3 vidni znaki povišanega holesterola: Imenujejo ga tihi ubijalec, ker ni simptomov, ti znaki na telesu pa ga izdajo

10. 7. 2024
Visok holesterol je pogosto, a resno stanje, ki lahko povzroči številne zdravstvene težave. (foto: Profimedia)
Profimedia

Visok holesterol je pogosto, a resno stanje, ki lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo, vendar je to težavo težko opaziti brez krvnega testa. Zato bodite pozorni na subtilne znake, ki vam jih pošilja vaše telo.

Spremljanje ravni holesterola je lahko preprost način za oceno, ali se pravilno prehranjujete ali ste dovolj telesno dejavni. Vendar, razen če stopite v ordinacijo svojega osebnega zdravnika, ni vedno lahko ugotoviti, kako fit in zdravi ste v resnici.

Čeprav je krvni test nujen, če imate zdravstvene težave, se marsikdo ne zaveda, da se včasih povišan holesterol vidi že ob pogledu na nekoga. Z drugimi besedami, če ste jedli preveč nezdrave hrane, boste morda začeli opažati znake na obrazu, rokah in nogah.

Ne spreglejte:

Edini zanesljiv način, da ugotovite, ali imate povišan holesterol, ki ga lahko nadzorujete z dieto, telesno vadbo in zdravili, je krvni test.

Dve tretjini prebivalcev, starejših od 65 let, ima povišan holesterol

Kopičenje holesterola v telesu je običajno posledica diete z visoko vsebnostjo maščob, kajenja, uživanja alkohola, premalo gibanja ali genetike. Če vaše krvne žile začne oblagati preveč holesterola, lahko pride do zamašitev, ki povzročijo resne zdravstvene težave, kot so srčni napadi in možganska kap.

S staranjem se verjetnost za nastanek visokega holesterola poveča, pri več kot dveh tretjinah moških in žensk, starejših od 65 let, med rutinskimi zdravstvenimi pregledi diagnosticirajo visok holesterol.

Edini zanesljiv način, da ugotovite, ali imate povišan holesterol, ki ga lahko nadzorujete z dieto, telesno vadbo in zdravili, je krvni test. Vendar, če opazite katerega od teh znakov na obrazu, rokah ali nogah ali če ste preprosto zaskrbljeni zaradi ravni holesterola, morate takoj obiskati svojega osebnega zdravnika.

Bodite pozorni na obraz in oči

Holesterol potuje skozi obsežno mrežo krvnih žil v telesu in se sčasoma pogosto kopiči v določenih predelih. Eden takih predelov je lahko okoli oči, kjer se lahko pojavijo trije glavni simptomi.

  • Eden od znakov povišanega holesterola je znan kot ksantelazma – to so izbokline, ki se lahko oblikujejo na vekah ali okoliški koži. Nastanejo kot posledica maščobnih oblog holesterola, ki se nahajajo tik pod površino, kar jim daje značilen rumenkast odtenek. Čeprav so običajno neškodljivi in ​​ne dražijo, so lahko znak višjih ravni maščob v krvnem obtoku.
  • Drug pogost znak, ki ga lahko opazite v očeh nekoga, se kaže kot moder, bel ali siv krog okoli obarvanega dela očesa, šarenice. Pogosto se začne kot črta na vrhu in dnu vaše šarenice, preden se razvije v poln krog. Pri moških obstaja večja verjetnost, da se bo okrog šarenice pojavil ta obroček, ki služi kot opozorilo, da se lahko raven holesterola dviguje – pojav, ki postaja s starostjo pogostejši. Če se ta obroč pojavi pri otrocih, se imenuje arcus juveniles in je še močnejši pokazatelj, da njihov holesterol ni v mejah.
  • Tretji najpogostejši simptom kopičenja maščobe v krvnih žilah je razvoj okluzije mrežnične vene, ki povzroči izbočenje očesa. To resno stanje se lahko zgodi, ko holesterol odstopi in blokira veno, ki oskrbuje mrežnico s krvjo, kar povzroči puščanje.

Pojavijo se lahko mravljinčenje, bolečine v rokah in bledi nohti

Vaše roke lahko zaznajo toliko znakov kopičenja holesterola kot vaše oči. Vendar lahko veliko ljudi prezre simptome, kot so oteklo zapestje ali majhne izbokline na rokah.

Holesterol se lahko kopiči tudi okoli kit v telesu, kar povzroča bolečino in oteklino. Čeprav je to najbolj opazno na sklepih, se lahko zgodi kjer koli, tudi na Ahilovi tetivi.

Visok holesterol je pogosto mogoče prezreti, številne njegove simptome pa pripišemo drugim dejavnikom. Eden takih znakov, da so vaše ravni morda previsoke, je pogosto ali boleče mravljinčenje v rokah.

To se zgodi, ko usedline holesterola v krvnih žilah začnejo omejevati pretok krvi, kar povzroči mravljinčenje v rokah, ko kri, bogata s kisikom, težko kroži. Vendar pa ne povzroča otrplosti, tako da če imate ta simptom, vendar ne čutite prstov, to ni posledica vaše ravni holesterola.

Drugi znak so bledi nohti, kar pomeni, da skozi krvne žile vaših rok teče premalo krvi.

Pazite na krče in mravljinčenje v nogah

Ker holesterol povzroča nastajanje oblog v krvi, se lahko zoženje krvnih žil, otrplost in mravljinčenje razširijo na vaše noge. Takšni simptomi naj bodo znak za obvezen obisk pri zdravniku, saj lahko kažejo na periferno arterijsko bolezen (PAB). Čeprav so noge precej oddaljene od srca, tudi pri njih zaradi povišanega holesterola obstaja nevarnost zapletov.

Periferna arterijska bolezen (PAB) je zaplet, ki se lahko razvije, ko postanejo arterije v nogah preozke zaradi kopičenja visokega holesterola.

Periferna arterijska bolezen lahko povzroči otrplost in mravljinčenje v venah v nogah ali stopalih. Izguba občutka lahko poveča tveganje za nastanek razjed in drugih ran, ki se počasi celijo. Drug pogost simptom periferne arterijske bolezni je bolečina v nogah, ki se počuti kot mišični krči, zlasti pri telesni aktivnosti.

Če imate katerega od teh simptomov ali če ste na splošno zaskrbljeni zaradi svojega zdravja in življenjskega sloga, je edina rešitev, da obiščete svojega osebnega zdravnika za preiskave holesterola in nasvet, kako ga znižati.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ni vseeno, kdaj in koliko mleka zaužijemo na dan: Podpira delovanje mišič, krepi imunski sistem, vlaži kožo, a pazite na doziranje

Priporočamo tudi: Si najprej umijete obraz ali zobe? Pravi vrstni red lahko vpliva na učinkovitost vaše nege

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač