Si najprej umijete obraz ali zobe? Pravi vrstni red lahko vpliva na učinkovitost vaše nege

9. 7. 2024
Si najprej umijete obraz ali zobe? Pravi vrstni red lahko vpliva na učinkovitost vaše nege (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav se vrstni red umivanja zob in obraza morda zdi nepomemben, lahko dejansko vpliva na učinkovitost vaše nege kože in ustne higiene. Dermatologi so si enotni, da je potrebno najprej ...

Vsakdo od nas ima svoj ritem in način, ko je govora o vsakodnevni rutini nege kože in ustne higiene. Veliko ljudi pa se morda ne zaveda, da prav vrstni red lahko vpliva na njihovo učinkovitost. Tu je 5 dejstev zakaj je bolje najprej oprati zobe in šele nato obraz tako pri jutranji kot večerni rutini.

1. Preprečevanje širjenja bakterij

Ko si umivate zobe, lahko bakterije iz ustne votline končajo na vašem obrazu. To je še posebej pomembno, če uporabljate električno zobno ščetko, ki lahko povzroči razprševanje majhnih kapljic vode in sline. Če obraz umijete po umivanju zob, boste odstranili te bakterije in preprečili morebitne okužbe ali izbruhe aken.

2. Odstranjevanje zobne paste in umazanije

Med umivanjem zob lahko ostanki zobne paste ali ustne vodice pridejo na kožo okoli ust. Če obraz umijete po umivanju zob, boste odstranili vse ostanke, ki bi lahko dražili kožo ali povzročili suhost. To zagotavlja, da vaša koža ostane čista in brez draženja.

3. Učinkovitejša uporaba izdelkov za nego kože

Če obraz umijete po umivanju zob, boste zagotovili, da bo vaša koža popolnoma čista pred nanosom izdelkov za nego kože. Čista koža bolje absorbira aktivne sestavine v tonikih, serumih in vlažilcih, kar poveča njihovo učinkovitost. To pomeni, da bodo vaši negovalni izdelki delovali bolje in hitreje, če jih nanašate na čisto kožo.

Profimedia

4. Preprečevanje izsušitve kože

Nekateri izdelki za ustno higieno, zlasti tisti z visokimi koncentracijami fluorida, lahko povzročijo izsušitev kože, če ostanejo na njej dlje časa. Umivanje obraza po umivanju zob pomaga odstraniti te potencialno dražilne snovi in ohranja kožo hidrirano in mehko.

5. Udobje in učinkovitost rutine

Praktični vidik jutranje in večerne rutine je tudi pomemben. Če si najprej umijete zobe, lahko nato nadaljujete z umivanjem obraza in nanosi negovalnih izdelkov, ne da bi se morali vračati in ponovno izpirati obraz. To naredi vašo rutino bolj tekočo in učinkovito, saj se lahko osredotočite na vsak korak posebej.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Krema za sončenje: To so najboljši nasveti farmacevta, ki jih morate poznati, preden se odpravite na sonce

Priporočamo tudi: Parfum te znane slovenske pevke in umetnice je osvojil naše uredništvo!

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač