Urška Hvalica: Arhitektka in oblikovalka, ki z insekti osvaja ljubiteljice sodobnega nakita

Naša novinarka se je pogovarjala z Urško Hvalica, ki je arhitektka in modna oblikovalka. Zanimajo jo umetnost, mesta, moda in ljudje ter njihove zgodbe. Trenutno živi v Londonu, kjer počne, kar jo najbolj veseli, a se hkrati veseli vsakega prihoda domov in s tem povezanih srečanj.

Lifestyle, 20. 6. 2017

Urška Hvalica

Kdaj ste izdelali svoj prvi nakit iz tekstila?

Začetki oblikovanja segajo v otroštvo, ko sem se od prednic učila ročnih del. Prvi 'pravi' tekstilni nakit pa sem izdelala med študijem oblikovanja oblačil. Izhajam sicer iz arhitekture, kjer se veliko eksperimentira s fizičnimi modeli, maketami. Skozi raziskovanje materialov in zame novih tekstilnih tehnik sem želela preveriti prostorske učinke, povezavo med materialom in tehniko oblikovanja, ter tako ugotovila, da se lahko na ta način izrazim.

Kakšna je ženska, ki nosi vaš nakit?

Sodobna ženska, ki spoštuje ročno delo in avtentičnost produktov, je odprtega duha in v mojih izdelkih najde zgodbo, ki se ji zdi zanimiva. In hkrati je to vsaka ženska, ki želi popestriti vsakodnevni videz z oblikovalskim kosom. Pa tudi kar nekaj simpatičnih moških občasno nadene kakšen moj insekt.

Kdo je vaš vzornik, ko govorimo o arhitekturi?

Japonski arhitekti. Všeč mi je, da delajo arhitekturo za ljudi, ustvarjajo nepričakovane ambiente, ki jih mi nismo navajeni, povežejo človeka z naravo, ga prefinjeno umestijo v mesto in mesto približajo njemu, ne pretiravajo, se poglobijo v različne aspekte življenjskih slogov.

Najpomembnejša lekcija v življenju?

Prespi in še enkrat premisli – če le imaš čas za to. 

Kdaj je ženska najbolj srečna?

Preprostega odgovora na to vprašanje ni. Ženska si je v zadnjem stoletju priborila položaj v družbi in s tem veliko svobode. Nekatere so najsrečnejše kot mame in žene, druge, ko se aktivno posvečajo karieri ter udejstvujejo v poslu ali umetnosti. Sama sem najbolj srečna, ko se počutim, da ima moje delo smisel, in ko lahko svoj čas namenim stvarem, ki me veselijo.

Obvezna oprema na potovanjih?

Fina družba, udobno obuvalo, lahka oblekica, telefon, skicirka in dobra knjiga. 

Ne morete se ločiti od ...

Trenutno je žal odgovor od računalnika, veliko raje pa bi napisala od dobre knjige.

Najbolj ljubite ...

Čas za ustvarjanje, igro senc, potovanja, raznolikost kultur, umetnost, galerije, dobre projekte, zanimive in produktivne ljudi, ročna dela, jogo, spontana druženja, sprehode na Ljubljanski grad, ki so trenutno nadomeščeni s kolesarjenjem po Hyde Parku, bolšje sejme v najrazličnejših mestih, čas za peko domačega kruha in sladic, čas z družino in prijatelji, sončne dni, dobre filme ... In še bi lahko naštevala, veliko stvari imam rada.

Knjiga, ki vam je spremenila pogled na življenje?

Težko bi izpostavila eno samo. Nizajo se v kolaže in spreminjajo poglede. Res pa je, da se velikokrat spomnim na čudovit esej Hvalnica senci japonskega pisatelja.

Pripravila Nina Pretnar, fotgrafije osebni arhiv

Preberite še: Te 3 slovenske oblikovalke se letos predstavljajo na Ethical Fashion Showu v Berlinu

Priporočamo tudi: Mesečni ELLE horoskop za JUNIJ 2017

Najbolj brano