Slavne dame izklesale svojo postavo s pomočjo te diete: V prvih dneg shujšajte do 10 kg (jedilnik in recept)

10. 2. 2024
Predstavljamo vam pravila Dukanove diete, po katerih so mnoge slavne dame linijo pripeljale do popolnosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Predstavljamo vam pravila Dukanove diete, po katerih so mnoge slavne dame linijo pripeljale do popolnosti.

 

Francoska ali Dukan dieta je način prehranjevanja, ki ga je zasnoval in izpopolnil francoski zdravnik, vrhunski dietetik in nutricionist Pierre Dukan in je danes ena najbolj priljubljenih diet na svetu. Njegova knjiga z naslovom "Dukanova dieta" je bila prodana v več kot 10 milijonih izvodov in nenehno se tiskajo novi izvodi. Na učinkovitost francoske diete prisegajo številne zvezdnice, kot so Kate Middleton, Jennifer Lopez, Penelope Cruz in druge.

Ne spreglejte:

Dukan dieta je razdeljena na 4 glavne faze. Prva, glavna in pomembna faza se imenuje "Napad". Njegovo glavno načelo je uživanje hrane, bogate z beljakovinami. Zahvaljujoč tej kratki fazi lahko hitro shujšate in to bo opazno skoraj takoj.

Fazi napad sledi faza cruise, ki vam bo pomagala doseči normalno težo. Ta faza je razdeljena na dneve s čistimi beljakovinami in dneve z rastlinskimi beljakovinami. In če želite izgubiti več kot 10 kg, potem boste morali takšne dneve menjati po principu 5:5. Če je vaš presežek manjši od 10 kg, potem lahko izberete shemo 1:1, 2:2, 3:3 ali 4:4. Bodite v fazi križarjenja, dokler ne dosežete želenega rezultata.

Tretja faza Dukan diete se imenuje konsolidacija. S tretjo fazo se boste vrnili k uravnoteženi prehrani in utrdili dosežene rezultate. Trajanje tretje faze je odvisno od tega, koliko teže vam je uspelo izgubiti v prvih dveh fazah. Za vsak izgubljen kilogram - 10 dni tretje faze Dukanove diete. V tej fazi postopoma vrnete znano in najljubšo hrano v svojo prehrano.

Zadnja faza Dukan diete se imenuje stabilizacija. Na tej stopnji ste že dosegli želeni rezultat in shujšali. Na tej stopnji morate stalno spremljati to težo, da se kilogrami, ki so odšli s takšnimi napori, ne vrnejo več. V tej fazi Dukan priporoča beljakovinske dneve enkrat na teden in uživanje 3 žlic ovsenih otrobov na dan.

Dovoljeni izdelki za prvi dve fazi

Pri izbiri izdelkov za prvi dve, najpomembnejši in najstrožji stopnji Dukanove diete se morate držati preprostega pravila: če izdelka ne vidite na seznamu dovoljenih, potem je prepovedan.

Za faze "Attack" in "Cruise" Dr. Dukan dovoljuje naslednje izdelke: 12 vrst mesa: goveji file, goveji file, zrezek, goveja pečenka, eskalop, basturma, zajec, telečja jetra in ledvice, jezik, svinjina, piščančja ali puranja šunka; 8 vrst perutninskega mesa: piščanec, piščančja jetra, meso mladega petelina, puranje meso, meso noja, meso prepelice, meso pegatke, meso goloba;

24 vrst rib: morske ribe, oslič, trska, vahnja, orada, iverka, skuša, lipan, burbot, sled, iverka, morski som, ščuka, cipal, krap, postrv, raža, jeseter, sardela, papalina, tuna, losos , meso rakov in rakove palice ter kaviar;

16 vrst morskih sadežev: lignji, sive kozice, tigraste kozice, pokrovače, školjke, raki, ostrige, školjke, jastogi, hobotnice, raki, langoši, sipe, morski ježki; 2 vrsti jajc: piščančja in prepeličja;

7 vrst mlečnih izdelkov z 0% maščobe: kefir, naravni jogurt brez sladkorja ali s sladilom, mehki ali zrnati sveži sir, mleko, topljeno in skuta;

28 vrst zelenjave: paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, korenje, pesa, vse vrste zelja (cvetača, kitajsko, rdeče, zelje, brstični ohrovt, koleraba, brokoli), gobe, šparglji, zelena, radič, paprika, soja, čebula in por, kislica, špinača, repa, buče, stročji fižol, redkev in vse vrste solate. Lahko jeste tudi vse vrste zelenjave (peteršilj, koper, koriander itd.)

Dukanovi dietni recepti: juhe

Dukan dieta, katere recepti za "Attack" so bolj podobni odličnemu meniju v francoski restavraciji, vam bo v prvi fazi omogočila izgubo do 5 kg.

V tej fazi lahko ostanete do 10 dni, vendar ne več. Vse je odvisno od začetne teže in tega, kaj želite doseči na koncu. Če sprva vaša teža presega normo za več kot 10 kg, potem boste morali biti v fazi »Napad«, dokler ne izgubite vsaj 5 kg.

Juha s piščancem in poširanim jajcem

Sestavine za 2 osebi:

  • 2 piščančja fileja,
  • 3 jajca,
  • šop zelene čebule
  • 1 liter vode. 

Priprava:

Piščančji file kuhamo v 1 litru vode približno 25-30 minut. Nato v ponev dodamo drobno sesekljano zeleno čebulo. Nato vsako jajce previdno razbijemo v posebno skledo (ali najbolje v tri različne), tako da rumenjak ostane nedotaknjen. Ko juha v ponvi zavre, zmanjšajte ogenj in enega za drugim previdno "vrzite" vsako od treh jajc v vodo, "ne da bi poškodovali" rumenjak. Juho kuhamo še 5 minut in ugasnemo gorilnik. Juho pustimo stati še 10 minut, nato pa jo lahko nalijemo v krožnike.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Življenjski učitelj: Katero znamenje je v letu 2024 vaša sorodna duša?

Priporočamo tudi: Ta majhna navada po večerji vam lahko pomaga zdravo shujšati (in bolje spati)

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan