Kljub dieti se kg težko izgubijo: Ljudje s temi krvnimi skupinami najtežje izgubijo odvečne kilograme

28. 3. 2024
Sledite tej dieti, ki upošteva vašo krvno skupino in pozabite na oteženo hujšanje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Veliko ljudi po vsem svetu se bori z odvečno težo in pogosto poskuša shujšati.

Obstaja nešteto diet in vadbenih načrtov, ki obljubljajo izgubo odvečnih kilogramov, a ste se kdaj vprašali, zakaj vašemu sodelavcu ali prijatelju kilograme uspe izgubiti z lahkoto, vam pa veliko težje?

Ne spreglejte:

To se zgodi, ker vaša krvna skupina igra vlogo pri odločanju, ali boste (lahko) shujšali ali ne. Strokovnjaki trdijo, da najtežje shujšajo ljudje s krvno skupino AB+ in AB-. To se zgodi zato, ker ljudje s tema dvema krvnima skupinama ne morejo zlahka spremeniti svojih prehranjevalnih navad.

Ljudje, ki zlahka spremenijo svoje prehranjevalne navade in zlahka shujšajo, so ljudje s krvno skupino O+ in B+.

Ljudje s krvno skupino B+ imajo višjo bazalno presnovo (BMR), zato se nikoli ne zredijo preveč.

O krvni skupini A strokovnjaki pravijo: Pri njih je pridobivanje ali hujšanje odvisno od genetike.

Kako si lahko pomagate?

Dieta, imenovana dieta po krvnih skupinah, je priljubljena že skoraj dve desetletji in obljublja, da vam bo pomagala pri zdravem hujšanju.

Dieto je ustvaril naturopat Peter J. D'Adamo. Strokovnjaki pravijo, da hrana, ki jo zaužijemo, reagira z našo krvjo in prehrana, zasnovana posebej za vašo krvno skupino, lahko pomaga hitro prebaviti.

Upoštevanje diete glede na vašo krvno skupino vam bo pomagalo shujšati, preprečiti bolezni in imeti več energije.

Strokovnjaki celo trdijo, da so lahko ljudje s prehranjevanjem po krvni skupini bolj zdravi, živijo dlje in dosegajo idealno težo. Pravi, da naj bo izbira začimb, dišavnic in celo telovadba odvisna od krvne skupine.

Tukaj je hiter načrt prehrane za vsako krvno skupino:

Krvna skupina O

Osebe s krvno skupino O bi morale jesti živila, bogata z beljakovinami, veliko zelenjave in rib, omejeno uživanje fižola, stročnic in žit. Ti ljudje bi morali za hujšanje jesti morsko hrano, rdeče meso, brokoli, špinačo in oljčno olje. Izogibajo naj se uživanju mlečnih izdelkov, koruze in pšenice.

Krvna skupina A

Ljudje s krvno skupino A naj izbirajo zelenjavo, sadje, tofu, puranje, polnozrnate izdelke in morsko hrano ter se izogibajo mesu. Če želite shujšati, bi morali jesti več ananasa, olivnega olja, morskih sadežev, zelenjave in soje. Prav tako se morate izogibati uživanju mlečnih izdelkov, koruze, fižola in pšenice.

Krvna skupina B

Ljudje s krvno skupino B naj se odločijo za raznoliko prehrano, ki vključuje meso, sadje, morske sadeže, mlečne izdelke in žita. Če želite shujšati, bi morali jesti več zelene zelenjave, jeter, jajc in sladkega korena ter se izogibati koruzi, piščancu, pšenici in arašidom.

Krvna skupina AB

Ljudje s krvno skupino AB naj uživajo mlečne izdelke, jagnjetino, tofu, ribe, sadje, zelenjavo in žita. Če želite shujšati, bi morali jesti več tofuja, morskih sadežev, zelene zelenjave in morskih alg. Izogibati se je treba piščancu, koruzi, fižolu in ajdi.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jutranje pitje kave bo imelo največji učinek, če jo boste pili ob tej uri: Zmanjšuje vnetja, varuje zdravje možganov ter ima več vlaknin kot kozarec pomarančnega soka

Priporočamo tudi: Koliko soli je preveč in koliko premalo? To so prednosti in tveganja prehrane z nizko vsebnostjo natrija ali, nasprotno, pretirano slane prehrane