Tri vaje, ki vam bodo vzele samo 5 minut v dnevu, a prinašajo vrhunske rezultate: Prebudijo telo in duha ter prispevajo h kakovosti zdravja

25. 3. 2024
Jutranje raztezanje mora vsekakor biti del kvalitetne jutranje rutine. Ugodno vpliva na splošno držo vašega telesa, izboljša gibčnost in vas pripravi na vsakodnevne obveznosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Jutranje raztezanje mora vsekakor biti del kvalitetne jutranje rutine. Ugodno vpliva na splošno držo vašega telesa, izboljša gibčnost in vas pripravi na vsakodnevne obveznosti. Najboljše; ne zahteva veliko časa, rezultate pa občutite takoj.

Telo zahteva pozornost, da vas vodi skozi dan. Vsakodnevne rekreativne aktivnosti, ki jih sploh ni treba komplicirati, poleg tega, da pripomorejo k boljšemu zdravju, preprečujejo poškodbe in zmanjšujejo možnost bolečin v mišicah.

Ne spreglejte: 

Obstaja več osnovnih vaj, od katerih je vsako dovolj omejiti na eno minuto na dan in s katerimi se bo vaš dan začel z obnavljanjem energije in spodbujanjem cirkulacije. Hkrati pa so te vaje tudi idealne za zaključek delovnega dne, da se lahko čim bolj sprostite, občutite lastne gibe in telo. Najboljše od vsega? Ne potrebujete pripomočkov za vadbo ali veliko prostora, le odločnost.

Pred temi vajami je priporočljivo, da se sprostite in pripravite na nadzor dihanja. Da bo čim lažje, zavzemite stoječ položaj z rahlo razmaknjenimi nogami, vzporedno z rameni. Najprej naredite rahle krožne gibe z glavo, nato pa še z rameni naprej in nazaj (približno osemkrat na vsako stran). Nato v pokončnem položaju pokrčimo eno nogo in jo sprejmemo z rokami ter ostanemo v tem položaju dokler osemkrat izmenjamo vdih in izdih ter ponovimo z drugo nogo. Tako boste lahko vzpostavili ravnovesje in nadzor nad svojim telesom.

Tekačev razteg

Idealen za spodnji del telesa, še posebej uporaben za mišice zadnjega dela stegen. Vajo začnite s stopali v širini bokov. Nato počasi stopite z levo nogo nazaj. S tem se boste spustili, kar vam bo omogočilo, da roke spustite in se z njimi dotaknete tal.

Profimedia

Nato poravnajte sprednjo nogo. Ostanite v tem položaju do osem vdihov in izdihov. Nato zamenjajte nogi in ponovite vajo. Pazite, boke spustite do višine, kjer čutite zategovanje. Vajo z obema nogama ponovite vsaj štirikrat.

Raztezanje v sedečem položaju

Usedite se na tla. Če lahko, se usedite po turško. Vstanite vzravnano in se prepričajte, da so vaša ramena sproščena. Nato iztegnite roke in jih dvignite v višino ramen. Počasi se spustite na desno stran, nato pa se vrnite v prvotni položaj. To vajo ponovite osemkrat na eni strani, nato naredite enako na drugi strani. Če želite kar najbolje izkoristiti to vajo, jo ponovite tako, da naslednjič zmanjšate gibe za dve ponovitvi za vsako stran.

Nato pustite eno nogo v položaju, drugo pa iztegnite vstran. S počasnim štetjem do osem poskušajte seči čim dlje po liniji iztegnjene noge. Vajo ponovite štirikrat, nato pokrčite to nogo in iztegnite drugo ter ponovite vajo. (Predstavitev teh gibov si lahko ogledate na naslovni ilustraciji).

Nato položite noge skupaj ob stopala in se s sledenjem dihanju poskušajte z rokami čim bolj dotakniti prostora pred seboj. Počnite počasi in se ne silite. Sledite občutkom telesa. Če vam ni všeč položaj stopal skupaj, iztegnite obe nogi in poskušajte z rahlimi gibi doseči vrhove stopal.

Stoječi položaj

Dvignite se počasi. Najprej zavzemite čepeč položaj in šele nato vstanite naravnost. Sedaj naj bodo noge razmaknjene nekoliko bolj od položaja ramen, še vedno pa je idealno, da jih centrirate s položajem bokov. Usmerite trup naprej, nato se z rokami dotaknite desne noge na najbolj oddaljeni točki (poskusite se prijeti za meča, in če je preveč, se z rokami dotaknite stegen). Počasi, v isti višini, zasukajte telo proti levi nogi. To vrtenje ponovite osemkrat na vsako stran.

Ko ste to storili, položite roke proti sredini telesa in se počasi, ohranite stabilnost, dvignite v pokončni položaj. Nato dvignite noge skupaj, stopala naj bodo skupaj, obrnjena naprej. Vdihnite tako, da razprete roke navzgor, pri izdihu pa jih spustite. To večkrat ponovite, dokler ne začutite raztegnjenosti in lahkotnosti gibanja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kako prihraniti denar? 9 pravil, ki bodo izboljšala kakovost vašega življenja in splošnega počutja

Priporočamo tudi: Izključujoče razkošje pri Hermèsu: Francoska modna hiša se zaradi bizarnih poslovnih praks sooča s tožbo kupcev