Petdnevna dieta z lubenicami: Najljubša poletna hrana, s katero lahko v 5 dneh izgubite kar 5 kilogramov

10. 7. 2024
Ta dieta je prava uspešnica, ki vam lahko pomaga učinkovito shujšati in biti zdravi brez slabe vesti. Ponujamo vam načrt za 5 dni. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če želite v kratkem času doseči vidne rezultate, je petdnevna dieta z lubenico idealna za vas. Privoščite si to sladko in sočno osvežitev!

Lubenica je najljubša poletna hrana. Poleg tega, da osveži in nas prijetno odžeja, ker vsebuje visok delež vode, lahko prav z lubenico »prevaramo« lakoto, blagodejno pa deluje tudi na naša prebavila. Prav tako je njena naravna sladkost zdrav nadomestek za tiste dni, ko naša duša kliče po nečem sladkem.

V svetu je priljubljena petdnevna dieta z lubenicami, v nadaljevanju pa vam predstavljamo jedilnik, s katerim boste izgubili približno 5 kilogramov. Glede na to, da vsebuje veliko vode, verjetno ne boste potrebovali običajne porabe vode.

Ne spreglejte: 

Srečni dnevi! Če ste nameravali ves super dan jesti lubenice, ste se odločili za resno krepostno odločitev.

Po mnenju strokovnjakov so koristi tropskega sadja resnično velike. Rdeče meso je sestavljeno iz 92 % vode in vsebuje obilo hranilnih snovi in vitaminov. Pomaga vam ohraniti mlajši videz, krepiti ljubezensko življenje in vzdrževati zdravo telesno težo.

Lubenica pa ne vpliva zgolj za izgubo telesne teže, temveč pripomore k drastičnem izboljšanju videza naše kože. Lubenice niso le odličen vir hidracije, ki pomaga ohranjati rosno kožo, ampak vsebujejo tudi veliko betakarotena, ki deluje proti znakom staranja in napolnjuje kožo. S samo enim obrokom melone (180 g) lahko zaužijete tudi 20 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C, ki pomaga spodbujati in ohranjati proizvodnjo kolagena.

Če želite vzdrževati zdravo telesno težo, so lubenice odličen vir prigrizkov in se odlično obnesejo v solatah, smutijih ali kot sladica. Sadež ne vsebuje natrija in maščob, ima le 168 kJ (40 kcal) na porcijo in manj ogljikovih hidratov kot grozdje ali banane. Sadje, ki ga uvrščamo med živila z nizko energijsko gostoto, zagotavlja manj kalorij v večji količini hrane. Zaradi tega boste hitreje in dlje časa siti, kar pomeni, da boste na splošno pojedli manj.

Če ste sladkorni bolnik, se morate zavedati, kako bo vaše telo prenašalo naval krvnega sladkorja. Če ne, razmislite o glikemični obremenitvi in ​​na podlagi tega ugotovite, ali bo določena hrana prispevala k vaši telesni teži in kako se bo telo spopadlo s sladkorjem.

Ta indikator dobimo tako, da GI pomnožimo s količino prebavljivih ogljikovih hidratov in dobljeno število delimo s 100. Glikemična obremenitev je previsoka, če je večja od 20. Vse, kar je manj kot 10, se šteje za nizko.

Glikemična obremenitev lubenice je okoli 5, ker je na 100 gramov 7 gramov ogljikovih hidratov, zato njena sladkost ni problem in vas ne more zrediti. Ravno nasprotno! Dobro je za hujšanje. Če želite shujšati, potem želite vedeti tudi, koliko kalorij imajo živila, na katera ciljate in ali so res dober pomočnik pri tem cilju.

Z medicinskega vidika lubenica vsebuje veliko likopena, ki pomaga krepiti odpornost, po nekaterih mnenjih pa lahko pomaga tudi v boju proti zgodnjim rakavim celicam. Likopen tudi zmanjšuje tveganje za možgansko kap do 20 odstotkov.

Če pa ste tako kot pred odhodom na morje v stiski s časom in za popolno linijo ne potrebujete veliko, je lubenična dieta odlična poletna možnost, s katero lahko začnete življenje v vitkejši postavi. Poletje je idealen čas za začetek diete, saj imate na voljo raznolika sveža živila.

 

To je jedilnik, ki se ga morate držati

Prvi dan

 • Za zajtrk pojejte dve rezini lubenice v kombinaciji s skodelico zelenega čaja.
 • Za kosilo si pripravite 150 gramov kuhanega pustega mesa in enako količino rjavega riža, na koncu pa pojejte rezino lubenice.
 • Za večerjo pojejte 60 gramov svežega sira z dvema rezinama kruha in za zaključek eno rezino lubenice.

Drugi dan

 • Za zajtrk pojejte rezino lubenice in toast ter popijte skodelico zelenega čaja.
 • Kosilo je sestavljeno iz 50 gramov testenin v paradižnikovi omaki in treh rezin lubenice.
 • Za večerjo pojejte solato in lubenico.

Tretji dan

 • Za zajtrk popijte skodelico zelenega čaja, pojejte rezino toasta in rezino lubenice.
 • Kosilo je sestavljeno iz 100 gramov kuhanega pustega mesa in dveh rezin kruha, vse skupaj pa posladkajte z rezino lubenice.
 • Za večerjo si pripravite 100 gramov lososa na žaru z enako količino riža in eno rezino lubenice.

Četrti dan

 • Zajtrk je sestavljen iz treh rezin lubenice.
 • Za kosilo si pripravite 150 gramov kuhanega pustega mesa, kasneje pa si privoščite lubenico.
 • Za večerjo si pripravite 60 gramov skute, dve rezini kruha in tri rezine lubenice.

Peti dan

 • Zajtrk je sestavljen iz dveh rezin lubenice.
 • Za kosilo pojejte zelenjavno juho z rezino kruha in dvema rezinama lubenice.
 • Za večerjo si pripravite tri srednje velike pečene krompirje in dve rezini lubenice.

V teh dneh opustite vadbo in rekreacijo, saj se boste verjetno počutili izčrpani in utrujeni. Preden začnete s to dieto ali katero koli drugo omejevalno dieto, se posvetujte s svojim zdravnikom. Če opazite, da vam ta način prehranjevanja ne ustreza, takoj prenehajte in za nobeno ceno ne čakajte na peti dan.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Brazilska dieta je ena najhitrejših in najučinkovitejših diet na svetu: S pomočjo tega načrta prehrane v 30 dneh kar do 10 kilogramov manj

Priporočamo tudi: Famozni Crocsi presenetili z novo podobo! (modne navdušenke se bodo greble zanje)

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač