Kraljica Elizabeta II: 9 desetletij kraljevega sloga in najznamenitejši modni trenutki kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta II. je bila najdlje vladajoča britanska monarhinja v zgodovini in v času, ko je Njeno Veličanstvo sedelo na prestolu, se je slog monarhinje vedno znova spreminjal.

Kraljica nikoli ni pozabila podati modne izjave, od obleke iz 50. let do nabranih kompletov iz 80. let in pisanih volnenih plaščev. Nekoč je dejala, da jo je bilo treba "videti, da bi ji verjeli", zato je bila nagnjena k živahnim barvam, ki so izstopale v množici. V fotogaleriji si oglejte nekaj najbolj ikoničnih oblačil kraljice Elizabete II. skozi leta.

Slika 1/38

Kraljičino stilsko podobo v zadnjih devetih desetletjih si oglejte v fotogaleriji.

Profimedia

Kraljica Elizabeta II. je s svojo zapuščino videzov, ki določajo obdobje v katerem je delovala, nedvomno stilska ikona. Kot mlada princesa je nosila cvetlične čajne obleke in plisirane obleke, značilne za trideseta in štirideseta leta prejšnjega stoletja, ko je prešla na prestižno obleko, pa je začela nositi obleke s krili in plesne obleke. Leta 1947 se je poročila v obleki, primerni za bodočo kraljico - oblikoval jo je modni oblikovalec Norman Hartnell, imela je nežne vezenine iz biserov in kristalov ter dramatično 13 čevljev dolgo vlečko. Ko je leta 1952 nasledila svojega očeta na prestolu, je Hartnell postal eden od njenih uradnih krojačev, ki je kraljico oblačil v elegantne obleke iz tila za državne bankete in sprejeme v tujini. Za vsakdanjo garderobo je kraljica najela oblikovalca Hardyja Amiesa (do leta 1990), mlinar Freddie Fox pa je bil do svoje upokojitve leta 2002 med tistimi, ki jim je bila zaupana izdelava številnih klobukov.

Kasneje se je monarhinja obračala na krojača Stewarta Parvina in Angelo Kelly, ki sta ji izdelovala pisana krila, ki jih je po besedah snahe Sophie, grofice Wesseške, nosila zato, da bi jo množice videle. Poleg živahnih oblačil je bila kraljica le redko brez svoje značilne torbice Launer in mokasinov Anello & Davide, ki jih nosi že zadnjih 50 let. Ko ni v službi na posestvih Balmoral in Sandringham, smo jo pogosto vidile v tvidu in njenih značilnih potiskanih rutah, ki jih je dobila pri znamkah, kot sta Burberry in Hermès (kot je bilo videti, ko je za božič 2019 odpotovala v Norfolk).

Ob praznovanju njenega življenja pregledujemo kraljičino stilsko podobo v zadnjih devetih desetletjih, njene čudovite podobe pa si oglejte v fotogaleriji. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To so zadnje fotografije kraljice Elizabete: Posnete le dva dni nazaj, videti pa je bila modrikasta in shujšana

Priporočamo tudi: Razkrit je načrt dogodkov po smrti Elizabete II.

Najbolj brano