Kako dobro poznate svoje črevesje? To je 9 znakov, ki lahko nakazujejo, da vaše črevesje ne deluje optimalno

1. 8. 2022
Kako dobro poznate svoje črevesje? To je 9 znakov, ki lahko nakazujejo, da vaše črevesje ne deluje optimalno (foto: Profimedia)
Profimedia

Znaki, ki jih ne smete spregledati!

Če je naše črevesje zdravo, tudi preostali del telesa pogosto deluje brezhibno.
Zdravje vašega telesa je v veliki meri odvisno tudi od zdravja vašega črevesja. Navsezadnje prav gotovo ne pravijo zaman, da so črevesje naši drugi možgani. Zato ga je treba negovati in skrbeti zanj, da bo čim bolj zdrav. Črevesje ima v telesu pomembno vlogo, saj je odgovorno za vsrkavanje hrane in njeno prebavo ter izločanje odpadkov in toksinov. Črevesni mikrobiom, ki ga sestavlja najmanj 100 bilijonov bakterij, vpliva na vse, od zdravja kože in spolnega nagona do ravni energije in hormonskega ravnovesja. Kako točno? Črevesje ima svoj živčni sistem, imenovan enterični živčni sistem (ENS), in čeprav je njegov glavni namen uravnavanje prebave, je močno povezan tudi z možgani in tako pomembno vpliva na vaše duševno počutje. Če je zdravje vašega črevesja v okvari, vaši mikrobi pošiljajo signale, ki negativno vplivajo na vaše razpoloženje. 

Zdravo črevesje ima pomembno vlogo pri splošnem delovanju človeškega telesa. Nezdrava prehrana lahko vpliva na zdravje črevesja in povzroči nekatere neprijetne simptome. Zdravje črevesja lahko poslabšajo tudi drugi dejavniki življenjskega sloga, kot so visoka raven stresa, nezadostno spanje ali premalo ali nič telesne dejavnosti. Kadar vaše črevesje ne deluje pravilno, se lahko v telesu pokažejo številni pogosti simptomi. 

Ne spreglejte: 

Črevo, znano tudi kot prebavni sistem, je ključnega pomena za skoraj vsak telesni sistem in funkcijo, da delujeta optimalno. Tukaj je nekaj znakov nezdravega črevesja, na katere morate biti pozorni.

Kateri so znaki nezdravega črevesja?

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, je najboljši kazalnik za ugotavljanje, ali črevesje deluje pravilno, pogostost iztrebljanja. Najbolje bi bilo, če bi imeli vsaj dva odvajanja blata na dan in ne bi smeli imeti nobenih težav pri odvajanju blata. Zaprtje, drisko in druge rektalne (hemoroidi) ali abdominalne (plini, napihnjenost itd.) simptome je treba obravnavati kot znake črevesne disfunkcije. 

Z zdravim črevesjem lahko preprečimo številne zdravstvene težave, vključno z motnjami razpoloženja, kožnimi boleznimi, avtoimunskimi boleznimi in vnetnimi reakcijami. Ker ni vedno jasno, da je vir vaših zdravstvenih težav črevesje, vam predstavljamo 9 opozorilnih znakov, ki vas bodo usmerili na pravo pot, da se boste lahko nemudoma odzvali in si poiskali ustrezno pomoč.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Boswell • Dietitian, APD (@thehealthylabel)

1. Razdražen želodec

Plini, napihnjenost, zaprtje, driska in zgaga so znaki nezdravega črevesja. Če jih doživljate, jih ne smete ignorirati in se lotite težave. 

Plini nastajajo kot normalen del procesa prebave in fermentacije v črevesju, vendar nekateri sevi črevesnih bakterij naravno proizvajajo več plinov kot drugi.

Če imate v telesu več teh sevov, ki proizvajajo pline, lahko pride do večje fermentacije, zadrževanja plinov v črevesju in napihnjenosti. 

2. Povečana utrujenost

Študije lažejo, da imajo ljudje s sindromom kronične utrujenosti morda neravnovesje v črevesnem mikrobiomu, ki ga sestavljajo bakterije, mikroorganizmi, glive in virusi, prisotni v prebavnem traktu. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je imela skoraj polovica oseb z utrujenostjo tudi sindrom razdraženega črevesja.

