12-minutna vadba, ki jo že celo življenje izvaja Helen Mirren: Enostavne vaje, ki ženske nad 50 let spravijo v dobro formo

14. 1. 2024
12-minutna vadba, ki jo že celo življenje izvaja Helen Mirren: Enostavne vaje, ki ženske nad 50 let spravijo v dobro formo (foto: Profimedia)
Profimedia

Igralka Helen Mirren je poleti praznovala svoj 78. rojstni dan, mi pa vam predstavljamo načrt vadbe, po kateri ohranja dobro telesno formo.

Igralka Helen Mirren je slavna dama, ki danes izgleda prav tako odlično, kot je bila, ko se je prvič pojavila na sceni v 80. letih. Helen pogosto govori o pomenu samozavesti, ki si jo je pridobila z leti: "Ko si starejši, postane tvoje življenje polnejše," pravi. "In neizogibno postaneš modrejši, ker veš več stvari."

Ne spreglejte:

Letos se je igralka na rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu pojavila z novo blond pričesko, ki se je podala k njeni glamurozni obleki, in ob tej priložnosti spregovorila o t.i. lepotna pravila za starejše ženske. Povedala je, da rada krši lepotna pravila s tem, da ima dolge lase, kljub neizgovorjenemu pravilu, da ženske njenih let nosijo večinoma kratke frizure.

Helen je že prej razkrila tudi, kako pristopa k svoji postavi: in sicer 12-minutni načrt vadbe kanadskega kraljevega letalstva iz petdesetih let prejšnjega stoletja, posebej namenjen ženskam, starejšim od 50 let.

XBX načrt za telesno pripravljenost

XBX je okrajšava za "deset osnovnih vaj". Oblikovala ga je kanadska vojska v petdesetih letih prejšnjega stoletja za osebje, nameščeno v bazah brez telovadnice. Vadbe vključujejo klasične vaje z lastno težo, kot so sklece, skoki v višino, trebušnjaki in drugo, skupaj z razteznimi vajami za ohranjanje funkcionalne mobilnosti. Ta vadbeni program, zasnovan za razvoj moči in prožnosti, je nekakšna zgodnja različica HIIT treninga.

Kako izgleda 12-minutna vadba?

9 osnovnih vaj za ženske sestavljajo:

  • 30 sekund dotika/ogrevanja prstov
  • 30 sekund dvigovanja kolen
  • 30 sekund kroženja rok
  • 30 sekund delnih trebušnjakov
  • 2 minuti dvigovanja prsi in nog
  • 1 minuto stranskih dvigov nog
  • 2 minuti sklece iz klečečega položaja
  • 1 minutni dvig nog
  • 3 minute teka in skakanja

"Vaje, ki sem jih izvajala vse življenje, so tiste, ki me ohranjajo v dobri formi," je pred tem dejala Helen Mirren. Za podrobnejši opis si oglejte spodnji video.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: "Zelo si je želela pokazati svoje dolge lase in to je bila njena osebna izbira": Kraljevsko pravilo, ki se ga na dan svoje poroke Kate Middleton ni držala

Priporočamo tudi: Čakajo jih izjemni karierni dosežki: 3 znamenja, ki bodo v letu 2024 dosegla niz poslovnih uspehov

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan