Izognite se nepravilnostim na koži in izpadanju las: To je bistven mineral, ki ga je treba jemati vsak dan za sijočo kožo in zdrave lase

9. 7. 2024
Strokovnjaki za kožo podrobno pojasnjujejo, kako cink izboljša proces celjenja tkiv. (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki za kožo podrobno pojasnjujejo, kako ta mineral izboljša proces celjenja tkiv.

Cink, čarobni mineral z močjo zdravljenja kože... Kako ga lahko kar najbolje izkoristite?

Staranje kože je dolgo časa veljalo za pojav, ki ga je treba preprečiti z bojem proti njegovim znakom: gubam, madežem, povešenosti ... V resnici pa velja, da je "bolje preprečevati kot zdraviti". Zato je zdaj (na srečo) v ospredju pomen zaščite kožne pregrade, da se lahko zaščiti pred zunanjimi vplivi in okrepi svoje mehanizme obnavljanja, s čimer med drugim ohranja dobro strukturo kože. Pri tem je pomembna sposobnost kože, da se zdravi. Po mnenju Patricie Ogilvie, dermatologinje, ustanoviteljice klinike Skinconcept v Münchnu in članice Diorjevega znanstvenega svetovalnega odbora za Age Reverse, je to temeljni vidik preprečevanja staranja kože.

Ne spreglejte:

Uživanje cinka bo izboljšalo zdravje vaše kože!

Na mednarodni predstavitvi blagovne znamke je strokovnjakinja za dolgoživost kože svoje paciente opozorila na pomen cinka. "Zaradi njegovih zdravilnih lastnosti za kožo ga priporočam tako lokalno kot s prehrano in prehranskimi dopolnili. Ta sposobnost se s starostjo zmanjšuje (samo poglejte, kako se celi koža dojenčka ali otroka v primerjavi s kožo odraslega), ti procesi pa vplivajo na preprečevanje staranja, saj določajo na primer odziv kože na sonce," trdi. Recimo, da namesto zmanjševanja gub ali madežev gre za krepitev kože, da se bo pripravljena obnoviti ob vsaki agresiji v obliki onesnaženja, ultravijoličnih žarkov, ekstremne dehidracije ... In prav tu postane cink nepogrešljiv zaveznik.

Bistveni mineral, ki sodeluje v številnih reakcijah

Cink je pomemben mineral, ki je nepogrešljiv pri več kot 300 encimskih reakcijah v našem telesu. Prisoten je v kosteh, mišicah, koži, jetrih in drugih organih. V koži je koncentriran predvsem v povrhnjici, kjer je zaščitna funkcija kože. Pomaga pri obnovi in ohranjanju dobrega stanja kože; ščiti pred staranjem, ki ga povzroča fotografija, in preprečuje poškodbe zaradi izpostavljenosti soncu. Poleg tega cink spodbuja celjenje in je bistven za sintezo kožnih beljakovin.

Cink za sijoče lase

Cink pomaga upočasniti izpadanje las in okrepiti lasna vlakna, saj spodbuja rast in ščiti čebulico. S spodbujanjem sinteze keratina in kolagena preprečuje prezgodnje staranje las in ščiti njihovo pigmentacijo.

Kako dodajate cink?

Čeprav je najpomembneje povečati njegovo prisotnost s prehrano, Patricia Ogilvie poudarja, da na splošno poleg lokalne uporabe priporoča tudi oralne dodatke cinka, saj je cink aktivna sestavina fotoprotektivov in zdravilnih krem. Dopolnjevanje je pomembno, saj tega minerala pogosto primanjkuje, zlasti pri veganski ali vegetarijanski prehrani.

Referenčni prehranski vnos cinka za odraslo osebo je 10 mg na dan, priporočljivo pa je, da ne presega 25 mg/dan. Nosečnice in doječe matere pa morajo paziti, da ne presežejo 40 mg na dan. Na splošno se za dodajanje uporablja cinkov sulfat.

Pomen zdrave prehrane

Da bi se izognili pomanjkanju, v prehrano vključite živila, bogata s cinkom: stročnice, suho sadje, piščanca in purana, rdeče meso, morske sadeže, semena, polnozrnata žita in bučna semena, pšenične kalčke, sardine in jajca.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Brazilska dieta je ena najhitrejših in najučinkovitejših diet na svetu: S pomočjo tega načrta prehrane v 30 dneh kar do 10 kilogramov manj

Priporočamo tudi: Famozni Crocsi presenetili z novo podobo! (modne navdušenke se bodo greble zanje)

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač