Mateja Škraba (@Frachella): Kaj imajo skupnega pomlad, morje, usnje in zadrga z gumbi?

Oblikovalka, model in blogerka, ki je zaljubljena v življenje.

Moda, 10. 8. 2016
Mateja Škraba (@Frachella): Kaj imajo skupnega pomlad, morje, usnje in zadrga z gumbi? - Foto: Andro Kajzer in osebni arhiv

Kako bi se opisali?
Zaljubljena. Zaljubljena v življenje, morje, potovanja, prijatelje, družino. 

Odločna, lahko tudi trmasta, vseeno prilagodljiva in pripravljena na kompromise.

Verjamem v svoje sanje in stremim k temu, da jih uresničim.

Kaj vas je spodbudilo k pisanju bloga in oblikovanju nahrbtnikov in torbic?
Z blogom sem začela, ker sem se po vrnitvi iz Maroka iskala, želela sem začeti nekaj svojega. To je sovpadalo tudi z idejami in željami fanta, in tako sva skupaj začela. K oblikovanju nahrbtnikov so me spodbudile pohvale in odziv ljudi. Spodbuda za nastanek čisto prvega pa je bila želja po nečem, česar se pri nas še ni dalo dobiti.

Kako nastaja nahrbtnik ali torbica in kakšno težo dajete izbiri materiala?
Nikoli se ne usedem in prisilim k risanju skic. Hočem, da je spontano, da začutim idejo in iz nje nekaj razvijem. Ko idejo dobim, jo hitro narišem in vse skupaj pošljem šivilji. Material je izredno pomemben. Za zdaj so vsi moji izdelki iz izredno močnega in trpežnega umetnega usnja. Izdelek vedno najprej naredim zase, ga nekaj časa nosim, da vidim, kako se blago obnese, šele nato gre v prodajo.

Svoji kolekciji ste dodali kopalke. Kako se je rodila ideja o kopalkah?
Idejo je dobila moja prijateljica Mateia Kogoj, ki ustvarja pod imenom GiaKiara. Izrazila je željo, da združiva moči in narediva kopalke. Meni je bila ideja super in nastale so enodelne kopalke Frachella by GiaKiara.

Kaj vas pri oblikovanju navdihuje?
Potovanja, filmi, glasba, ljudje okoli mene, osebni stil nekoga ... Ko me nekaj popolnoma prevzame, pa je to tisti pravi navdih, ki mogoče nevede vpliva na končni videz izdelka. Nerada se omejujem. Prepuščam se spontanosti in iskrenim občutkom.

Na kateri kos v svoji garderobi ste najbolj navezani?
Izpostavim lahko vojaško zelen plašč in nahrbtnik, ki sem ju dobila za darilo, ter vsak kos nakita. Drugače pa v omari ne manjka belih in črnih T-majic ter torbic in nahrbtnikov Frachella.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
V bližnji prihodnosti me čaka še nekaj sodelovanj in dogodkov, a več o tem naslednjič. Dolgoročnih načrtov pa ni ... so samo želje. Največja je vsekakor tujina.

Kje najraje nakupujete?
Nobene znamke ne bi izpostavljala. Obožujem oblačila iz druge roke, ki jih kombiniram z novejšimi kosi. Drugače pa v Londonu ... tam si vedno dam duška. Želim pa si iti nakupovat v Indijo.

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: Kristina Vidic: "Delam z največjimi imeni v svetu mode in estrade."

Najbolj brano