Postanite kraljica svojega časa in uresničite vse življenjske želje! (nasveti strokovnjakinje)

Postanite gospodarica lastnega časa. Naučite se organizirati čas in posledično povečajte rezultate, se izpolnite in popolnoma osrečite. Kako si pravilno organizirati čas, svetuje družinska in poslovna mediatorka, Jerneja Čepelnik.

Organizacija časa

Nikakor ne najdete časa za uresničevanje sanj, za klepet ob kavi s prijateljico, ki pravzaprav to ni, pa si ga vedno vzamete? Nesmisel! Na čudovit sončen dan nezadovoljni poležavate na domačem kavču in tarnate, da ste rojeni pod nesrečno zvezdo in da se vam želje nikoli ne uresničijo? Uresničiti jih boste morali sami! Kako se zadeve lotiti?

Večina ciljev se v 98% uresniči, če jih zapišete na list papirja.

"Sama jih zapisujem v rokovnik, ki sem ga naslovila Cilji za leto 2017. Za vsak posamezen mesec pa poleg letnih ciljev zabeležim tudi vsaj 3 majhne cilje. Na primer: Aprila prav nič ne bom jemala kot samoumevno, cenila bom vsako stvar, vsak dan bom nekaj časa namenila hvaležnosti, naučila se bom skuhati 2 ali 3 nove jedi itn.," nam je zaupala svetovalka Jerneja.

"Vse v življenju je spremenljivo, le odločiti se moramo za spremembo!"

Svetovalka predlaga 12 fantastičnih trikov, da boste uspešnejši in še bolje organizirani ter da boste končno našli kontrolo nad svojim časom:

1. Iz besednjaka črtajte 'nimam časa'! Vsi imamo na voljo dovolj časa za vse.

2. Postaviti si je potrebno prioritete in jim zvesto slediti. Vprašajte se, kaj je za vas pomembno v življenju. Temu namenjate dovolj časa? Priskrbite si beležnico, v katero vsak teden sproti zapisujte svoje prioritete, denimo načrtujte sprehode ali druženja s prijatelji. Na ta način boste dobili nadzor in pregled nad lastnim časom. V prvem tednu si ob koncu dneva beležite, kako preživljate svoj čas. Presenečeni boste nad rezultati!

3. Zapišite si jasne cilje za leto 2017! Tudi tiste najmanjše. Naredite to danes! Nikoli ni prepozno.

4. Pred pomembnim dnevom si oblačila pripravite dan poprej. Vstanite vsaj pol ure prej kot običajno in dan začnite umirjeno. Tako boste zjutraj lažje našli čas, da se uredite do potankosti, in boste posledično bolj samozavestnejši.

5. Za vsak dan posebej zastavite namero dneva.

6. Vsako minuto porabite, kot da je zadnja. Uživajte v njej. Tako bo vaše življenje postalo polnejše.

7. Besedno zvezo 'danes moram' zamenjajte z 'danes si želim' ali 'zame je pomembno'. Vprašajte se: 'Kakšen rezultat si danes želim?'

8. Živite v trenutku! Ko delate, delajte, ko je čas za družino, bodite z mislimi dejansko pri družini in ne pri službenih zadevah.

9. Omejite čas, namenjen brskanju po socialnih omrežjih. Kar nekaj časa izpuhti ravno zaradi 'sprehajanja po Facebooku ali Instagramu'.

10. 10 minut na dan porabite za hišna opravila. Vsak dan nekaj postorite po stanovanju, naj bo to čiščenje kuhinje, kopalnice ali sesanje ene sobe. Naredite nekaj vsak dan.

11. Kar delate, delajte s strastjo. Četudi vaša služba ta trenutek ni sanjska, jo cenite in bodite zadnjo hvaležni. Ne nazadnje vam omogoča plačilo računov.

12. Cenite svoj čas! Porabite ga smiselno in za tisto, kar radi počnete. Porabite ga s strastjo in za zabavo.

Pripravila Jerneja Čepelnik, družinska in poslovna mediatorka
Za splet uredila Ajda Hovnik Plešej

Za proaktivne pogovore in svetovanje se obrnite na Jernejin e-naslov jerneja.cepelnik@gmail.com ali jo kontaktirajte preko njenega Facebook profila.

Najbolj brano