzamičnim kisom in kosmiči Parmigiano Reggiano. Uporablja se tudi za obogatitev pice in mesnega carpaccia, kot surov dodatek k ribjim jedem, omletam in rižotam. Uporabite ga za pripravo rukolinega pesta namesto klasičnega bazilikinega pesta, pri čemer pinjole zamenjajte z orehi, mandlji ali indijskimi oreščki, za aromatičen preliv za testenine in solate iz rjavega riža, pire ali ječmena ali za humus s čičerko in rukolo. Na koncu kuhanja dajte pest listov v juhe, da bodo bolj okusne. Peščico listov lahko dodate tudi jutranjemu sadno-zelenjavnemu smoothiju, na primer z banano, jabolkom, jagodičevjem, avokadom in rukolo, da bo še bolj koristen in hranljiv ter da boste dan začeli z zdravo energijo.
@mrs.veggy Hummus alla Rucola #vegan #veganrecipes #ricettevegane #hummus ♬ suono originale - Mrs.Veggy
Fotografije: Profimedia