3. Hrepenenje po hrani

Uživanje prevelikih količin sladkorja lahko povzroči preobilje "slabih" bakterij v črevesju in disbiozo. Raziskave kažejo, da je eden od načinov za spremembo prehranjevalnih navad sprememba mikrobioma.

4. Nenamerne spremembe telesne teže

Na spremembo telesne teže lahko vpliva več dejavnikov, vendar se pogosto pozablja na bakterije v črevesju.

V neki študiji so preučevali črevesni mikrobiom pri vitkih dvojčkih in dvojčkih s prekomerno telesno težo in ugotovili, da je bila pri dvojčkih s prekomerno telesno težo zmanjšana bakterijska raznolikost - ali manj vrst bakterij v črevesju. Določene vrste bakterij lahko vplivajo tudi na povečanje telesne teže, saj bakterije pomagajo pri razgradnji hrane in načinu, kako telo absorbira hranila.

5. Težave s kožo

Raziskave so pokazale tudi povezavo med nezdravim črevesjem in težavami s kožo, kot so akne, luskavica in ekcemi. Ugotovljeno je bilo, da črevesni mikrobiom vpliva na kožo prek kompleksnih imunskih mehanizmov ter da lahko probiotiki in prebiotiki pomagajo uravnotežiti črevesje in tako preprečiti ali zdraviti te vnetne težave s kožo. 

Zdravstvene potrebe kože lahko predstavljajo osnovne potrebe črevesja. Črevesje namreč neposredno komunicira s kožo prek tako imenovane osi črevesje-koža. Ima vlogo pri homeostazi kože in fizioloških poteh, zaradi katerih je koža čista in zdrava.

Vaša koža ima tudi svoj edinstven mikrobiom, bakterije v črevesju pa vplivajo na ravnovesje bakterij na vaši koži. Neravnovesje v črevesju lahko povzroči neravnovesje na vaši koži in različne potrebe po zdravju kože, odvisno od posameznika.

6. Alergije

Ugotovljeno je bilo, da ima lahko nezdravo črevesje kompleksno vlogo pri alergijskih stanjih, vključno z alergijami dihal, alergijami na hrano in alergijami na kožo. Tako lahko črevesni mikrobiom vpliva na prehrano, kožo in celo na pljuča.

7. Avtoimunska stanja

Strokovnjaki trdijo, da določena črevesna bakterija, imenovana Bacteroides fragilis, proizvaja beljakovino, ki lahko sproži nastanek avtoimunskih stanj, kot so revmatoidni artritis, ulcerozni kolitis in multipla skleroza.

8. Težave z razpoloženjem

Med črevesjem in možgani obstaja dobro dokumentirana povezava, vpliv črevesja pa se lahko razširi tudi na vaše razpoloženje. Ugotovljeno je bilo, da so lahko črevesne motnje in vnetje v osrednjem živčevju potencialni vzroki za anksioznost in depresijo ter da lahko probiotiki pomagajo pri zdravljenju teh stanj. 

Vaš črevesni mikrobiom ima pomembno vlogo pri vašem duševnem zdravju in odzivanju na stres. Čeprav natančni mehanizmi niso povsem jasni, obstajajo dokazi, da nekateri hormoni, ki nastajajo v črevesju - skupno imenovani črevesni peptidi - nadzorujejo signalizacijo med črevesjem in možgani (in obratno).

Med črevesjem in možgani obstajajo tudi živčni komunikacijski kanali (tj. os črevo-možgani). Če so te poti komunikacije med črevesjem in možgani motene, lahko to prispeva k stvarem, kot sta zaskrbljenost in neravnovesje razpoloženja.

9. Migrene

Ugotavlja se celo, da obstaja povezava med črevesjem in možgani, ki lahko vpliva tudi na migrene. Posamezniki, ki imajo diagnozo razdraženega črevesja, pogosto trpijo tudi za migrenami.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: S tem trikom toaletna voda diši enako intenzivno kot parfum. Ta trik morate poznati!

Priporočamo tudi: Jennifer Lopez se je s to obleko na medenih tednih prepustila romantiki

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač