Koliko soli je preveč in koliko premalo? To so prednosti in tveganja prehrane z nizko vsebnostjo natrija ali, nasprotno, pretirano slane prehrane

25. 3. 2024
Koliko soli je preveč in koliko premalo? To so prednosti in tveganja prehrane z nizko vsebnostjo natrija ali, nasprotno, pretirano slane prehrane (foto: Profimedia)
Profimedia

Je prehranjevanje brez soli dobro ali slabo za vaše zdravje? In kakšna je prava količina soli za kuhanje in v hrani?

Vsak dan jo uporabljamo v kuhinji in za mizo. Z njo lahko izboljšamo tudi najslabšo hrano. Kljub temu je okoli soli še vedno veliko zmede in napačnih informacij. Dolgo časa je bila ta osnovna začimba demonizirana - glejte širjenje živil brez soli -, zdaj pa jo slavijo kot pravo superživilo: cele police v trgovinah za gurmane so napolnjene z neskončnimi vrstami soli. Skratka, obstajajo tisti, ki jo častijo in so za najbolj okusno pripravljeni odšteti ogromne vsote, in tisti, ki se ji izogibajo za vsako ceno.

Ne spreglejte:

Ključno vprašanje pa ostaja: je sol dobra ali slaba za vas? Koliko soli je preveč? In ali so vse vrste soli enake? Odgovor je podala strokovnjakinja: Rose Ferguson, nutricionistko in zdravnico integrativne medicine z lastno kliniko na londonski Harley Street. Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila uspešna manekenka, britanski Vogue pa jo je opisal kot "izvirno dekle Miu Miu" in prav za Miu Miu se je na zadnjem milanskem tednu mode izjemoma vrnila na modne brvi.

Kaj je kuhinjska sol?

Sol za živila, ki se po vsem svetu uporablja kot začimba in ojačevalec okusa ter za konzerviranje živil, je sestavljena iz natrijevega klorida s kemijsko formulo NaCl - natrij (Na) in klor (Cl) -. Najpogostejše vrste kuhinjske soli so:

  • morska sol (ki je lahko jodirana), proizvedena v solnicah z izhlapevanjem morske vode
  • kamena ali kamnita sol, kot je himalajska rožnata sol, pridobljena iz nahajališč natrijevega klorida v rudnikih soli, ki so zapuščina starodavnih morij

Kakšna je razlika med njima? Kamena sol je čista, nerafinirana in naravno vsebuje jod, ki je bistven za pravilno delovanje ščitnice. Morska sol pa v procesu rafiniranja zaradi nečistoč izgubi veliko joda. Jodirana sol je morska sol, ki ji je bil dodan jod.

Kakšne so prednosti soli za delovanje našega telesa?

"Sol ni le kuhinjsko živilo, ampak biološka potreba," je povedala Rose Ferguson. "Sol ali natrijev klorid ima pomembno vlogo in skrbi za občutljivo ravnovesje v našem telesu. Bistvena je za ohranjanje ravnovesja tekočin, saj skrbi za to, da naše celice niso niti preveč otečene niti preveč dehidrirane. Omogoča tudi živčne impulze in krčenje mišic, kar omogoča vse od srčnega utripa do mežikanja. Sol pomaga celo pri absorpciji hranilnih snovi, kar dokazuje, da je njena vloga v našem telesu tako obsežna kot tudi življenjsko pomembna.

Kakšno sol uporabljati v okviru zdrave prehrane?

"Izbira prave soli je vprašanje čistosti in mineralov," pravi strokovnjakinja za prehrano. "Čeprav je sol prisotna na vsaki mizi, niso vse soli enake. Navadna kuhinjska sol, ki je pogosto močno predelana, se zelo razlikuje od morske soli in himalajske rožnate soli, ki slovita po naravnem pridobivanju in bogastvu mineralov. Te nerafinirane soli na mizo prinašajo elemente v sledovih, kot sta magnezij in kalij, in ne vsebujejo dodanih kemikalij. Zato se je treba odločiti za čim manj predelane vrste soli, pri katerih se ohrani vse bogastvo, ki ga zagotavlja narava.

Koliko soli bi morali zaužiti na dan?

"Krmarjenje v svetu uživanja soli je lahko zapleteno," pravi Rose Ferguson. "Za zdravo odraslo osebo je priporočeno, da ne sme vsebovati več kot 6 gramov soli na dan. Ta smernica je kot svetilnik, ki nas lahko vodi skozi to zapleteno pokrajino. Ta količina soli vključuje vse vire, od ščepca soli, ki ga dodamo testeninam, do kristalčkov soli, ki se skrivajo v industrijskih in predelanih živilih. Doseganje tega ravnovesja ni le kulinarični izziv, temveč tudi zdravstvena nujnost.

Kaj se zgodi, če zaužijemo preveč soli?

"Prekomerno uživanje soli vpliva na zdravje," pravi strokovnjakinja za prehrano. "Je osrednji element pri razvoju hipertenzije, ki je podlaga za nastanek bolezni srca in ožilja. Preveč soli lahko obremeni tudi ledvice in povzroči izgubo kalcija v kosteh. V vsakdanjem življenju se lahko presežek soli kaže kot zadrževanje vode, napihnjenost in slabo počutje, kar so majhni znaki širšega prehranskega neravnovesja.

Škodljivost prehranjevanja brez soli za zdravje

"Če v telesu ne zaužijemo dovolj soli, se to ne dogaja pogosto, vendar so posledice zelo pomembne," ugotavlja Rose Ferguson. "Hiponatriemija, stanje, pri katerem raven natrija pade, se lahko kaže z različnimi simptomi, od glavobolov do hudih nevroloških poškodb. Čeprav naša sodobna prehrana pogosto nadomešča pomanjkanje soli, zavedanje o tem stanju poudarja privzeti konec spektra soli".

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 10 trendovskih modelov kavbojk H&M za pomlad 2024

Priporočamo tudi: Kdo je bil domnevni ljubimec Kate Middleton? Izginil je za princeso, predvidevajo, da ga je doletel najslabši scenarij