Petja Zorec in Linda Ogrizek z najboljšima rešitvama za gibalno ovirane

Petja Zorec in Linda Ogrizek sta zmagovalki RogLabovega kreativnega izziva DESIGN (DIS)ABILITY, ki je bil namenjen oblikovanju modnih dodatkov za gibalno ovirane.

Petja Zorec in Linda Ogrizek z najboljšima rešitvama za gibalno ovirane - Foto: Branko Ceak

Razpis je RogLab zasnoval v sodelovanju z YHD - Društvom za teorijo in kulturo hendikepa in modno oblikovalko Sanjo Grcić.

Cilj razpisa DESIGN (DIS)ABILITY je bil izdelati funkcionalne prototipe modnih dodatkov za gibalno ovirane, ki za gibanje uporabljajo voziček. Večina modnih dodatkov na trgu za to ciljno skupino je namreč funkcionalnih – v osnovi niso namenjeni gibalno oviranim ali pa so zasnovani kot medicinski pripomoček. S kreativnim izzivom so želeli pridobiti sodobno zasnovane, vizualno privlačne, moderne in uporabne modne dodatke, ki so uporabni in estetski hkrati.

Prvo nagrado je prejela pelerina s snemljivim kolenogrelnikom modne oblikovalke Petje Zorec. Avtorica je pelerino integrirala v torbo, ki se s pomočjo preprostih kovinskih obročev obesi na držala vozička. Na spodnjem delu torbe sta zadrgi, ki se odpirata od sredine navzven, kar omogoča, da ju enostavno odpremo ter s pomočjo všitega jezička iz odsevne preje pelerino izvlečemo iz vrečke in poveznemo čez telo. Da se pelerina ne bi zapletala v kolesa, ima všite estetske elastike. Uporabljen je ultralahek 100-odstotni nylon, ki ne prepušča niti vode niti vetra. Od sredine stegen do gležnjev je prišit velik žep, v katerega lahko vstavimo kolenogrelnik, v poklopcu velikega žepa pa se nahaja še dodaten žep za shranjevanje osebnih predmetov.

Drugo nagrado so prejele rokavice modne oblikovalke Linde Ogrizek. Zaznamuje jih inovativna oblikovalska zasnova, ki funkcionalnost rokavice povezuje z estetskim učinkom nakita. Rokavico, ki je izdelana iz rahlo elastičnega umetnega usnja, oblečemo tako, da krajši trak povlečemo skozi kovinski obroč na hrbtnem delu dlani ter jo s pomočjo netov pritrdimo na predel ob palcu. Daljše trakove lahko poljubno ovijamo okoli zapestja, saj so neti na različnih razdaljah. Kljub ojačitvam za zaščito rok, ki so na spodnjem predelu dlani, rokavice niso robustne in ohranjajo videz modnega dodatka, k čemur prispevajo tudi predvidena paleta barv in uporabljeni materiali.

V ocenjevalni komisiji so sodelovali: Sanja Grcić, Društvo SOTO; Špela Šubic, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO); Klaudija Poropat, YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa; Tea Pristolič, RogLab; Nejc Stupan, RogLab. Del nagrade je v obliki materiala prispevalo tudi podjetje Svet metraže.

Foto: RogLab, Branko Čeak

Najbolj brano